Page 96 - KobiEfor_Haziran_2012
P. 96

BALIKES‹R OSB



          Hisar Süt, Özerhisar ve Çay›rhisar
          Ayran› ile ulusal marka olacak

                            Temelleri 1950’li y›llarda at›lan
                      Hisar Süt, bir aile flirketi. 1974’e kadar
                     peynir üreten firma, bu tarihten itibaren
                     ayran üretimine bafllam›fl. Hisar Süt, Ba-
                    l›kesir ve 19 ilçesine hizmet veriyor. Hisar
                    Süt’ün Özerhisar ve Çay›rhisar Ayran› ol-
                    mak üzere 2 markas› bulunuyor. Hisar          CEVHER SÜT SA⁄IM
                    Süt Genel Müdürü Mehmet Ali Özer, Bal›-
                    kesir OSB’de 4 bin 500 metrekaresi kapa-  MAK‹NALARI, YURTDIfiINA
                   l› olmak üzere 12 bin metrekarelik bir                 AÇILACAK
                   alanda fabrika inflaatlar›n›n sürdü¤ünü,
                   2014 y›l›nda faaliyete geçecek fabrikalar›y-  Cevher Süt Sa¤›m Makinalar› ‹malat Sanayi Ti-
                   la birlikte Türkiye çap›nda ulusal bir flirke-  caret, 30 y›ll›k sa¤›m makinalar› ve ekipmanlar›
          te dönüflmeyi hedeflediklerini söylüyor. Bal›kesir için-  tecrübesiyle Türkiye’nin her yan›na sabit ve ara-
          de 1200 tane müflterileri bulundu¤unu, Özerhisar ve  bal› süt sa¤›m makinalar› ve k›lç›k sistemi süt sa-
          Çay›rhisar Ayran›’n›n Bal›kesir’de markalaflt›¤›n› belir-  ¤›m odalar› imalat› yap›yor. Firman›n ürün gam›-
          ten Özer, markalar›n› kurumsallaflt›r›p ulusal çapta bü-  n›; süt sa¤›m makinalar›, süt sa¤›m odas›, yem
          yütme hedefinden sözediyor: “Özerhisar Ayran› mar-  ezme makinalar›, yem k›rma makinalar›, badem
          kas›n› ulusal çapta bir marka haline getirece¤iz. He-  fidan› ve kilit arkas› oluflturuyor. Cevher Süt Sa-
          deflerimizde ihracat da var. ‹lk önce ürünlerimizi Orta-  ¤›m Makinalar› ‹malat Sanayi Ti-
          do¤u pazar›na sunaca¤›z. Libya, M›s›r, Ürdün, Azer-  caret Sahibi Cevdet Kelo¤lu, fir-
          baycan ve Türkmenistan’dan talep geldi. Planl› büyü-  man›n temellerini 1968’te att›¤›n›
          meyi hedefliyoruz.”                               anlat›yor. ‹lk iflinin radyo tamirci-
            Mehmet Ali Özer, Gaziantep, Denizli, Adapazar›, ‹z-  li¤i oldu¤unu aktaran Kelo¤lu,
          mir, Tekirda¤, Isparta, Antalya ve Ankara’dan bayilik  sonra saman makinalar›, ard›ndan
          talepleri geldi¤ini, ilk önce ‹stanbul, ‹zmir, Ankara ve  salça makinalar›, süt sa¤›m maki-
          Bursa’ya bayilikler vereceklerini aktar›yor. Üretimlerini  nalar› ve sa¤›m odalar› imalat›na
          1200 metrekare kapal› alanda 20 çal›flanlar›yla Çay›r-  bafllad›klar›n› aktar›yor.
          hisar Köyü’nde gerçeklefltirdiklerini ifade eden Özer,  Cevdet Kelo¤lu, Türkiye’nin her
          Ar-Ge çal›flmalar› yürüteceklerini de dile getiriyor: “Ye-  yerine firman›n web sayfas›ndan
