Parmaklarda veya başparmakta görülen, parmakların bükük pozisyonda kilitlenip kalması veya takılması ile karakterize ağrılı bir durumdur. Parmağı hareket ettiren kiriş (tendon) kılıflarının belli yerlerinde oluşan inflamasyonundan kaynaklanmaktadır. Tendonlar, ön koldaki adalelerin parmaklara giden özel yapı ve şekildeki uzantılarıdır. Bu adaleler tendonlarla birlikte parmakların bükülmesini (yumruk yapmak gibi) sağlar. Tendonlar, çevresindeki kaygan kılıfın içinde (snovyal membran) kolaylıkla kayarak parmağın hareket etmesine neden olur. Tendon seyri boyunca belirli bölgelerde pulley denen kemerlerin altından geçerler. Tetik parmak hastalığında, tendonun bu pulleyler altına gelen kısmında oluşan şişlik, inflamasyon ve oluşan nodül parmağın hareketine engel olur. Bu nedenle parmak hareketi zor ve ağrılı hale gelir. Bu olay ilerler ise parmak belli bir pozisyonda kilitlenip kalır, zorlayınca tetik gibi atmaya başlar.
Tetik parmak rahatsızlığında şikayetler nelerdir?
- İlk şikayetlerden biri, başparmağın veya diğer parmakların tabanlarında başlayan ağrı
- Parmağın hareketi sırasında (bükülme ve açılma) fark edilen ağrılı bir tetikleme ve atlama hissi
- Bazı çok ilerlemiş durumlarda etkilenen parmağın bükük pozisyonda kilitlenip kalması.
Tetik parmak rahatsızlığının sebepleri nelerdir?
Parmaklarını aşırı zorlayıcı işlerde kullanan kişilerde görülebilir. Romatoid artrit, gut veya diyabet gibi dokularda bazı değişikliklere neden olan hastalıklar da bu tür şikayetlere neden olabilir. Parmaklarını uzun süre zorlayıcı bir şekilde kullanan kişilerde, müzisyenlerde görülebilir. Bazı durumlarda ise herhangi bir neden bulunmaz.
Tetik parmak rahatsızlığı nasıl tedavi edilir?
Çoğu tetik parmak, konservatif tedaviye cevap verir:
- Şikayetlere neden olan zorlamaların ortadan kaldırılması ilk aşamadır
- Şikayetler geçmezse anti-inflamatuar ilaçlar alınabilir
- Lokal olarak bazı ilaç enjeksiyonu uygulamaları ile inflamasyon azaltılmaya, ağrı giderilmeye çalışılır.
Eğer bu tür konservatif tedavilerden sonra şikayetler geçmezse tendon kılıfının rahatlatılması ve hareketin tekrar sağlanması için cerrahi tedavi önerilebilir.
Tetik parmak cerrahisi, genellikle hastanede yatmayı gerektirmeyen (out-patient) bir ameliyattır. Ameliyattan sonra parmak hareketleri hemen düzelir ve hastalar 12-24 saat sonra parmaklarını ağrısız bir şekilde kullanmaya başlayabilirler. Dikişler 12-14 gün sonra alınır. Ameliyat sonrası fizik tedavi genellikle gerekmez. Ağır işler ve zorlayıcı hareketler 4-6 hafta önerilmez.