Danışmanımız ve Yazarımız Dr. Gülsemin Güloğlu, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Göz Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Osman Oram ile lazerle gözdeki kırma kusurlarının düzeltilmesi üzerine konuştuk.
Gözde bulunabilen ve gözlük kullanımını gerektiren kırma kusurları nelerdir?
Gözdeki kırma kusurları miyopi, hipermetropi, astigmatizm ve presbiyopidir. Miyopide esas olarak uzağı net görememe, hipermetropide yakını görememe sözkonusudur. Ancak yaygın kanının aksine hipermetropide uzak görme de tamamen normal değildir. Hipermetroplar küçük yaşlarda uzağı görmede zorluk çekmeseler de (hipermetropinin derecesi çok yüksek değilse), yaşın ilerlemesiyle birlikte uzağıda net görmekte zorlanmaya başlarlar. Astigmatizm uzak ve yakın görmede bulanıklığa yol açar, miyoplarda ve hipermetroplarda bulunabilir. Presbiyopi yaşa bağlı olarak normalde her gözde oluşması beklenen yakını görememe problemidir, düşük miyopisi olanlar dışında her göz için yakın gözlüğü ya da okuma gözlüğü kullanımını gerektirir.
Lazer ile kırma kusurlarının düzeltilmesinde kullanılan başlıca yöntemler nelerdir?
Günümüzde en çok uygulanan lazer ile kırma kusuru düzeltme yöntemleri LASİK ve PRK’dır. LASİK bugün dünyada en yaygın kullanılan lazer ile kırma kusuru düzeltme yöntemidir. Yöntemde gözün saydam kornea dokusunun yüzeyinden ince bir tabaka kaldırılır. Altında bulunan dokuya miyopi, hipermetropi veya astigmatizmin kalıcı olarak ortadan kaldırılması amacıyla excimer lazer uygulanır. Kaldırılan tabaka lazer uygulaması sonrası yerine konulur ve kendiliğinden yapışır. LASİK işlemi her iki gözde gerçekleştirildiği takdirde toplam 10-15 dakika sürer. İşlem öncesi gözü uyuşturmak için birkaç defa anestetik damla damlatılır. Damlanın sağladığı uyuşturucu etkiyle işlem sırasında gözde bir basınç hissi duyulabilse de ağrı hissedilmez. İşlemden hemen sonra olguların büyük kısmı bulanık görme ve gözde yabancı cisim hissi tarifler, hemen tamamında işlemin ertesi sabahında gözlerde herhangi bir şikayetin kalmadığı, görmenin de gözlüksüz veya lenssiz iyi düzeyde olduğu görülür. PRK yönteminde LASİK’ten farklı olarak kornea yüzeyinden tabaka kaldırılmaz, saydam kornea dokusunun yüzeyindeki epitel temizlenerek excimer lazer ile miyopi, hipermetropi ya da astigmatizm düzeltilir. LASİK’teki işlem öncesinde anestetik damla damlatılır, işlem sırasında ağrı hissedilmez. PRK sonrası olgularda gözde yabancı cisim hissi ve yanma, batma şikayetleri LASİK’ten daha fazla ve daha uzun sürelidir, görme keskinliğinin normale dönmesi de daha uzun zaman alır. Görmenin PRK sonrası istenilen düzeye gelmesi bir ya da birkaç hafta sürebilir ancak PRK’nın avantajı normalden ince kornealarda daha güvenle kullanılabilmesidir. Son dönemde oldukça gündemde olan kişiye özel LASİK veya PRK’da daha yüksek kalitede görme keskinliği hedeflenir.
Hangi yöntemin en uygun olduğuna nasıl karar verilir? Kimler lazer ile kırma kusuru düzeltilebilmesi için adaydır?
Detaylı göz değerlendirmesi yapıldıktan sonra elde edilen veriler ve özgeçmiş değerlendirilerek göze uygun olabilecek tüm yöntemler tartışılır ve en uygun yöntem önerilir (bazı durumlarda hiçbir yöntemin uygun olmadığı da söylenebilecektir). Excimer lazer ile miyopi, hipermetropi ve astigmatizm kalıcı olarak ortadan kaldırılabildiğinden gözlüğe veya kontakt lense bağımlı olmak istemeyen tüm kişiler işlem için adaydır. Yaş için üst sınır bulunmamakla birlikte 18 yaşın üstünde olmak gereklidir.
Lazer ile kırma kusurlarının düzeltilmesi ne ölçüde güvenlidir, riskleri ve komplikasyonları nelerdir?
Genelde lazer ile kırma kusuru düzeltilmesi çok güvenli bir işlemdir. Çok nadir olsa da işlem sırasında problem olduğu hissedildiği durumda işlem durdurulabilir ve daha ilerideki bir tarihte tekrarlanabilir. Yara iyileşmesi ya da enfeksiyonla ilgili olabilecek problemlerse yine çok nadir olarak görülebilir ve genellikle tıbbi tedaviyle düzelir. Az görülmekle birlikte bazen hedeflenen düzeltme tam gerçekleşmeyebilir ve işlemin tekrarı gerekebilir.
Lazer ile Göz Ameliyatları
Paylaş