Page 146 - KobiEfor_Kasim_2013
P. 146

Sa¤l›k








           Yeterli ve Dengeli



           Beslenmeyle K›fla Haz›rl›k



           Dan›flman›m›z ve Yazar›m›z Dr. Gülsemin Gülo¤lu, Vehbi Koç
           Vakf› Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden
           Diyetisyen Nilay Topçam Zihnio¤lu ile yeterli ve dengeli                   Dr. Gülsemin Gülo¤lu
                                                                                     guloglu_g@yahoo.com
           beslenmeyle k›fla haz›rl›k üzerine konufltu.

              K›fla nas›l haz›rlanmal›y›z?                      Diyetteki ya¤›n türü ve miktar› da enfeksiyon hastal›k-
              K›fl mevsiminde vücudumuzu koruma alt›na al›p, daha  lar›n›n seyrinde önem tafl›r. Ayçiçe¤i, m›s›rözü gibi bitki-
            da güçlendirmenin en etkili yollar›ndan biri yeterli ve den-  sel s›v› ya¤lar, omega-6 ya¤ asitlerinden, deniz ürünleri
            geli beslenmedir. Özellikle enfeksiyon ile immün sistem  omega-3 ya¤ asitlerinden, zeytinya¤› ve f›nd›k ya¤› da
            iliflkileri düflünüldü¤ünde; artan metabolik h›za karfl›l›k;  omega-9 ya¤ asitleri aç›s›ndan zengindir. Sayd›¤›m›z bu
            hücrelerin ihtiyac› olan enerjiyi dengeli beslenerek do¤ru  ya¤ asitlerinin ba¤›fl›kl›k sistemi üzerinde olumlu etkileri
            kaynaklardan almak gerekir. Bu her yafl grubu için geçer-  bulunmaktad›r. Ancak enerji yo¤unlu¤u yüksek olan bu yi-
            lidir. Özellikle enfeksiyonlara karfl› daha duyarl› olan ço-  yecekleri bol miktarda tüketmek de a¤›rl›k art›fl›na neden
            cuklar, gebeler, emziren anneler ve yafll›lar için beslenme  olabilir. Bu yüzden miktarlar›na dikkat edilmelidir.
            daha da önem tafl›r.
                                                                 Metobolizmay› h›zland›rmak için ne yapmal›?
              Yeterli ve dengeli beslenmede                            K›fl aylar›nda vücut ›s›s›n›n düflmesi ve fizik-
              hangi unsurlar öne ç›k›yor?                              sel aktivitenin azalmas› nedeniyle metaboliz-
              Yeterli ve dengeli beslenme, gün içe-                      ma h›z› da yavafllar. Metabolizmay› h›zlan-
            risinde her besin grubundan yeterli mik-                       d›rman›n en iyi yolu s›k aral›klarla bes-
            tarda almakla sa¤lan›r. Böylece ihtiya-                         lenmektir. Kahvalt›, ö¤le ve akflam ye-
            c›m›z olan protein, karbonhidrat,                                meklerinin aras›nda tüketilen küçük 1
            ya¤, vitamin ve mineralleri de alm›fl                             veya 2 ara ö¤ün hem metabolizmay›
            oluruz. A ve C vitaminleri, antioksi-                            h›zland›r›r; hem de vücut kan fleke-
            dan vitaminlerdir, ba¤›fl›kl›k siste-                              rini düzene sokar. Ara ö¤ün tüketimi
            mimizi güçlendirerek, hastal›klara                               ana ö¤ünlerde çok ac›k›p afl›r› tüke-
            karfl› daha dirençli olmam›z› sa¤lar.                             timleri de engelleyecektir, kilo kon-
            Turunçgiller, havuç, brokoli, kabak,                             trolünüz için de fayda sa¤layacakt›r.
            brüksel lahanas›, yeflil biber, karnaba-                         Ö¤ünlerde besin tüketiminin dengeli
            har, mandalina, maydanoz, roka, tere                           olarak da¤›lmas›na da dikkat edilmeli.
            gibi sebzeler vitaminler aç›s›ndan zengin                    Bir ö¤ünde afl›r›, di¤er ö¤ünde az besin
            besinlerdir.                                               tüketilmesi hem kan flekerlerinde düzensizli-
              Özellikle C vitamini ›s› ve ›fl›k gibi çevresel        ¤e hem de kilo art›fl›na neden olacakt›r.
            etmenlerden kolayca etkilenir; dolay›s›yla C vitamini  K›fl›n kab›zl›k sorunu ile daha fazla karfl›lafl›l›r. Ka-
            kayb›n› önlemek için meyve sular›n›n salatalar›n bekletilme-  b›zl›k sorunun nedenleri aras›nda do¤ru beslenmemek, do-
            den taze tüketilmesi önerilir. K›fl aylar›nda azalan s›v› tüke-  lay›s›yla diyet lifinin yeterli al›namamas›, ayr›ca günlük  tü-
            timi bitki çaylar›yla artt›r›labilir. Meyve ve sebzeler tüketilir-  ketilen su miktar›n›n yetersiz olmas›; hareketsizlik say›labi-
            ken belirli g›dalardan mucize beklemek yerine her renkten  lir. Günlük hayat› olumsuz etkileyen kab›zl›k sorunun çözü-
            sebze ve meyveleri çeflitlendirerek kullanmak daha yerinde  münde en etkili yöntem beslenmeyle yeterli posay› sa¤la-
            olur. Yeterli protein al›m› da önemlidir. Doku yap›m› ve  makt›r. Posadan zengin olan sebze ve meyve gün içerisinde
            onar›m›ndaki güçlü etkileri nedeniyle proteinler, günlük  belirli miktarlarda mümkünse kabuklar›yla birlikte tüketilme-
            beslenmede mutlaka yer almal›d›r. Özellikle enfeksiyon ge-  li. Ekmekler posa oran› oldukça yüksek olan tam bu¤day ve-
            çirildi¤i dönemlerde, protein kaynaklar›n›n yeterli miktarda  ya çavdar ekme¤i olarak tercih edilmeli. Gün içerisinde orta-
            tüketilmesi, önemlidir. Süt, yo¤urt, peynir, yumurta, et, ta-  lama 2 litre su içilmeli. Ba¤›rsak hareketlerinin artt›r›labilme-
            vuk ve bal›k gibi g›dalar proteinlerin en iyi kaynaklar›d›r.  si için mutlaka fiziksel aktivite yap›lmal›d›r.

           146 KobiEfor Kas›m 2013
   141   142   143   144   145   146   147   148   149   150   151