Page 59 - KobiEfor_Mayıs_2010
P. 59

“Köfle bafl›nda köflker de¤il
                 Hamam safas›nda tellak de¤il,
              Senin k›z›n› Güllüo¤lu’nun ustas›na
                            istiyoruz,
                 Allah’tan daha ne istiyorsun.”

           T     ürkiye’nin en lezzetli baklava markalar›ndan
                 “Güllüo¤lu”, 139 y›ll›k bir gelenek. Bu gele-
                 ne¤i; bilgi, deneyim, sayg›, titizli¤i ve ayk›r›
                 yap›s›yla harmanlayan Faruk Güllü ise Gül-
           lo¤lu’nun en genç üyesi. 1967 Gaziantep do¤umlu.
           6 kardeflin en küçü¤ü. Baklavan›n hamuruyla yo¤-
           rulmufl… 11 yafl›nda tepsi y›kayarak bafllad›¤› sana-
           t›nda baflar›n›n doruklar›nda. 1994 y›l›nda 10 kifliy-
           le yola ç›kan Faruk Güllü, bugün 950’yi aflk› perso-
           nel ve 30 flube ile 32 ülkeye ihracat yap›yor.
              Faruk Güllü’nün hikayesi babas›n›n sa¤l›k sorun-
           lar› nedeniyle topra¤›na dokundu¤u, havas›n› solu-
           du¤u Gaziantep’te bafll›yor. ‹lkokul sonras› ailesi
           ile ‹stanbul’a tafl›nan Faruk Güllü’nün hayat› Kara-   DAMAK TADINA EN UYGUN
           köy’de babas› Mustafa Güllü’nün baklava dükkan›        BAKLAVAYI ÜRET‹YORUZ
           ile Bahçelievler aras›nda mekik dokuyarak   geç-
           mifl. Faruk Güllü’yü anlamak için önce babas› Mus-     Baklavan›n tad› de¤ifliyor mu?
           tafa Güllü’yü tan›mak gerekiyor. Lise mezunu ba-      Baklava bir kültür ürünü. Gaziantep’te üretti-
           ba, babas›z büyümüfl ve baklavac› ekolünden ye-     ¤iniz baklava ile ‹stanbul’daki baklava dahi bir-
           tiflmifl. Sektördeki ad› mektepliydi. Gaziantep’ten  birini tutmuyor. Faruk Güllüo¤lu ‹stanbul mar-
           ‹stanbul’a göçen Mustafa Güllü, maddi imkans›zl›k-  kas›n›n ürünleri; Harran Ovas›’n›n bu¤day›, Ga-
           lar nedeniyle ciddi zorluklar çekse de ayakta kal-  ziantep’in f›st›¤› ve Urfa’n›n lezzetli tereya¤›yla
           may› baflarm›flt›.                                   üretiliyor. Baklavan›n vazgeçilmez üç unsuru
                                                              olarak kabul edilen bu ürünler, tatl› ustalar›n›n
              Üniversite yerine mutfa¤a                       becerileriyle birlefliyor. En iyi baklavay› yap›yo-
              Faruk Güllü’nün baklava serüveni ortaokul birinci  rum diyemem ama ben müflterinin damak tad›-
           s›n›fta ‘bulafl›kç›l›kla’ bafllar. Patronun o¤lu olma  na uygun en iyi baklavay› üretiyorum diyebili-
           lüksü yok. ‹lk gün y›kad›¤› tepsi say›s› 45. Ertesi  rim. Örne¤in Antep’te cevizli baklava sat›lmaz.
           gün atefller içinde yatan Güllü, “O gün ‘hastas›n sen  Ama ‹stanbul’da f›st›k ve ceviz yar› yar›ya ter-
           gelme’ diyen birini arad› gözlerim” diyor. Ama öyle  cih ediliyor. Baklavada tad›m›z farkl›. fieker ve
           olmad›… Tüm zorluklara ra¤men baklava dükkan›n-    su oran› bizim için önemli. Faruk Güllüo¤lu ‹s-
           da çal›flmaya devam eder. Bulafl›kç›l›ktan baklava   tanbul olarak biraz daha az su ve fleker kulla-
           kat›na ç›rak olarak giren Güllü, “Her y›l bir bölüm at-  n›yoruz. Bu yap› baklavay› dayan›kl› hale geti-
           layarak gidiyordum. Üniversiteyi kazanma dönemin-  riyor. Ürünün dayanma gücünü art›rmak için
           de kalfa düzeyine ulaflm›flt›m” diye konufluyor.      floklama servisini gündeme ald›k. ‹stanbul Üni-
              Mutfaktaki mahareti kadar okuma-yazmaya da      versitesi ve TÜB‹TAK’tan destek almaya devam
           merakl›d›r. Y›ld›z Teknik Üniversitesi Fizik Mühen-  ediyoruz.
           disli¤i bölümünü kazan›r. Ailede zaten bir doktor
           e¤itimi alan abi vard›r. Okula kay›t yapt›raca¤› gün  bir flanst›r. Baklavan›n yan›na pastay› da ekler. Y›l
           babas›n›n 5 dakika konuflal›m teklifi tüm hayat›n›  1987. Faruk Güllü, Karaköy Güllüo¤lu’nun üretim
           de¤ifltirir. “Büyük abim üretimden sorumluydu ama  müdürü olur.
           iflten ayr›larak kendi iflini yapmak istiyordu. Babam,
           aileden birinin üretimde olmas›n›n önemine inan›-  Azerbaycan baflar›s›
           yordu. 2 y›l daha ifli ö¤renmemi ve askerden sonra  Klasik baklava tad›nda ›srar eden baba ile yeni
           üretim sorumlulu¤unu bana verece¤ini söyledi. ‹de-  fleyler denemekten keyif al›p bunu müflterilerine
           allerim vard› ama bu daha büyük bir idealdi.”    sunmak isteyen Faruk Güllü aras›ndaki görüfl fark›,
              Güllo¤lu ‹flletme Fakültesi’ne kay›t yapt›ran Faruk  ayr›l›¤›n temeli olur. Her ne kadar üretimin tüm hat-
           Güllü için mesai saat 04:30’da bafllar. Sanat›n› ge-  lar›nda teknolojik iyilefltirmeler yapsa da Faruk Gül-
           lifltirmek ad›na yollara düfler. Gaziantep’te ustalar›n  lü, tek flubeli baklava üreticisi olmak istemez. “Sa-
           yan›nda kal›r. 10 y›ll›k eme¤ini yan›na alan Faruk  ray sarmas› gibi yeni ürünleri sunuyorum kabul gör-
           Güllü, Harbiye Ordu Evi’nde pastac› olarak askerli¤i-  müyor. fiube açmak, ihracat yapmak istiyorum ol-
           ni yapar. Farkl› tatlar›n peflinde koflan Güllü için bu
                                                                                       May›s 2010 KobiEfor 59
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64