Yüzme fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından hem sağlıklı bireylerin yanı sıra bel sakatlıkları olanlara sık sık tavsiye edilen bir spor. Sağlıklı bireylerin kas sistemini geliştirdiği için faydalı bulunurken insan psikolojisine de olumlu etkileri olduğu biliniyor. Moralsiz gördüğüm hastalarımıza yüzmeyi ve özellikle omuz problemi yaşayanlara ise kurbağalama stilinde yüzmeyi öneriyorum.
Bel ve boyun ağrılarında yüzme önerir misiniz?
Bel ve boyun ağrısı şikayeti için sırt üstü yüzme oldukça faydalı. Ancak bu şikayetleriniz varsa önce bir uzmana danışarak ne sıklıkla ve hangi stillerde yüzmeniz gerektiğini öğrenmelisiniz. Bize başvuran hastalara daha çok vücudun genel duruşunu da düzenleyici etki yaptığı için sırtüstü yüzmeyi öneriyorum. Ancak kişinin yüzme bilgi ve becerileri ile hastaların şikayetleri, tavsiye edilen yüzme sıklığı, süresi ve stilinde son derece önemli. Boyun ve bel ağrıları olan kişilerin sakınması gereken stiller ise kelebek ve kurbağalama. Bu stiller bel ve boyun bölgesindeki kaslara fazla baskı yapacağı için sakınılması gerekiyor. Ancak bu şikayetleri olanlar serbest stille yüzerek de hem keyifli zaman geçirebilirler hem de ağrılarından kurtulabilirler.
Yüzmenin kalp damar sistemine etkileri nelerdir?
Yüzücülerin dolaşım sisteminin daha iyi olmasının nedeni yüzme sporunun olumlu etkileriyle açıklanıyor. Ancak yüzmeden yüzücüler kadar iyi faydalanabilmek için sporun bilinçli bir şekilde ve vücudu yormadan belli aralık ve dönemlerle yapılması gerekli. Yüzerken vücut su içinde yatay pozisyonda kaldığında kalp kan ile tamamen doluyor ve bu durumda kalbin tek bir kasılışında vücuda daha fazla kan pompalanıyor. Ayrıca düzenli yüzüldüğünde kalp odacıkları da gelişerek, daha fazla kan pompalanması sağlanıyor. Ayrıca yine yüzmeyle tıpkı diğer kaslarımız gibi kalp kaslarımız da gelişir ki bu da kalbin kan dağıtma potansiyelini geliştirir.
Psikolojik etkileri var mıdır?
Banyo yaptıktan sonra ya da yüzdükten sonra hissettiğimiz rahatlama aslında sinir sistemine suyun yaptığı olumlu bir etki. Bunun sonucunda kişide kendine güveninin artımından, konsantrasyon gücünün yükselmesine kadar birçok olumlu etkisinin var olduğu biliniyor.
Kramp oluşunca ne yapmalı?
Kramp kasın ani kasılmasıyla kasların aşırı zorlanması sonuncunda ortaya çıkabiliyor. Derin suların daha soğuk olması nedeniyle derinlerde yüzenlerin de karşı karşıya kaldığı kramp sorunu iyi yüzme bilmeyenlerde ölüm riskini de beraberinde taşıyor. Kramp oluştuğunda suda yalnız olunduğu durumlarda sakin kalmaya gayret ederek hemen sırt üstü dönülmeli ve su üstünde bir süre yatarak aynı anda ayak parmakları ile çizilen minik halkalarla kasların çözülmesine gayret etmeli. Kramp oluştuğunda yanınızda biri var ise de onun yardımıyla diziniz düz tutularak ellerinizin yardımıyla ayak bileklerinizi kendinize doğru çekmelisiniz.