banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

31.12.2016, 08:00 6154

Vertigo


Danışmanımız ve Yazarımız ve Dr. Gülsemin Güloğlu,
 Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi  KBB Bölümü’nden Dr. Hilal Bankeroğlu ile vertigo üzerine konuştu.
Vertigo ne demektir?
Vertigo kelime anlamı olarak ‘baş dönmesi’ demektir ve tıbbi alanda kullanıldığında hastanın kendi bedeninin ya da çevresinin gerçek anlamda döndüğünü hissetmesi şeklinde algılanmalıdır. Vertigo bir hastalık adı olarak kullanılamaz, yalnızca hastanın şikayetlerinden biri olabilir. Vertigoya genellikle bulantı, kusma, solukluk da eşlik eder. İşitme kaybının eşlik ettiği baş dönmeleri acil vakalar olarak algılanmalı ve vakit kaybetmeden tedaviye alınmalıdır.
“Vertigo” ve “dengesizlik” farklı mıdır?
Evet farklıdır. Vertigo ve dengesizlik genellikle beraber telaffuz edilmekle birlikte detaylı sorgulandığında arada ki farklar tanı koymada önem kazanır. Dengesizlik ifadesinde hasta kendini itiliyor ya da ayağının altından yer çekiliyor veya başında boşluk hissi oluyor şeklinde ifade eder.  Her iki bulgu da hastalığın odağını belirlemede ayrı ayrı değerlendirilmelidir.
Vertigo sebepleri nelerdir?
Baş dönmesinin sebeplerini başlıca iki bölümde toplayabiliriz. Kulak ve kulak dışı sebepler. Hekimin öncelikli görevi bu ayrımı yaparak uygun tedaviye başlamaktır. Kulak dışı sebeplerin spektrumu geniştir, bu alanlar araştırılırken nöroloji, iç hastalıkları, endokrinoloji hekimlerinin multidisipliner çalışmaları gerekebilir.  Ani ve gerçek vertigo şikayetinde hastanın ilk başvuru yaptığı hekimin KBB uzmanı olması uygun olacaktır. Dengesizlik ve uzun süreli şikayette ise ilk hekimin nöroloji uzmanı olması daha uygundur.
“Vertigo” ve “kulak kristalleri” arasındaki ilişki nedir?
Kulak kristalleri son yıllarda popüler olmuş bir konudur ve problem yarattığı zaman gerçekten şiddetli ve pozisyon değiştirme ile başlayan vertigo atakları şeklinde seyreder. İç kulaktaki kalsiyum karbonat moleküllerinin mevcut yerlerini terk ederek yarım daire kanalları içinde dolaşmaya başlaması sonucu oluşur. Bu tanı konulduğunda KBB hekimi tarafından, hangi kulağın hangi kanalında olduğu öncelikle saptanarak, uygun manevra ile kristaller olmaları gereken alana yerleştirilirler. Sonrasında hastanın bu kristalleri tekrar yerinden çıkarmaması için neler yapması/yapmaması hekim tarafından anlatılmalıdır. Tedavide hasta hekim uyumu önemlidir.
Yorumlar (0)
banner557