banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

30.11.2015, 09:00 9600

Yeni Hükümet Programı’ndan Bir Kesit…

Başbakan sayın Ahmet Davutoğlu, 24 Kasım günü sayın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan 64. Hükümet’in Bakanlar Kurulu’nu kamuoyuna açıklamasının ardından bir gün sonra da yeni hükümetin 135 sayfalık programını TBMM’ye sundu.
TBMM’de geleneksel prosedürlerin uygulanması sonunda program yürürlüğe girecek. Öncelikle yeni Hükümet ve Programı ülkemize, milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. 2015 yılı iki genel seçim, tırmanan terör olaylarının yaşandığı bir yıl olması nedeniyle iş dünyasınca ekonomi de kayıp yıl olarak değerlendiriliyor.

1 Kasım seçim sonuçları sonrası TBMM’de çoğunluğu sağlayan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yeni kurduğu Hükümet, yaşanan tüm olumsuzlukları geride bırakacağı inancı ile toplumda barışı ve uzlaşıyı sağlama adına yeni bir umut,  iş dünyasının ekonomide istikrar beklentilerine de çözüm olacağını Başbakan sayın Davutoğlu’nun programı okurken bir kez daha dile getirmesi toplumun her kesimine güven vaadediyor.

64.Hükümet Programı’nda, 1 Kasım seçimlerinde AK Parti’nin toplumun her kesimine taahhüt ettiği seçim vaatlerinin yaşama geçirilmesi ağırlıklı olarak yeralıyor.

Başbakan sayın Ahmet Davutoğlu’nun özet olarak sunduğu programın, “64. Hükümet olarak, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasının yenilikçi üretimden geçtiğine inanıyoruz. Geçmiş iktidarlarımız döneminde, bilgiye dayalı ve rekabetçi bir ekonomiye geçiş için kaynak altyapısını oluşturma gayreti içinde olduk.

Önümüzdeki dönemde de araştırma kapasitesinin, Ar-Ge ve yenilikçilik bilincinin ve üniversite-sanayi işbirliğinin daha da geliştirilmesi, öncelikli kalkınma hedeflerimiz arasında yeralmaktadır.

Bilim, teknoloji ve yenilik, ülkemizin ekonomisinde kritik bir role sahip olacaktır. Bu alanlarda yapacağımız atılımların, ülkemize rekabet üstünlüğü getireceğini ve sürdürülebilir sosyo-ekonomik gelişmeyi sağlayacağını görmekteyiz. Büyük ekonomiler arasına girme hedefimize ulaşmak için teknoloji üreterek katmadeğeri yüksek ürünler ihraç eden bir konuma hızlı bir şekilde ulaşmayı planlıyoruz. Bunun için bilgi üreten ve bilgiyi nitelikli bir biçimde kullanarak ticari değere dönüştüren, etkin işleyen bir Ar-Ge ve yenilik ekosistemini oluşturacağız.

Yeni dönemde Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin artırılmasına yönelik destek sağlayan kurumlar arasında koordinasyonu güçlendirecek ve desteklerin etkinliğini artıracağız. Dışa bağımlılığın yüksek olduğu sektörlerde, yerli ürün ve teknolojiler geliştirilmesine yönelik araştırma programlarını destekleyerek etkinleştireceğiz. Doktora mezunu olanlar başta olmak üzere, araştırmacı insan gücünü nicelik ve nitelik olarak iyileştirecek ve özel sektörde daha fazla araştırmacı istihdam edilmesini sağlayacağız. Ayrıca temel ve sosyal bilimlerde araştırmacıların yetiştirilmesi ve bu alanda yapılan araştırma faaliyetlerinin nitelik ve nicelik olarak artırılmasını teşvik edeceğiz. Tasarım merkezlerini, Ar-Ge merkezleri gibi destekleyecek, Ar-Ge ve tasarım personelinin daha esnek çalışmasına olanak sağlayacağız.

Ayrıca KOBİ’lerin siparişe dayalı Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerini destekleyeceğiz. Sınai mülkiyet ve yönetimi ile ilgili konularda yayın yapacak ‘Teknoloji Transfer Platformu’nu kuracağız.

Yargı, gümrük ve kolluk hizmetleri başta olmak üzere, kamuda fikri haklarının korunması ve denetlenmesiyle ilgili birimlerde yeterli beşeri ve kurumsal kapasite oluşturacağız. İşletmelerin fikri haklar sisteminden ve desteklerinden daha etkin yararlanmalarını sağlamak üzere, teknoloji transfer ve yenilik merkezlerinde hizmet kapasitesini geliştireceğiz. Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Tasarısı’nın yasalaştırılmasını sağlayacağız.

‘Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Öncelikli Dönüşüm Programımız’ ile temel hedeflerimiz, teknolojik ürün ve marka sayısını artırmak, araştırma ve yenilik merkezlerini güçlendirmek, nitelikli insan sayısını artırmak ve yenilikçi girişimciliği geliştirmektir.

Bu kapsamda öncelikli sektörlerde teknolojik ürün yatırımlarını ve prototip geliştirme süreçlerini destekleyeceğiz.

Enerji, sağlık, havacılık, uzay, otomotiv, raylı sistemler, bilişim ve savunma sektörleri gibi öncelikli sektörlerde teknolojik ürün yatırımlarını ve kümelenme çalışmalarını destekleyeceğiz.

Girişimcileri desteklemek için finansman eksiğinin en çok hissedildiği erken aşamaya yönelik bir fon kuracağız.

KOBİ’lerin TSE ve patent belgelerinin maliyetlerinin devlet tarafından karşılanmasını sağlayacağız.

Küresel rekabet gücümüzün artırılabilmesi için sektörel ve sektörler arası entegrasyonu güçlendirileceğiz. Bu kapsamda tekstil, deri, mobilya sektörlerinin tarım sektörü; makine, tıbbi cihaz ve elektronik sektörlerinin hizmetler sektörü ve makine, tıbbi cihaz, otomotiv sektörlerinin elektronik sektörü ile aralarındaki entegrasyonu güçlendireceğiz.

Sanayi girdilerinin ülke içinden karşılanma oranının artırılmasını teminen, yüksek yatırım gerektiren ara malı ve sanayi hammaddelerinin üretimine öncelik vereceğiz.

64. Hükümet olarak sanayide dışa dönük bir yapı içinde, Ar-Ge, yenilik ve nitelikli işgücüne dayalı yüksek katmadeğerli mal üreten şirketlere sahip, orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya’nın üretim merkezi haline gelmiş bir ülke olma vizyonuyla hareket edeceğiz” ifadelerinin yeraldığı bölümü buraya taşıyarak; ekonomi ve iş dünyasının, reel sektörün, KOBİ’lerin ve girişimcilerin beklentilerini karşılayacak bir kesiti sizlerle paylaşmak istedim.

Yeni hükümetimizin, programın ülkemize öncelikle barış ve huzur, ekonomiye, iş dünyasına istikrar getirmesini diliyorum.

Yorumlar (0)
banner557