Bimser CEO’su Murat Atıcı, sürekli Ar-Ge ekibini güçlendirerek ve yazılım ürünlerine inovatif özellikler kazandırarak ülke ve uluslararası hedeflerinde hızla ilerleyen Bimser’in yazılım ürünlerini 30’dan fazla ülkeye ihraç ettiğini, önümüzdeki dönemde Türkiye dışında ABD, Orta Doğu, Yakın Asya ve Afrika’ya odaklanacaklarını söylüyor: “Bu yıl hem müşteri sayısında hem de dolar bazlı ciroda %100’ün üzerinde büyüme hedefliyoruz. Bu büyümeyi ise ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bulunan ofislerimizle sağlamayı planlıyoruz. Müşteri odaklı yaklaşımla işletmelerin karmaşık iş süreçlerini basitleştirmek ve optimize etmek için en yenilikçi yazılım çözümlerini global ölçekte sunuyoruz. Tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilen Low Code (Az Kod) ürünümüz Bimser Synergy, İş Akışı ve Doküman Yönetim ürünümüz eBA, Kalite Yönetim ürünümüz QDMS, Bakım Onarım ve Varlık Yönetim ürünümüz bEAM, Süreç Otomasyon ürünümüz Ensemble ve Yönetişim, Risk ve İç Kontrol Yönetimi ürünümüz QGRC en çok öne çıkanlar arasında yer alıyor.”
“Yapay zeka temelli çözümlere odaklandık”: Enerjiden tekstile, otomotivden savunma sanayine, medyadan gıdaya kadar hemen hemen tüm sektörlerde müşterileri bulunan Bimser, yerli ve yabancı birçok şirkete hizmet veriyor. Atıcı, yaptıkları Ar-Ge yatırımlarıyla sürekli gelişen teknoloji ve müşteri ihtiyaçlarına uyum sağlayarak, dünya çapında tanınan bir yazılım şirketi olarak sektörde öncü olmayı ve müşterilerine değer yaratmayı amaçladıklarını söylüyor: “Odağımıza ABD ve EMEA Bölgesi’ni aldık. Burada üç yıl içinde, Türkiye’de ulaştığımız ciro ve müşteri büyüklüğüne ulaşmayı planlıyoruz. Bu kapsamda yol haritamızı da hazırladık. Önümüzdeki üç yılda ABD ve EMEA ile birlikte üç yeni Bimser’e ulaşacağız ve buralarda kuracağımız yeni Ar-Ge merkezlerimizde hizmet kapsamımızı genişleteceğiz. Odağımıza yapay zeka temelli çözümleri almış durumdayız. Nesnelerin İnterneti (IoT) bazlı bakım onarım yönetimini sağlayacak ürünler, yeşil uygulamalar, sürdürülebilirlik, karbon ayak izinin takibi ve yönetimi gibi konular da odağımızda ve projelerimizde ağırlıklı yer tutmaktadır. Bir teknoloji firması olarak geliştirdiğimiz inovatif çözümlerle müşterilerimizin dijital dönüşüm süreçlerini gerçekleştirmelerine liderlik eden global bir iş ortağı olmayı hedefliyoruz.”
Üniversite yıllarında başlayan girişimcilik öyküsü
Murat Atıcı’nın girişimcilik öyküsü çok uzun yıllar tekstil sektöründe yöneticilikler yapan son olarak yurt dışına ihracat yapan bir tekstil şirketinde Genel Müdür olan babasıyla başlıyor: “Ortaokul ve lise döneminde yaz aylarında babam beni hep yanında götürürdü. Bilgisayar ve yazılımla ilk tanıştım. Lise 1 yazında, fabrikanın bilgi işlem merkezinde staj yapıyordum. Cobol ile ilk programımı burada yazdım.” İstanbul Fatih’te büyüyen, Vefa Lisesi mezunu Atıcı, okulundaki öğretmenlerinin her birisini birer ekol olarak niteliyor. O dönem en büyük keyfi; Matematik Öğretmeni İhsan Irk’ın kitaplarındaki olimpiyat sorularını çözmek. Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nü kazanır, üniversite Atıcı’yı iki yönde motive eder. Bir taraftan akademik gelişime odaklanırken diğer yönden girişimci bir anlayış geliştirir: “Üniversite yıllarında okuldan bir arkadaşımla ortak bir bilgisayar firması kurduk. Hem bilgisayar satışı yapıyor hem de müşterilere terzi usulü yazılım çözümleri sunuyorduk. ABD, Los Angeles’ta bulunan Univesity of Southern California (USC) Üniversitesi’nden kabul alınca eğitim hayatıma devam etmek üzere işimi ortağıma devrettim. Özellikle mühendislik alanında iyi bir yerde olan USC’de Elektrik Yüksek Lisansımı tamamlayıp Türkiye’ye döndüm. Bir süre iş deneyimi elde ettikten sonra İspanya Madrid’de bulunan IE Business School’da Execuive MBA yaptım.”
