Page 85 - KobiEfor_Mart_2011
P. 85
yatro inflaat›n› da görerek “Zeytin Kültür Merkezi”nde edersiniz. Kaliteye inançla var›l›r. Üretti¤imizi pazarla-
yap›lan “Zeytin ve Zeytinya¤›nda Kalitenin Önemi ve mam›z laz›m. Zeytin ve zeytinya¤› arz fazlas› olmayan
Markalaflma” konulu panele kat›ld›. Marmara Vakf› bir üründür” dedi.
Proje Koordinatörü Müjgan Suver’in yönetti¤i panele Kat›l›mc›lar›n konuflmac›lara sorular yöneltti¤i pa-
konuflmac› olarak Tarifl Zeytin ve Zeytinya¤› Tar›m Ko- nelde Küçükkuyu Belediye Baflkan› Cengiz Balkan
operatifleri Birli¤i Baflkan› Cahit Çetin, Eren Holding konuflmac›lara plaket verirken Marmara Grubu Vakf›
CEO’su Mehmet Saffet Molval›, Adatepe Zeytinya¤› ad›na Müjgan Suver de Balkan’a bir teflekkür plake-
Müzesi Kurucusu Haluk Yurtkuran, Anadolu Cam Sa- ti takdim etti.
nayi Anonim fiirketi’nden Erdal Seyhan kat›ld›. Küçük- Panele Çanakkale Vali Yard›mc›s› Cemal Y›lmazer,
kuyu Belediye Baflkan› Cengiz Balkan yapt›¤› aç›l›fl CHP Milletvekili Aday Aday› Muharrem Erkek, Alt›no-
konuflmas›nda “Küçükkuyu art›k herkesin bildi¤i ve luk Belediye Baflkan› Hasan Özpolat, Zeytinli Beledi-
kabul etti¤i gibi Ege’nin bafllad›¤› yer. Beldemiz zey- ye Baflkan› Hasan Arslan, Küçükköy Belediye Baflkan›
tincili¤in de bafllad›¤› yer. Buran›n en büyük de¤eri Mesut Ergin, Karapürçe Belediye Baflkan› Ahmet ‹lban
zeytindir. Zeytin Kurtulufl fienlikleri’nin de ç›k›fl nok- ve pek çok vatandafl kat›ld›. Ard›ndan Adatepe Zey-
tas› budur. Her etkinlik, her proje bize önümüzdeki tinya¤› Müzesi’ni gezerek geleneksel usullerle ya¤ ç›-
yolun çok zor oldu¤unu gösterdi. K›sa sürede Küçük- karma hakk›nda bilgi edinen konuklar Küçükkuyu
kuyu do¤as›, oksijeni, zeytini ve denizi ile ülkemizin zeytinlerinin ve zeytinya¤›n›n tad›na bakt›lar.
her yerinde bilinmeye bafllad›. Bu projeler beldemizin
kalk›nmas›na da ›fl›k tutacak” dedi.
Çanakkale Vali Yard›mc›s› Cemal Y›ld›zer ise “Zey-
tin tar›mda en önde gelmektedir. Zeytinya¤› sa¤l›kl›
yaflam› destekleyen ülkelerde bol bol tüketilmekte-
dir. Küçükkuyu beldesi bu zeytinin istedi¤i bütün
özelliklere sahiptir” diyerek zeytin üretiminin say›sal
de¤erlerinden söz etti.
Marmara Grubu Vakf› Proje Koordinatörü Müjgan
Suver de yapt›¤› konuflmada zeytinya¤›nda dünyada
ilk olarak Yunanistan, ‹talya, ‹spanya gibi ülkeler ak- Küçükkuyu Adatepe Zeytinya¤› Müzesi
la geliyor. Türkiye’de 160 milyon zeytin a¤ac› var;
dünyada dördüncü s›raday›z. Zeytinya¤›nda ise 150
bin ton ile beflinci s›raday›z. Fakat Türkiye’de 1 kifli
2 kilogram zeytinya¤› tüketiyor. Yunanistan’da ise 1 Adatepe Köyü
kifli bir y›lda 22 kilogram zeytinya¤› tüketiyor” dedi.
Panelde Haluk Yurtkuran yapt›¤› k›sa konuflmas›n-
da zeytinin tarih boyunca birçok sanatç›ya esin kay-
na¤› oldu¤unu ifade ederek, “Ülkemizde yeflil ve si-
yah zeytinin ayn› a¤açtan oldu¤unu bilmeyen insan-
lar var. Zeytin öyle bir ürün ki ambalajla, flifleyle,
imajla olmuyor. O ürünün arkas›nda durmak ve kali-
tesini artt›rmak gerekiyor” dedi. Eren Holding CEO’su
Mehmet Saffet Molval› ise markalaflma hakk›nda bil-
giler vererek Küçükkuyu’nun di¤er bölgelere göre çok
büyük iki farkl›l›¤›n›n oldu¤unu söyledi ve bunlardan
birinin iklim, di¤erinin ise Küçükkuyu’dan Assos’a ka-
dar sit alan› kabul edilmesi oldu¤unu belirtti. Ard›n-
dan söz alan Anadolu Cam Sanayi Anonim fiirke-
ti’nden Erdal Seyhan ise cam ambalaj kullanman›n
faydalar›n› anlatarak “Zeytinya¤› cama yak›fl›r. Zeytin-
ya¤›nda marka unsurunu tüketiciye yans›tan cam am-
balajd›r” dedi. Son olarak söz alan Tarifl Zeytin ve
Zeytinya¤› Tar›m Kooperatifleri Birli¤i Baflkan› Cahit
Çetin “Marka tüketiciye verilmifl bir teminatt›r. Küçük-
kuyu’nun ya¤› ipek gibi. Bunu tatt›¤›n›zda hemen fark
Mart 2011 KobiEfor 85