Terleme tamamen fizyolojik doğal bir işlevdir. Vücudumuzun ısısını normal sınırlar içerisinde tutar, birçok toksinin atılmasını sağlar. İnsan vücudunda iki çeşit ter bezi vardır: Hemen tüm vücuda yayılan 1.6 ila 4 milyon kadar sayıları ile ekrin ter bezleri çoğunluktadır. Şiddetli sıcakta günde 10 litreye kadar ter üretebilme kapasiteleri vardır. Ekrin ter bezlerinin çalışması, yani genel olarak terleme, sıcak ortam, fiziksel egzersiz ve ateşli hastalıklarda vücut ısısının çok artmasını engellemeyi, vücut yüzeyinin ter ile serinlemesini, böylece ısı dengesini korumayı sağlar.
Aşırı terleme; yani sayılan koşullar haricinde de sık ve çok terleme bazı hastalıklar nedeniyle de olabilir: böbrek üstü bezi tümörleri, tiroidin aşırı çalışması, bazı kalp hastalıkları ya da obezite, menapoz, alkolizm, gebelik, hipoglisemi gibi durumlara da eşlik edebilir. Apokrin ter bezleri ise başlıca koltuk altlarında, meme başı ve genital bölgede bulunur ve vücudun kokusundan sorumludur. Ekrin ter bezleri doğumdan itibaren vardır. Bebeklikte el, ayak, saçlı deri bölgelerinde daha çok çalışırken çocukluk döneminde tüm vücutta yaygın ekrin ter bezi fonksiyonu vardır. Oysa apokrin bezler ergenlik sürecinde çalışmaya başlar. Bazen sadece koltuk altı ter kokusu bize ergenliğin başladığını haber verir.
Koltuk altlarında aşırı terleme; koku; giysilerde lekeler: Genel vücut terlemelerinde, hastalığa bağlı ise hastalık tedavi edildiğinde terleme de normale dönebilir ya da fiziksel duruma bağlı terlemede (ateş sonrası, egzersiz, sunum vs. gibi heyecan verici durumlar) olay sonrası ya da gün sonunda ılık bir duş bizi rahatlatmaya yeterken koltuk altı terlemesinde durum biraz farklıdır. Bu bölgedeki ter bezleri vücudun kokusundan sorumlu başlıca alanlardır. Bazı kişilerde koltuk altlarında aşırı terleme, kötü koku ve giysilerde ıslaklık hatta kalıcı lekeler ile özellikle yaz aylarında gündelik yaşamı oldukça sıkıntıya sokar.
Botox koltuk altlarında aşırı terlemede çözüm mü?
Koltuk altında kötü kokudan kaçınmak için günlük temizlik, deodorant, parfüm kullanımı, tüylerin kesilmesi ya da alınması temel bakım uygulamalarıdır. Ancak aşırı terleme ve ter kokusunu gidermede sıklıkla kullanılan antiperspirantların (terlemeyi engelleyici sprey, mum, roll on) çoğu alüminyum tuzları içermekte olup meme sağlığı açısından risk taşırlar. Antiperspirantların yetersiz kaldığı durumlarda ya da alüminyum tuzları ile ilgili endişelerin varlığı ‘Botox’u daha güçlü ve güvenli kılmaktadır.
Gün içinde fazla terlemekten dolayı günlük aktiviteleri, sosyal ilişkileri bozulmuş kişiler için koltuk altlarında yüzeysel deri enjeksiyonları ile yapılan Botulunium A toksini Bt-A , (BOTOX) etkili ve güvenilir bir seçenek olmuştur. Bt-A (BOTOX) kozmetik amaçlarla kas içine yapılarak; kırışıklıkları azaltmak, kasları gevşetmek gibi kozmetik ve fizyolojik kazanımlar sağlamasının yanısıra aşırı terleme bölgelerinde yüzeysel enjeksiyonlarla terlemeyi kontrol altına almaktadır. Uygulama oldukça kolaydır, lokal anestezik krem uygulamasını takiben yapılabilmektedir. Etki birkaç gün içinde başlar, toplam etki süresi ise ortalama 7-8 aydır. Sadece bir kerelik yapılabileceği gibi aşırı terleme başladıkça, örneğin; her ilkbahar-yaz başı güvenle tekrarlanabilir.