“2030’a kadar 80 GWh’lik üretim kapasitesi hedefliyoruz” “2030’a kadar 80 GWh’lik üretim kapasitesi hedefliyoruz”

Küresel olarak en hızlı yükselen meslekler arasında büyük veri uzmanlığı, fintek mühendisliği, yapay zeka ve makine öğrenmesi uzmanlığı, yazılım ve uygulama geliştiriciliği bulunuyor.
Sabancı Üniversitesi-TÜSİAD Rekabet Forumu (REF) kapsamında, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) iki yılda bir hazırlanan İşlerin Geleceği Raporu’nun bulguları üzerinden yetkin insan kaynağı konusunu değerlendiren bir etkinlik düzenlendi. WEF İşlerin Geleceği Raporu, işgücü piyasasındaki küresel değişimleri analiz eden öncü çalışmalar arasında yer alıyor.
“Önümüzdeki 5 yılda mevcut işlerin %22’sinden fazlasının değişmesi bekleniyor”: Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanayi Politikaları ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masası Başkanı Dr. Fatih Kemal Ebiçlioğlu, “İşlerin Geleceği Raporu’na göre önümüzdeki 5 yıl içerisinde mevcut işlerin %22’sinden fazlasının değişmesi bekleniyor. Bununla birlikte, yine rapora göre, yetkinlik açığı sorunu dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de aciliyet arz ediyor. Bu sorunla mücadelede, eğitim sisteminin bilim, inovasyon ve beceri odaklı hale getirilmesi, eğitimin her kademesinde kalitenin ve kapsayıcılığın artırılması önem arz etmektedir” dedi.
Etkinlikte, İşlerin Geleceği 2025 Raporu’nun bulguları Dünya Ekonomi Forumu Yeni Ekonomi ve Toplum Merkezi’nden Ricky Li (WEF Centre for New Economy and Society, Insight and Data Lead) tarafından sunuldu.

Önümüzdeki 5 yılda işgücü dönüşümünde belirleyici olacak faktörler
WEF İşlerin Geleceği 2025 Raporu’nda önümüzdeki beş yılda küresel işgücü dönüşümünde belirleyici olacak faktörler şöyle belirtiliyor:
• Teknolojik gelişmeler,
• Yeşil dönüşüm,
• Ekonomik dalgalanmalar,
• Jeoekonomik değişimler ve
• Demografik dönüşümler.

170 milyon yeni iş ve hızlı yükselen meslekler: Rapora göre 2030’a kadar küresel çapta yaklaşık 170 milyon yeni iş yaratılması ve yaklaşık 92 milyon işin yerini ise yenisinin alması bekleniyor. Küresel olarak en hızlı yükselen meslekler arasında büyük veri uzmanlığı, fintek mühendisliği, yapay zeka ve makine öğrenmesi uzmanlığı, yazılım ve uygulama geliştiriciliği bulunuyor.

Tusiad Serdar Ucar SWEF Raporu’nda Türkiye için öne çıkan bulgular şöyle:
• Dijital erişimin yaygınlaşması, 2025-2030 dönemi boyunca işgücü piyasasını dönüştürecek temel faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.
• Türkiye’de en fazla talep görecek meslekler arasında Robotik Mühendisleri, Yenilenebilir Enerji Mühendisleri ile Otonom ve Elektrikli Araç Uzmanları bulunuyor.
• İşverenler Türkiye’de iş başında kullanılan becerilerin %44’ünün 2030’a kadar değişime uğrayacağını öngörüyor (Küresel ortalama %39).
• Yapay zeka ve büyük veri, teknolojik okuryazarlık, ağlar ve siber güvenlik en hızlı büyüyen beceriler olarak öne çıkarken; çok dilliliğin öneminin küresel ortalamanın üzerinde artması bekleniyor.

Etkinlikte rapor bulgularına ilişkin sunumun ardından, “Küresel Eğilimler Perspektifinden Türkiye’de İşlerin Geleceğine Bakış” başlıklı panel, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal Kalkınma Yuvarlak Masası Başkanı Yılmaz Yılmaz’ın moderatörlüğünde düzenlendi. Panelin konuşmacıları ILO Türkiye Kıdemli Proje Koordinatörü Emre Dönmez, Yeditepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demet Lüküslü ve HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar oldu.