Page 59 - KobiEfor_Mayıs_2010
P. 59
“Köfle bafl›nda köflker de¤il
Hamam safas›nda tellak de¤il,
Senin k›z›n› Güllüo¤lu’nun ustas›na
istiyoruz,
Allah’tan daha ne istiyorsun.”
T ürkiye’nin en lezzetli baklava markalar›ndan
“Güllüo¤lu”, 139 y›ll›k bir gelenek. Bu gele-
ne¤i; bilgi, deneyim, sayg›, titizli¤i ve ayk›r›
yap›s›yla harmanlayan Faruk Güllü ise Gül-
lo¤lu’nun en genç üyesi. 1967 Gaziantep do¤umlu.
6 kardeflin en küçü¤ü. Baklavan›n hamuruyla yo¤-
rulmufl… 11 yafl›nda tepsi y›kayarak bafllad›¤› sana-
t›nda baflar›n›n doruklar›nda. 1994 y›l›nda 10 kifliy-
le yola ç›kan Faruk Güllü, bugün 950’yi aflk› perso-
nel ve 30 flube ile 32 ülkeye ihracat yap›yor.
Faruk Güllü’nün hikayesi babas›n›n sa¤l›k sorun-
lar› nedeniyle topra¤›na dokundu¤u, havas›n› solu-
du¤u Gaziantep’te bafll›yor. ‹lkokul sonras› ailesi
ile ‹stanbul’a tafl›nan Faruk Güllü’nün hayat› Kara- DAMAK TADINA EN UYGUN
köy’de babas› Mustafa Güllü’nün baklava dükkan› BAKLAVAYI ÜRET‹YORUZ
ile Bahçelievler aras›nda mekik dokuyarak geç-
mifl. Faruk Güllü’yü anlamak için önce babas› Mus- Baklavan›n tad› de¤ifliyor mu?
tafa Güllü’yü tan›mak gerekiyor. Lise mezunu ba- Baklava bir kültür ürünü. Gaziantep’te üretti-
ba, babas›z büyümüfl ve baklavac› ekolünden ye- ¤iniz baklava ile ‹stanbul’daki baklava dahi bir-
tiflmifl. Sektördeki ad› mektepliydi. Gaziantep’ten birini tutmuyor. Faruk Güllüo¤lu ‹stanbul mar-
‹stanbul’a göçen Mustafa Güllü, maddi imkans›zl›k- kas›n›n ürünleri; Harran Ovas›’n›n bu¤day›, Ga-
lar nedeniyle ciddi zorluklar çekse de ayakta kal- ziantep’in f›st›¤› ve Urfa’n›n lezzetli tereya¤›yla
may› baflarm›flt›. üretiliyor. Baklavan›n vazgeçilmez üç unsuru
olarak kabul edilen bu ürünler, tatl› ustalar›n›n
Üniversite yerine mutfa¤a becerileriyle birlefliyor. En iyi baklavay› yap›yo-
Faruk Güllü’nün baklava serüveni ortaokul birinci rum diyemem ama ben müflterinin damak tad›-
s›n›fta ‘bulafl›kç›l›kla’ bafllar. Patronun o¤lu olma na uygun en iyi baklavay› üretiyorum diyebili-
lüksü yok. ‹lk gün y›kad›¤› tepsi say›s› 45. Ertesi rim. Örne¤in Antep’te cevizli baklava sat›lmaz.
gün atefller içinde yatan Güllü, “O gün ‘hastas›n sen Ama ‹stanbul’da f›st›k ve ceviz yar› yar›ya ter-
gelme’ diyen birini arad› gözlerim” diyor. Ama öyle cih ediliyor. Baklavada tad›m›z farkl›. fieker ve
olmad›… Tüm zorluklara ra¤men baklava dükkan›n- su oran› bizim için önemli. Faruk Güllüo¤lu ‹s-
da çal›flmaya devam eder. Bulafl›kç›l›ktan baklava tanbul olarak biraz daha az su ve fleker kulla-
kat›na ç›rak olarak giren Güllü, “Her y›l bir bölüm at- n›yoruz. Bu yap› baklavay› dayan›kl› hale geti-
layarak gidiyordum. Üniversiteyi kazanma dönemin- riyor. Ürünün dayanma gücünü art›rmak için
de kalfa düzeyine ulaflm›flt›m” diye konufluyor. floklama servisini gündeme ald›k. ‹stanbul Üni-
Mutfaktaki mahareti kadar okuma-yazmaya da versitesi ve TÜB‹TAK’tan destek almaya devam
merakl›d›r. Y›ld›z Teknik Üniversitesi Fizik Mühen- ediyoruz.
disli¤i bölümünü kazan›r. Ailede zaten bir doktor
e¤itimi alan abi vard›r. Okula kay›t yapt›raca¤› gün bir flanst›r. Baklavan›n yan›na pastay› da ekler. Y›l
babas›n›n 5 dakika konuflal›m teklifi tüm hayat›n› 1987. Faruk Güllü, Karaköy Güllüo¤lu’nun üretim
de¤ifltirir. “Büyük abim üretimden sorumluydu ama müdürü olur.
iflten ayr›larak kendi iflini yapmak istiyordu. Babam,
aileden birinin üretimde olmas›n›n önemine inan›- Azerbaycan baflar›s›
yordu. 2 y›l daha ifli ö¤renmemi ve askerden sonra Klasik baklava tad›nda ›srar eden baba ile yeni
üretim sorumlulu¤unu bana verece¤ini söyledi. ‹de- fleyler denemekten keyif al›p bunu müflterilerine
allerim vard› ama bu daha büyük bir idealdi.” sunmak isteyen Faruk Güllü aras›ndaki görüfl fark›,
Güllo¤lu ‹flletme Fakültesi’ne kay›t yapt›ran Faruk ayr›l›¤›n temeli olur. Her ne kadar üretimin tüm hat-
Güllü için mesai saat 04:30’da bafllar. Sanat›n› ge- lar›nda teknolojik iyilefltirmeler yapsa da Faruk Gül-
lifltirmek ad›na yollara düfler. Gaziantep’te ustalar›n lü, tek flubeli baklava üreticisi olmak istemez. “Sa-
yan›nda kal›r. 10 y›ll›k eme¤ini yan›na alan Faruk ray sarmas› gibi yeni ürünleri sunuyorum kabul gör-
Güllü, Harbiye Ordu Evi’nde pastac› olarak askerli¤i- müyor. fiube açmak, ihracat yapmak istiyorum ol-
ni yapar. Farkl› tatlar›n peflinde koflan Güllü için bu
May›s 2010 KobiEfor 59