KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
2013-04-01 12:12:06

Sünnet

Gülsemin Güloğlu

01 Nisan 2013, 12:12

Dr. Gülsemin Güloğlu, VKV Amerikan Hastanesi Çocuk Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Egemen Eroğlu ile sünnet üzerine konuştu:

Sünnet neden yapılmaktadır?
Dünyanın değişik bölgelerinde, gerek sosyal sebeplerden gerek dini nedenlerden gerekse tıbbi açıdan daha sağlıklı olduğu düşünüldüğü için değişik nedenlerle bu cerrahi işlem uygulanmaktadır.

Sizin bu konuyla ilgili yazılmış bir kitabınız vardı, biraz bahsedebilir misiniz?
Ülkemizde en sık yapılan cerrahi girişim “sünnet” ve bu konuyla ilgili neredeyse hiç kaynak olmadığını fark ettim. Ben de biraz önce sorduğunuz soru gibi sık sorulan soruların yanıtlarını hikaye şeklinde cevaplandırarak yazdım, zaten adı da “Erkek Sünneti, İnsanlık Tarihindeki Hikayesi” oldu. Sanıyorum bir başka örneği yok.

Ülkemizde sünnetin yapılma sebebi nedir?
Çoğunluğunu Müslümanlar’ın oluşturduğu ülkemizde genel olarak baktığımızda ilk neden dini gereklilik ve geleneksel olarak toplumda sosyal bir yükümlülük olarak görülmesidir. Son zamanlarda artan yenidoğan sünneti yaptıran ailelerde ise durum biraz farklıdır. İki yıllık bir sürede hastanemizde yenidoğan sünneti yaptırmış çocukların ailelerine doldurttuğumuz anket formlarında hijyen ve daha sağlıklı olduğunun düşünülmesinin önplana çıktığını gözlemledik.

Sünnet yararlı bir cerrahi işlemdir diyebilir miyiz?
Bugün son popüler yaklaşım sünnetin HIV’e ve bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyuculuğu olduğu şeklindedir. Yine de bu görüşe tamamen karşı fikirler de bulunmakta, sünnetin zorunlu haller dışında yapılmamasını savunanlar da mevcutttur.

Doğumdan hemen sonra sünnet yaptırılmalı mı?
Hekim olarak en sık karşılaştığımız soru sünnetin gerekli olup olmadığından ziyade, eninde sonunda sebebi ne olursa olsun sünnet yaptırılacağı durumda karar verilemeyen noktanın zamanlama meselesi olmasıdır. Hastane deneyimlerimiz ve literatürler ışığında yaptığımız değerlendirmede, yenidoğan döneminde (doğumdan ilk bir aya kadar geçen süre), çok yüksek oranda yenidoğan sünneti yönünden memnuniyet belirtilmiş ve bu deneyimi yaşayanlar işlem sonrasını çok rahat geçirdikleri için tüm ailelere önermişlerdir.

Yeni doğan bebek sünnet olurken canı yanar mı?
Yenidoğan döneminde sünnet işleminden 45 dakika kadar önce sürülen anestezik bir kremden (EMLA) sonra halk arasında “çan” adı verilen (Gomco Clamp) bir alet yardımıyla yapılmaktadır. Sünnet derisinin iki metal parça arasında sıkıştırılması sonucunda bu işlem yapıldığı için sıklıkla ek dikiş konulmasına gerek kalmamaktadır.  Daha önceden kremle yapılan anestezi ve az manipülasyon sayesinde sünnet esnasında bebeklere emdirilen emzik ile oldukça rahat bir şekilde sünnet işlemi gerçekleştirilmektedir.

Doğumdan hemen sonra sünnet yapılan bebeğin alt değişimi nasıl olur?
Yenidoğan sünnetinden sonra bebeğin bez değişimi bir problem yaratmamaktadır. Ek olarak yapılan tek işlem, yeni sünnet olmuş penisin bebeğin bezine yapışmasını engellemek için bolca krem uygulamaktır. Bu sayede temiz ve kaygan bir ortam oluşturularak işlem bölgesinin daha rahat iyileşmesi sağlanmaktadır. Krem uygulanması dışında daha sık bez değiştirme gibi ek işlemlere gerek yoktur. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.