30.11.2016, 08:00
5128
Kış aylarında beslenmenin önemi
Danışmanımız ve Yazarımız Dr. Gülsemin Güloğlu, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nden Diyetisyen Ayça Ilıca Murat ile kış aylarında beslenmenin önemi üzerine konuştu.
Kış aylarında beslenme neden önemlidir?
Kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde savunma sistemimizi güçlendirmemizin en etkili yollarından biri ’Yeterli ve Dengeli’ beslenmedir. Her mevsimde olması gerektiği gibi karbonhidrat, protein ve yağları günlük beslenmemiz içerisinde dengeli bir şekilde tüketmeli buna ek olarak kış aylarının en belirgin hastalıklarından olan grip ve nezleye karşı yeterli vitamin almaya özen göstermeliyiz.
Hangi sebze ve meyveler bu mevsim için gerekli vitamini bize sağlar?
Özellikle A ve C vitamininden zengin turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanası, yeşil biber, karnabahar, mandalin, maydonoz, roka, tere gibi sebze ve meyveleri sofralarımızdan eksik etmemeliyiz. Bu besinleri hazırlarken ve pişirirken doğru yöntemleri kullanarak vitamin, mineral kaybına uğratmadan tüketmeye gayret etmeliyiz.
Bu mevsimde pişirme yöntemlerindeki değişiklik ve yağ tüketimi nasıl olmalıdır?
Kış mevsiminde beslenme alışkanlığında meydana gelen değişikliklerden biri de daha yağlı yiyeceklerin tüketilmesidir. Yazın olduğu gibi kış mevsiminde de kızartma ve kavurmadan kaçınılmalı, yağ tüketimine dikkat edilmelidir. Tüm yağlarda olduğu gibi yemeklere eklenecek zeytinyağı ve diğer sıvı yağları tüketirken miktar kontrolü yapmakta fayda vardır. Haftada 2 günü geçmeyecek şekilde kırmızı et, diğer günlerde beyaz et veya balık eti öğünlerde tercih edilmelidir. Sonbaharda ve soğuk kış günlerinde yenen balık, içerdiği Omega-3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine de yardımcı olacağı unutulmamalıdır.
Özellikle kış aylarında tüketilen kuru baklagillerin soframızdaki önemi nedir?
Kış aylarında sofralardan eksik olmaması gereken gıdalardan biri de kuru baklagillerdir. Özellikle kuru fasulye, nohut haftada en az bir gün tüketilmelidir. Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi liften zengin kuru baklagiller kış mevsiminde hareketsizlikle beraber gelen kabızlık sorunu için çözüm olabilir. Ayrıca kepekli tahılların (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna / pirinç / erişte / un) ve özellikle C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketimine ve günde 10-14 bardak su içilmesine ağırlık verilmesi kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır.
Kış aylarında kilo artışının daha hızlı olmasının sebebi nelerdir?
Havaların soğumasıyla birlikte vücutta olumsuz bir takım etkiler görülebilir. Bu etkilerden en belirgini ısının azalmasıyla birlikte bazal metabolizmanın düşmesidir. Vücudumuz normal ısı düzeyine ulaşılmak için fazladan enerjiye ihtiyaç duyar. Bu durum yemek yeme isteğimizin artmasına neden olur, dolayısıyla yüksek enerji veren karbonhidratlı gıdalar tüketilir. Bu tarz beslenmeyi alışkanlık haline getirmek bu dönemde hızla kilo artışına neden olabilir. Kışın alınan kiloların diğer bir nedeni de hareketlerimizi kısıtlayan olumsuz hava koşullarıdır.
Kış aylarında beslenme neden önemlidir?
Kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde savunma sistemimizi güçlendirmemizin en etkili yollarından biri ’Yeterli ve Dengeli’ beslenmedir. Her mevsimde olması gerektiği gibi karbonhidrat, protein ve yağları günlük beslenmemiz içerisinde dengeli bir şekilde tüketmeli buna ek olarak kış aylarının en belirgin hastalıklarından olan grip ve nezleye karşı yeterli vitamin almaya özen göstermeliyiz.
Hangi sebze ve meyveler bu mevsim için gerekli vitamini bize sağlar?
Özellikle A ve C vitamininden zengin turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanası, yeşil biber, karnabahar, mandalin, maydonoz, roka, tere gibi sebze ve meyveleri sofralarımızdan eksik etmemeliyiz. Bu besinleri hazırlarken ve pişirirken doğru yöntemleri kullanarak vitamin, mineral kaybına uğratmadan tüketmeye gayret etmeliyiz.
Bu mevsimde pişirme yöntemlerindeki değişiklik ve yağ tüketimi nasıl olmalıdır?
Kış mevsiminde beslenme alışkanlığında meydana gelen değişikliklerden biri de daha yağlı yiyeceklerin tüketilmesidir. Yazın olduğu gibi kış mevsiminde de kızartma ve kavurmadan kaçınılmalı, yağ tüketimine dikkat edilmelidir. Tüm yağlarda olduğu gibi yemeklere eklenecek zeytinyağı ve diğer sıvı yağları tüketirken miktar kontrolü yapmakta fayda vardır. Haftada 2 günü geçmeyecek şekilde kırmızı et, diğer günlerde beyaz et veya balık eti öğünlerde tercih edilmelidir. Sonbaharda ve soğuk kış günlerinde yenen balık, içerdiği Omega-3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine de yardımcı olacağı unutulmamalıdır.
Özellikle kış aylarında tüketilen kuru baklagillerin soframızdaki önemi nedir?
Kış aylarında sofralardan eksik olmaması gereken gıdalardan biri de kuru baklagillerdir. Özellikle kuru fasulye, nohut haftada en az bir gün tüketilmelidir. Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi liften zengin kuru baklagiller kış mevsiminde hareketsizlikle beraber gelen kabızlık sorunu için çözüm olabilir. Ayrıca kepekli tahılların (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna / pirinç / erişte / un) ve özellikle C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketimine ve günde 10-14 bardak su içilmesine ağırlık verilmesi kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır.
Kış aylarında kilo artışının daha hızlı olmasının sebebi nelerdir?
Havaların soğumasıyla birlikte vücutta olumsuz bir takım etkiler görülebilir. Bu etkilerden en belirgini ısının azalmasıyla birlikte bazal metabolizmanın düşmesidir. Vücudumuz normal ısı düzeyine ulaşılmak için fazladan enerjiye ihtiyaç duyar. Bu durum yemek yeme isteğimizin artmasına neden olur, dolayısıyla yüksek enerji veren karbonhidratlı gıdalar tüketilir. Bu tarz beslenmeyi alışkanlık haline getirmek bu dönemde hızla kilo artışına neden olabilir. Kışın alınan kiloların diğer bir nedeni de hareketlerimizi kısıtlayan olumsuz hava koşullarıdır.