Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Stratejik girişimlerimizi tamamlayacaktır" Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Stratejik girişimlerimizi tamamlayacaktır"

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile Büyük Ölçekli Sanayi Yatırımları Tanıtım Toplantısı’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, içinde bulunulan küresel konjonktürün, öngörülebilir ve bağımsız kalkınma modellerinin ön plana çıktığı yeni bir döneme işaret ettiğini, tüm stratejilerini buna göre belirlediklerini söyledi.
100 strateji ve 20 makro hedef: Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Stratejimiz 5 amaç çerçevesinde belirlenmiş, 100 strateji ve 20 makro hedef içermektedir. İlk amacımız doğrultusunda yüksek teknolojide ve kritik alanlarda Ar-Ge ve yerli üretim kapasitesini artıracak, dışa bağımlılığı ortadan kaldıracağız. Bu amaç altında tanımlanmış 27 strateji yoluyla kritik alanlarda özgün teknoloji geliştirme kapasitemizi ve bunların ölçek ekonomisine uygun yatırımlara dönüşümünü hızlandıracağız" diye konuştu.

"Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarıyla yatırımları destekleyeceğiz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sanayileşme İcra Komitesi’nin sağlayacağı koordinasyonla yerli ve milli ürünlerin kamuya tedarikinde engelleri kaldırarak, bugüne kadar görülmemiş ölçüde bir yerli üretim teknoloji hamlesine imza atacaklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarı iletkenler, nükleer teknolojiler, biyoteknoloji ve petrokimya gibi stratejik alanlarda kamu destek mekanizmalarıyla sahadaki etkilerini pekiştireceklerini vurguladı: "Otomotiv sektörünün batarya, hidrojen yakıt pili ve elektronik yakıt teknolojilerine geçişini sağlamak üzere adımlar atacağız. Uçan araba ve otonom araç teknolojileri, batarya ve enerji depolama teknolojilerine yönelik Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarıyla yatırımları destekleyeceğiz."

"Fiber iletişim, 5G ve ötesi yeni nesil haberleşme altyapımızı güçlendirici adımlar atacağız"
Terminal İstanbul, Girişim Ofisleri (GO), girişim sermayesi fonları ve benzeri enstrümanlarla Türkiye'yi teknoloji girişimciliği alanında küresel çekim merkezlerinden biri haline getireceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, HIT30 Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın, proje bazlı teşvikler gibi odak programlarla yatırım taahhütlü avans kredisi gibi finansman uygulamalarını çeşitlendireceklerini ve yaygınlaştıracaklarını anlattı. Öte yandan dijital ekonomiye geçişi sağlayarak teknoloji çağının lider ülkelerinden biri olmayı amaçladıklarını kaydetti. Bu amaçla hazırlanan 15 stratejiyle dijital dönüşümü sadece sanayi sektöründe değil, ekonominin genelinde hızlandıracaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fiber iletişim, 5G ve ötesi yeni nesil haberleşme altyapımızı güçlendirici adımlar atacağız. Endüstriyel robotlar ve diğer ileri imalat teknolojilerinde yerli üretim kapasitemizi ve rekabet gücümüzü artıracağız. İşletmelerin dijital dönüşümüne yönelik destekleri genişleteceğiz. İnsan kaynağımızı da dijital yetkinliklerle donatarak dönüştürecek, yerli ve milli siber güvenlik uygulamalarıyla Türkiye'nin dijital altyapısını daha dirençli hale getireceğiz. Navigasyon Ödeme Sistemleri gibi dijital platformlarda yerli çözümler geliştireceğiz” açıklamasını yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, strateji belgesinin üçüncü amacının yeşil ve döngüsel ekonomiye geçişi sağlayarak sanayi kaynaklı karbon emisyonlarını azaltmak olduğunu söyledi. Türkiye'nin, en büyük ticaret ortağı olan Avrupa Birliği ile rekabet gücünü koruyabilmesi için yeşil dönüşüm süreçlerine uyum sağlamasının şart olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Üçüncü amaç altında Avrupa Yeşil Mutabakatı ve beraberinde sınırda karbon düzenleme mekanizmasına uyum düzeyimizi arttıracak teknik ve hukuki düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Güneş enerjisi ve rüzgar türbini teknolojilerinde yerli üretim kapasitemizi geliştireceğiz. Yeşil hidrojen ekosistemini harekete geçirerek karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojilerinde yerli çözümler üreteceğiz" diye konuştu.