İş hayatında da mesleki eğitime devam: Eğitim hayatının bütün aşamalarının şu anki iş hayatına önemli katkılar yaptığını ve yapmaya devam ettiğini kaydeden Atıcı, içinde araştırmacı bakış ve öğrenmeye yönelik bitmek bilmez bir istek bulunduğunu vurguluyor. İş hayatı içinde mesleki eğitimlerine devam eden Atıcı, yurt dışında birçok eğitim programına dahil olarak işe ilişkin öğrendiklerini genişletir ve farklı kültürden katılımcılarla uluslararası bakış açısı geliştirir. Mesleki eğitim noktasında Sabancı Holding’in ayrı bir yeri bulunduğuna değinen Atıcı, Bimsa şirketinde (şimdiki SabancıDx) Direktörlük ve Genel Müdür Yardımcılığı yaptı dönemlerde birçok eğitim programına, Sabancı Holding bünyesinde geliştirilen bir Liderlik programına, Sabancı Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanlığı ve Sabancı Üniversitesi liderliğinde ve ortaklığında birçok yönetici eğitim programına dahil olur. Eğitmenleri arasında Harvard ve Kellogg gibi öncü Amerikan üniversitelerinden akademisyenler de vardır. Eğitim ve işin bir potada eritildiği yerde önemli kazanımlar elde eder.
“İnsanlar ancak birlikteyken büyük işler başarır”: Murat Atıcı, iş hayatında rol model aldığı bir öğretmeninden de söz ediyor: “USC’de okurken Optik Elektronik dersimize giren hocamız, optik elektronik alanında çığır açmış Amerikalı bir akademisyendi. Derslerinden çok keyif alırdım. Teknik detaydan çok onun sosyal kabiliyetleri ilgimi çekerdi. Final sınavında sınıfta 2 Amerikalı, 2 Türk, Hintli, Çinli ve diğer ülkelerden 50 ögrenciydik. Hocamız o gün çok iyi giyimliydi, ‘Bugün önce ben sınava gireceğim’ dedi ve her birimize birer kart verdi. ‘İsmini soyadını, geldiği ülkeyi ve mezun olduğu okulu sayamazsam elinizdeki kartları vermeyin’ dedi. Hepimizden tek tek kartları almış her birimizin ismini, ülkesini ve okulunu saymıştı. Hepimiz şaşkındık bu şov karşısında. İş hayatında hep bu örneği hatırlarım ve uygularım. Çalışanlarımı, müşterilerimi ve iş ortaklarımı tanımaya çalışırım. Onları daha fazla tanıyarak hem onlardan öğrenirim, hem de ortak ilerleme imkanları geliştiririm. İnsanlar ancak birlikteyken büyük işler başarır. Hem bilim hem de iş hayatı bunun birçok örneğiyle doludur."
“Müşteriyi önceleyen stratejilerle şirketler büyüyebilir”: İlk olarak bir uluslararası teknoloji firmasında müşteri satış yöneticisi olarak işe başlar. O dönemlerde şirket içi eğitimleri tamamlayıp belirgin bir deneyim elde etmeden müşteriye gidilmese de Atıcı, işe başlayalı birkaç hafta olmadan yöneticisinin de desteğiyle sahaya inme şansı yakalar, ardından oluşan başka fırsatları da değerlendirerek iş hayatına hızlıca girer. Atıcı’nın, iş hayatına ilk başladığı dönemde etkilendiği bir başka olaysa şöyle: Müşteri ziyaretinde firmanın Bilgi İşlem Direktörü ile seri görüşmeler yapar, müşteri taleplerine yanıt verir ancak bütün çabasına karşın işi kaybeder ama içi rahattır elinden geleni yapmıştır. Aradan bir yıl geçmeden işini değiştiren aynı yönetici, bir önceki firmada yaptığına benzer bir dijital dönüşüm projesi yapacağını aktarır, Atıcı o işi kazanır ve müşteriyi önceleyen stratejilerle şirketlerin büyüyebildiğini öğrenir. Bunu bütün iş hayatım boyunca uygular: “Ekip arkadaşlarımla iç ve dış müşteriyi önceleyen iş stratejileri geliştirdim ve uyguladım, sahada farklılaşma aslında içeride başlıyor. Müşteri ve pazar beklentilerinde önde olmak için uzman çalışanlarınızın yüksek kalitede iş üretmesi gerekiyor. Sadece bir alanda değil müşteriyi saran her alanda derinlik kazanmanız ve çalışan yetkinliğini geliştirmeniz şart. Diğer türlü sürdürülebilir rekabet oluşturmanız mümkün değil.”