          ni bir Ar-Ge ürünü; sarm›sakl›, naneli, otlu ayran yap›-  online sat›fl yapt›klar›n› anlat›yor.
          labilir. Ancak 1974’te piyasaya girdi¤imizde ne üreti-  Kelo¤lu, 1-2 ay içerisinde ihracata
          yorsak o ürünümüzü bozmayaca¤›z. Sat›fl›m›z›n yüzde  bafllamay› hedeflediklerini aç›kl›-
          80 a¤›rl›¤› her zaman ana ürünümüz olacak.”       yor: “‹hracat belgemizi al›p, ihracata bafllayaca-
            Özer, ürünün özelli¤ini de vurguluyor. “Biz kültür  ¤›z. Moldova, Fas, M›s›r, Suriye, Kuzey Irak’tan
          ayran› yapm›yoruz. Karamaya denilen klasik yöntemle  ihracat talepleri geliyor. Bu ülkelerde süt sa¤›m
          ayran yap›yoruz. Günlük mayam›z› kendimiz üretiyo-  odalar› kuraca¤›z. Pazar›m›z› büyütece¤iz.”
          ruz, maya aile içinde üretiliyor. Bizim ayran›m›zda ha-  Toplam 2 bin 350 metrekare kapal› alanda
          fif ekfli ve tuzlu tad› al›rs›n›z. ‹çinde hiçbir katk› mad-  üretim yapt›klar›n›, 14 kifli istihdam ettiklerini be-
          desi kullanm›yoruz. Bizden tamamen ba¤›ms›z olarak  lirten Kelo¤lu, “Otomatik pençe üretmeye baflla-
          Hisar Ayran› Sevenler Derne¤i kuruldu, 10 bin üyesi  yaca¤›z. Türkiye’de ilk defa otomatik y›kamal› süt
          var. ‹nternette sosyal paylafl›m sitelerinde sayfalar›  sa¤›m makinalar›n› biz üretmeye bafllad›k. Y›lda
          var, herkes oraya ayran›m›zla ilgili düflüncesini yaz›-  1200 civar›nda makina üretiyoruz, yeni fabrika in-
          yor.” Ayran› günlük ürettiklerini vurgulayan Özer, 7-10  flaat›m›z sürüyor, 1 aya kadar faaliyete geçer. Ka-
          gün kullan›m süresi bulundu¤unu ve                pal› alan›m›z 750 metrekare daha artacak. Böyle-
          müflterilerinin ürünü koruyup korumad›-            ce üretim kapasitemiz en az 3 misli artacak. Ge-
          ¤›na dikkat ettiklerini ifade ediyor: “Ürü-       çen y›la oranla yüzde 300 büyümeyi hedefliyo-
          nümüzü koruruz. Bal›kesir’de marka ol-            ruz” diyor.
          mam›z›n en önemli sebebi budur. ‹ade-               Bal›kesir OSB’de olmaktan memnun olduklar›-
          siz litrelik cam fliflelerle süpermarketle-         n› kaydeden Kelo¤lu, kaliteleri ve güvenilirlilikle-
          re de girece¤iz. Ürünlerimiz restaurant,          ri nedeniyle tercih edildiklerini ifade ediyor. Ke-
          cafeler, çay ocaklar›, fast foodlarda sa-         lo¤lu, uzun vadeli hedeflerinin ise Cevher marka-
          t›l›yor. Dönemine göre 30 bin ile 50              s›n› uluslararas› hale getirmek oldu¤unu dile ge-
          bin adet günlük sat›fl›m›z var. Kalite-            tiriyor.
          miz, ayran›m›z›n tad› ve firmam›z›n gü-
          venirlili¤i nedeniyle tercih ediliyoruz.”
          96 KobiEfor Haziran 2012122 KobiEfor Nisan 2012
   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101