"Kalkınma ve ticaret koridorlarını stratejik ortaklarımızla birlikte inşa edeceğiz"
Dördüncü amaçlarının küresel pazarlara entegrasyonu ve rekabet gücünü artırmak olduğuna, bu kapsamda gelişmiş ülkelerdeki teknoloji şirketleri araştırma ve test merkezleriyle entegrasyona özel önem vereceklerine işaret eden Erdoğan, küresel değer zincirlerindeki kırılmalara karşı ihracat ve ithalatta pazar çeşitliliğini sağlayacaklarının, bu mekanizmaları da içeren tedbirler alacaklarının altını çizdi. Kritik ham madde ve minerallere erişimi güvence altına almak için uluslararası ittifaklar ve stratejik işbirliklerini tesis edeceklerini bildirdi.
"Basra'da El-Fao ve Hazar'da Zengezur merkezli olmak üzere Asya, Orta Doğu ve Avrupa arasında kalkınma ve ticaret koridorlarını stratejik ortaklarımızla birlikte inşa edeceğiz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, Türkiye'nin sanayileşme birikimini Türk Devletleri, Orta Doğu ve Afrika ülkeleriyle paylaşarak, bu ülkelerin üretim ve araştırma ekosistemlerini güçlendirip, geliştirmesinde kılavuzluk edeceğini aktardı.

"Yeni üretim, lojistik ve istihdam koridorları oluşturacağız"
“Yeni planlı sanayi alanları oluşturacağız. KOBİ'lerin ölçek büyütme yatırımlarını destekleyeceğiz”: Cumhurbaşkanı Erdoğan, stratejinin beşinci ve son amacını, imalat sanayinin, verimlilik, kapasite ve ölçek sorunlarını çözmek, kriz ve şoklara karşı dayanıklılığını artırmak olarak belirlediklerini ve bu başlıkta 22 stratejiye yer verdiklerini ifade etti:
- “Mevcut strateji alanlarını genişleten, yeni planlı sanayi alanları oluşturacağız, riskli bölgelerde bulunan tesislerin güvenli bölgelere taşınmasının önünü açacağız.
- Yeni üretim, lojistik ve istihdam koridorları oluşturacağız. Başta organize sanayi bölgeleri (OSB’ler) olmak üzere sanayi tesislerimizin ulaşım bağlantılarını çeşitlendirecek ve altyapılarını güçlendireceğiz.
- Afet yönetimi teknolojilerini geliştirerek, afetlere dayanıklı bir ekosistem oluşturacağız.
- KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak mekanizmalar geliştirecek, sanayiye ve teknoloji girişimlerine özel olarak yapılandırılmış bankacılık ve finansman yaklaşımının benimsenmesini sağlayacağız.
- Sanayimizin verimlilik odaklı dönüşümüne rehberlik edecek model fabrikaların sayısını çoğaltacak, KOBİ'lerin ölçek büyütme yatırımlarını destekleyeceğiz.
- Atacağımız bu adımlarla 2024'te 247 milyar dolar seviyesine ulaşan imalat sanayi ihracatımızı, 2030'da 400 milyar dolara ulaştıracağız.
- Yüksek teknolojili ürün ihracatımızı 3 katın üzerine çıkartarak 30 milyar dolar seviyesine taşıyacağız. Ar-Ge harcamalarının, milli gelir içindeki payını %2.20 seviyesine yükselteceğiz.
- Organize sanayi bölgeleri (OSB’ler) ve endüstri bölgelerinin toplam yüz ölçümünü 149 bin hektardan 350 bin hektara çıkartacağız.
- 2030 yılına kadar 20 milyar dolar girişim sermayeli yatırımı çekerek 100 bin teknolojik girişimi ve 100 milyar dolarlık Turcorn değerlemesi hedeflerimize ulaşacağız."

Öncelikli 37 proje ve program: Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi’nde, stratejilerin yanında kendilerini hedeflerine taşıyacak 37 öncelikli proje ve program tanımladıklarını belirtti.

“Uzay teknopark tesis edeceğiz”
“Milli uçağımız KAAN seri üretime geçecek”: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin stratejik altyapılarda dışa bağımlılığını azaltmak için bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştireceklerini belirtti: "Uydu üretimindeki yeteneklerimizi bir araya getirecek, koordinasyonu artıracak, uluslararası rekabet gücünü yükseltecek bir milli uyduyu sistem olarak kuracağız."

