Page 126 - KobiEfor_Temmuz_2010
P. 126

TOKAT & OSB’LER‹

                                   Aras Kargo’nun katk›lar›yla haz›rlanm›flt›r
            www.arascargo.com

           Tokat’›n bez sucu¤u Afl›kbaba’da yenir

              Afl›kbaba Et Ürünleri Tokat’›n bölgeye has bez su-  ad›ndan da anlafl›laca¤›
           cu¤unun tek üreticisi. Geçmifli yüzy›l› aflan firma  üzerine belli çaplarda ke-
           2000 y›l›ndan bu yana Muharrem ‹çelo¤lu taraf›ndan  silip dikilen gözenekli
           yönetiliyor. 2004’ten bu yana OSB’de faaliyet yürüt-  bezlere dolduruluyor. Su-
           tüklerini belirten ‹çelo¤lu, “Dede mesle¤ini sürdürü-  cuk hiçbir ›s›l ifllem gör-
           yoruz. Tokat’›n kendine has ürününü y›llar›n deneyi-  müyor. Do¤al yollardan
           miyle imal ediyoruz. Amac›m›z ürünü Türkiye’nin dört  yani belli hava ak›m›yla
           bir yan›nda müflterilerimize sunabilmektir” diyor.   kurutuluyor. Suyu bezin
              2004’te 500 bin TL yat›r›mla üretimini Tokat Mer-  d›fl›na ç›kan ve kuruyan
           kez OSB’ye tafl›yan firma, 4 bin metrekare alan üze-  sucuk merdanelerden ge-
           rine kurulu tesisinde günlük 1 ton üretim kapasitesi  çirilerek vakumlu ambalaj-
           ile hizmet veriyor. fiu anda kapasitesinin ancak yüz-  larda tüketiciye sunulu-
           de 40’›n› kullanabilen firma, hammadde teminini ise  yor.”
           bölgesinden karfl›l›yor. Bez sucu¤u inceliklerini Mu-  ‹yi bir ürünün katk›
           harrem ‹çelo¤lu flöyle aktar›yor: “Yüzde 100 dana eti  maddeleri de önemli. ‹çe-
           kullan›yoruz. Hayvan› canl› al›yor sonra kesimhane-  lo¤lu, koruyucu d›fl›nda
           lerde kestirip binam›za getiriyoruz. Et ilk aflamada  üründe hiçbir katk› maddesi kullanmad›klar›na dik-
           past›rma, sucuk gibi bölümlere ayr›l›yor. Ürün gam›-  kat çekiyor. Afl›kbaba’n›n tüketiciyle bulufltu¤u nok-
           m›zda bez sucuk, kangal sucuk, çemen, salam ve   talar aras›nda; Tokat ve yak›n illeri, Adana, ‹stanbul,
           baton sucuk ile past›rma yer al›yor. Ürün gam›na gö-  ‹zmir, Ankara ve Bolu yer al›yor. ‹çelo¤lu, özellikle
           re bölümlere ayr›lan et hangi ürün grubuna uygun-  gurme ürünlerin sat›ld›¤› noktalarda bulunan Tokat
           sa o ifllemlerden geçiriliyor. Bez sucuk sadece To-  bez sucu¤unun daha fazla noktaya ulaflmas› için ba-
           kat’a has bir ürün. Yap›m› da çok incelikli. Sucuk  yilikler vereceklerini de duyuruyor.
   121   122   123   124   125   126   127   128   129   130   131