Yaşam mottusu; mutlu yaşamak
En önemli motivasyon kaynağı ekip başarısı: “Mutlu yaşamak benim yaşam mottom. Mutluluk insanın sevdiği işi yapması ve sevdiği insanlara beraber olmasından geçiyor” diyen Murat Atıcı, birlikte başarma kültürünü çok önemseyen ve sinerji yaratılması konusunda ekibini motive eden bir yönetici: “Ekip arkadaşlarımın emekleri çok önemli ve çok değerlidir. Birlikte yükseleceğimiz bilinciyle arkadaşlarımın güzel performanslarını değerlendirerek geri bildirim verme ve motivasyonu artırmak benim için çok önemlidir. Zaman yönetimi ve verimlilik stratejilerinde sürekli olarak yeni beceriler kazanmak da odağımda. Benim için yapılan tanımlamalarda; ‘vizyoner, çözüm odaklı ve ekip ruhuna inanan’ sıralamasından dolayı mutluyum. Olası çatışma veya sorunları önden tespit edip çözüme odaklanmak kişiliğimin bir parçası. Ekip uyumunu artırarak iş hedeflerimize güvenle yön vermek beni çok mutlu ediyor. Ekip arkadaşlarımın başarısı, ekip olarak daha yükseklere çıkmak en önemli motivasyon kaynağımdır.”
Büyük resmi görmek, sorunlardan fırsat yaratabilmek: Murat Atıcı’ya göre; başarılı bir CEO öncelikle olumlu yaklaşımlı, yüksek enerjili, vizyoner, ilgili, bilgili, kişilik problemlerinden arınmış olmalı, her şeyden önce kendini tanımalı, tüm ekibin sinerji içinde çalışmasına öncülük etmeli, temel özellikleri arasında başarı odaklılık, işini severek yapmak, öğrenme çevikliği, analiz yeteneği, ilişki yönetimi ve etkileme/ikna becerisi yer almalı: “İyi bir CEO lider ruhlu olmalı, liderlik kapasitesini sürekli geliştirmelidir. İyi lider, liderler yetiştirebilendir. Ekibini iyi yönlendirmeli, olası hataları baştan önleyecek tedbirleri almalı, görmeli, ekibinin liderlik vasıflarını güçlendirmelidir. Tam ve zamanında inisiyatif alıp, stratejik kararları uygulamaya sokabilmelidir. Büyük resmi görebilmek şarttır. Güçlü iletişim becerileri, iş ve sosyal ağını doğru kurmak, sürdürmek, açık fikirli, eleştirilere açık olabilmek, beyin fırtınası yaratabilmek, gerekirse dışarıdan bir gözle bakabilmek, çözüm odaklı olmak, sorunları çabuk çözmek, hatta sorunlardan fırsat yaratabilmek de gerekir.” Önceliği ailesi olan Atıcı, işte de kocaman bir aile olduklarını ve ekip arkadaşlarının bu geniş ailenin üyesi olduğunu aktarıyor: “Tıpkı ailem gibi onların mutluluğu benim de mutluluğumdur.”
Medyayı yakından takip ediyor: İyi derecede İngilizce başlangıç düzeyinde Çince, Korece bilen Atıcı, Uzak Doğu ve Avrupa kökenli sinema ve dizileri tercih ediyor. Uzun yıllar yaptığı Uzak Doğu sporlarının kökenlerini de araştıran Atıcı, TÜBİSAD ve YASAD gibi mesleki kuruluşlara üye, yurtiçi tatillerinde her zaman ilk tercihi; Ege sahilleri ve mutfağı, yurtdışında deniz tatilinde Güney Doğu Asya ve Hint Okyanusu, şehir gezmelerinde öncelik Avrupa’da. Güne çok erken başlıyor, işe gidene kadar takip ettiği gazete köşe yazarları ve dijital medya mecralarını dinliyor, önemli gördüğü bilgileri, gelişmeleri çalışma arkadaşları ve yakın çevresiyle paylaşıyor, görüşlerini alıyor. Kendi deyimiyle kitap okuma konusunda obur. “Evde neredeyse her odada kitaplık bulunur. Tatile giderken muhakkak kitaplar için özel bir çanta oluştururum. Farklı yazar ve konuları okumayı severim. İş, ekonomi, tarih ve teknolojik gelişmelere ilişkin kitaplar seçerim. Genelde iki kitapla ilerlemeyi severim. Bunlardan birisi tarih, biyografi ve roman olurken diğeri iş, ekonomi ya da akademik içerikli olur.”
Yapay zeka temelli çözümlere odaklanan Bimser, globalde koşuyor
Yazılım ürünlerini 30’dan fazla ülkeye ihraç eden Bimser, önümüzdeki dönemde Türkiye dışında, ABD, Orta Doğu, Yakın Asya ve Afrika’ya odaklanacak. Bu yıl müşteri sayısı ve dolar bazlı ciroda %100 büyümeyi hedeflediklerini ve yapay zeka temelli çözümlere odaklandıklarını aktaran Bimser CEO’su Murat Atıcı, ekip başarısının gücüne inanıyor, mottosu; mutlu yaşamak: “Mutluluk insanın sevdiği işi yapması ve sevdiği insanlara beraber olmasından geçiyor.”
Bunlar da ilginizi çekebilir