“Ulusal Kuantum Enstitüsü kuracağız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayisindeki başarının uzay alanında da tekrarlanması için güçlü bir ekosistem oluşturmak amacıyla uzay teknopark tesis edileceğini aktardı: "Milli muharip uçağımız KAAN seri üretime geçecek. Çelik Kubbe ile hava savunma sistemlerimizi tek bir ağa entegre edeceğiz. Stratejik yatırımlar için teknolojik, sosyal, çevresel, altyapısı tümüyle hazır, lojistik bağlantıları güçlü mega endüstriyel parklar inşa edeceğiz." Cumhurbaşkanı Erdoğan, biyoteknoloji üretim programında biyoteknoloji araştırma altyapılarını güçlendirecek kamu alımlarını bir kaldıraç gibi kullanarak yerli biyoteknolojik ilaç üretimini destekleyeceklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Kuantum teknolojilerinde ülkemizin insan kaynağını ve araştırma altyapısını güçlendirecek Ulusal Kuantum Enstitüsünü kuracağız. Nükleer enerji alanında büyük sıçrama sağlayacak bir nükleer teknopark kuracak ve yerli modüler nükleer reaktör geliştireceğiz. Bugüne kadar 9 başarılı araştırma seferi gerçekleştirdiğimiz Antarktika'ya bir kutup araştırma üssü inşa edeceğiz. Teknolojik bağımsızlık açısından son derece kritik olan çip üretiminin tüm aşamalarını Türkiye'de gerçekleştireceğiz. Yapay zeka süper bilgisayar yatırım programımız ile bu anlamdaki altyapımızı daha üst seviyelere taşıyacağız."

Tersine Beyin Göçü için
“Sanayi ve teknoloji kolejleri kuracağız”: Türkiye'nin otomotiv üretim altyapısını özel olarak tasarlanmış kamu destek ve finansman programlarıyla güçlendireceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tersine beyin göçü programıyla yurt dışında yaşayan nitelikli bilim insanlarının araştırmalarını ülkemizde sürdürmesini teşvik ediyoruz. Temel bilim araştırmaları liderlik programımızla temel bilimler alanındaki araştırmaların ve gençlerin bu alana yönelmesini sağlıyoruz. Sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirecek meslek liseleri ve fen liselerinin özelliklerini bir araya getiren sanayi ve teknoloji kolejleri kuracağız. Gençlerin bilim ve teknoloji yarışmalarına hazırlanmaları için milli teknoloji atölyeleri ve girişim ofisleri tesis edeceğiz” açıklamasını yaptı.
Yeni yatırım teşvik sistemi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, kalkınma önceliklerine hizmet etmek üzere yeni yatırım teşvik sistemini hayata geçireceklerini belirterek, yeni programı ve uygulamalar ile güçlendirdikleri teşvik mekanizmasının detaylarını yakında kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Yeni modelde destek programlarını iki ana başlık altında yapılandırdıklarını, Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi Programı ile özellikle sanayiye, teknoloji ve katma değer bakımından seviye atlatacak yatırımlara daha yoğun destekler sunacaklarını vurguladı.
Sektörel ve bölgesel teşvikler kapsamında ise bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmaya dönük seçici ve odaklı teşvikler uygulayacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: "Bugün aynı zamanda 19 yeni yatırımın da tanıtımını yapıyoruz. 9 milyar doları aşan büyüklüğe sahip bu yatırımlar tamamlandığında 20 bini aşkın istihdam ve cari dengemize 12 milyar dolar katkı sağlanacak. Biz de bu yatırımların başarı ile tamamlanması için desteğimizi en üst düzeyde sürdürüyoruz. 2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi'nin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum."
Toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün de katıldı.

Öncelikli projeler
- Uydu üretimindeki yeteneklerimizi bir araya getirecek, uluslararası rekabet gücünü yükseltecek bir milli uyduyu sistem olarak kuracağız.
- Savunma sanayiimizdeki başarımızın uzay alanında da kurulması için uzay teknopark tesis edeceğiz.
- Mega endüstriyel parklar inşa edeceğiz.
- Biyoteknoloji araştırma altyapılarını güçlendirecek, yerli biyoteknolojik ilaç üretimini destekleyeceğiz.
- Nükleer enerji alanında, büyük sıçrama sağlayacak bir nükleer teknopark kuracak ve yerli modüler nükleer reaktör geliştireceğiz.
- Antarktika'ya bir kutup araştırma üssü inşa edeceğiz.
- Çip üretiminin tüm aşamalarını Türkiye'de gerçekleştireceğiz.
- Yapay zeka süper bilgisayar yatırım programımızı daha üst seviyelere taşıyacağız.
- Tersine beyin göçü programımızla yurt dışında yaşayan nitelikli bilim insanlarının ülkemizde araştırmalarına devam etmelerini teşvik ediyoruz.
- Sanayi ve teknoloji kolejleri kuracağız.
- Milli teknoloji atölyeyeleri tesis edeceğiz.
- Yeni yatırım teşvik sistemini hayata geçiriyoruz.
- Teşvik mekanizmasının detaylarını yakında kamuoyuyla paylaşacağız.
- Milli muharip uçağımız KAAN seri üretime geçecek.
- Çelik Kubbe ile hava savunma sistemlerimizi tek bir ağa entegre edeceğiz.
- Kuantum teknolojilerinde ülkemizin insan kaynağını ve araştırma altyapısını güçlendirecek Ulusal Kuantum Enstitüsü'nü kuracağız.