Page 108 - KobiEfor_Haziran_2020
P. 108

KOS




           Konya’dan dünyaya; 5 k›tada 60 ülkede ZADE

              124 y›ll›k köklü geçmifliyle Helvac›zade fiirketler
            Grubu, 1991 y›l›nda faaliyete geçen ZADE Bitkisel
            Ya¤ Rafinasyon Tesisleri’nde ileri teknolojiyle üreti-
            len ZADE markas›yla bitkisel ya¤ alan›nda Türki-
            ye’de ve dünyada üst s›ralarda yeral›yor. G›da, sa¤-
            l›k ve distribütörlük olmak üzere 3 iflkolunda Türki-
            ye genelinde 250 çal›flan, 40 kiflilik Ar-Ge kadrosuy-
            la 5 k›tada 60 ülkeye ihracat yap›yor, 2013 y›l› ve-
            rilerine göre 263 milyon TL ciroya sahip. 102 bin
            metrekaresi aç›k, 42 bin metreka-
            resi kapal› alan üzerine kurulu ve
            tüm bitkisel ya¤lar› rafine edebile-
            cek kapasitedeki ZADE Tesisleri,
            ayçiçek, zeytin,  m›s›r, soya, kano-
            la, çörekotu, pamuk, f›nd›k, ke-                                 riminden al›nan örnekler üzerin-
            ten, üzüm çekirde¤i ve nar çekir-                                de, e¤itimli ve tecrübeli Ar-Ge
            de¤inden herhangi bir ›s›l ifllem                                 ekibi taraf›ndan günlük olarak
            görmeden so¤uk pres metoduyla                                    yaklafl›k 400 analiz yap›l›yor.
            üretilen, vitamin, mineral ve anti-                              ‘Daha sa¤l›kl› nesillere katk›da
            oksidan yap›s› korunmufl natürel                                  bulunma’ amac›yla sosyal so-
            ya¤lar, farkl› damak tatlar› için                                rumlulu¤unun bir parças› olarak
            farkl› lezzetler sunan aramolu zey-                              Zade Vital’i gelifltiren Helvac›za-
            tinya¤lar›, bitkisel kar›fl›m ya¤lar›                             de fiirkeler Grubu, bu alanda
            üretiyor.                                                        topluma fayda sa¤layacak yeni
              “Çocuklar›m›za yedirmeyece¤i-                                  ürünler gelifltirmek üzere, Ege
            miz bir ürünü asla üretmedik,                                    Üniversitesi ile birlikte çal›flma-
            üretmeyece¤iz” diyen Helvac›zade                                 lar›na devam ediyor. Helvac›za-
            A.fi. Yönetim Kurulu Baflkan Vekili                                de, ‹stanbul Sanayi Odas› (‹SO)
            ve Helvac›zade G›da ‹laç Kimya San. ve Tic. A.fi. Yö-  taraf›ndan aç›klanan Türkiye’nin en büyük ilk 500
            netim Kurulu Baflkan› Tahir Büyükhelvac›gil, sektö-  sanayi kuruluflu listesinde 459. s›rada yeral›yor.”
            ründe dünyan›n en ileri teknolojisini kullanarak üre-  Ar-Ge merkezi y›lsonunda aç›lacak:  ZADE’nin ba-
            tim yapan ZADE Tesisleri’nin, Türkiye’de TS-EN-ISO  flar›s›n› standartlara borçlu oldu¤unu vurgulayan
            9002 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile tescil edilen  Büyükhelvac›gil, üniversite-sanayi iflbirli¤ine önem
            ilk bitkisel ya¤ rafinasyon tesisi unvan›n› tafl›d›¤›n›  verdiklerini de kaydediyor: “Ar-Ge merkezimiz y›lso-
            söylüyor. 1998’de Kalite Yönetim Sistemi kapsam›na  nuna kadar aç›lacak. KOS’taki fabrikam›z›n yan›nda
            ürün tasar›m› ve gelifltirilmesi dahil edilerek TS-EN-  toplam 20 bin metrekarelik bir alan› Ar-Ge merkezi-
            ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi’ne geçilmifl. Helva-  mize tahsis ettik. Alt kat›nda prototip üretim hatlar›
            c›zade, ifl mükemmelli¤inin; müflteri memnuniyeti,  olacak, üst kat›nda bilimadamlar› çal›flacak. Bu mer-
            çal›flanlar›n motivasyonu ve sürekli geliflmenin yan›-  kezimiz, bütün Türkiyemiz’e aç›k. Bütün insanlar ge-
            s›ra çal›flanlar ve süreçlerin sinerjik yönetimiyle sür-  lip burada ürün tasarlay›p, üretebilir, tasarlay›p ge-
            dürüldü¤ü bir sistem olan TS-EN-ISO 9001:2000 sis-  lifltirdikleri ürünleri hemen paketleyip sunabilecek
            temine geçiflte Türkiye’de sertifikaland›r›lan ilk 10  hale gelecekler. Tam bir üniversite-sanayi iflbirli¤i
            firma aras›nda yer al›yor. Büyükhelvac›gil, ZADE Te-  olacak. Helvac›zade A.fi., Selçuk Üniversitesi ve Ege
            sisleri’nin bugün 16 farkl› kalite ve sistem belgesine  Üniversitesi ve ARGEFAR’›n da yönetim kurulunda
            sahip ilk ve tek üretim tesisi oldu¤unu belirtiyor.     yerald›¤› ba¤›ms›z bir kurulufl olacak. 60’a yak›n bi-
              ZADE Bitkisel Ya¤ Rafinasyon Tesisleri’nde üretim  lim insan› çal›flacak.”
            süreci, ayn› üstün kaliteyi sürekli olarak sa¤layabile-  Biyoteknolojik ürün üretme hedefi:  Tahir Büyük-
            cek, insan hatas›ndan ba¤›ms›z, PLC Otomasyon sis-  helvac›gil, KOS’un 4. Geniflleme Alan›’ndan 80 bin
            temlerinin kontrolünde bulundu¤u bilgisini veren  metrekarelik yeni bir yer daha ald›klar›n›, burada da
            Büyükhelvac›gil, üretilen ya¤›n hammadde giriflin-  biyoteknolojik ürün üretmeyi planlad›klar›n› anlat›yor.
            den nihai ürüne kadar her aflamada kontrol edildi-  ‹nsan sa¤l›¤›na zarar vermeyecek, araflt›r›lmas› çok iyi
            ¤ini ve bilgisiyar sistemleri kontrolünde el de¤me-  yap›lm›fl ürün üretmeye özel önem gösterdiklerini
            den paketlendi¤ini anlat›yor: “Üretimin her aflama-  vurgulayan Büyükhelvac›gil, sa¤l›k alan›nda ürettikle-
            s›nda ya¤›n kalitesi sürekli olarak TS-EN-ISO/IEC  ri Zade Vital ürünü Nigelin’in; Türkiye’nin Sa¤l›k Ba-
            17025 belgeli laboratuvarda izleniyor ve sistem kon-  kanl›¤› Befleri T›bbi Ürün Ruhsatl› ilk ve tek gelenek-
            trol alt›nda bulunduruluyor. Kurulu tesisin 17 ayr› bi-  sel bitkisel t›bbi ürünü oldu¤unu ifade ediyor.

           108 KobiEfor Haziran 2014
   103   104   105   106   107   108   109   110   111   112   113