Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ‘2024 Yılı İş Planı Çalıştayı’ kapsamında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Atılım Murat, ‘Yeni Dönemde Yeni Ekonomik Hedefler’ konulu sunum ve seminer gerçekleştirdi. SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Erdem Ercan evsahipliğinde gerçekleşen çalıştayın açılışında konuşan Doç.Dr. Atılım Murat ulusal ve uluslararası ekonomiye yönelik bilgiler paylaştı.
Doç. Dr. Atılım Murat, ülke olarak ekonomimizi ciddi şekilde etkileyen birçok süreci son birkaç yıldır yaşadığımızı belirterek; “Savaşlar, deprem; siyasi çatışmalar, Rahip Brunson gibi krizler yaşadık. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana çatışmaların bu kadar fazla olduğu bir dönem yok. Kuzeyde Rusya-Ukrayna, doğuda Azerbaycan-Ermenistan, güneyde İsrail-Filistin, batıda da belki Kosova-Sırbistan anlaşmazlığı olabilir. Dünyadaki jeopolitik gelişmeler de ekonomik iklimi etkileyebilir” diyor.
Pandemi dönemi ve sonrasında Amerika’nın enflasyonda 40 yılın zirvesini gördüğüne dikkat çeken Murat, şunları söyledi: “Dünya faizleri artırarak bununla mücadele etmek istedi ancak bizler tam tersini yaptık. O da talebi tetikledi ve bir sarmala girdik. Seçim sonrası biz normal para politikasına döndük. Dünya faizi artırırken enflasyon da beklendiği gibi düştü. Faizler bizde de son aylarda üst üste arttı Merkez Bankası %40’a kadar yükseltti. Şu anki hükümet genel seçimleri kazandıktan sonra pragmatik davranarak ekonomi yönetiminde değişiklikler yaptı.”
Önümüzde bir seçim bulunduğunu anımsatan ve devamında da sıkı para politikasının biraz daha yürüyeceğini düşündüğünü paylaşan Murat, 2024’ün Mayıs’ında enflasyonun Merkez Bankası’na göre zirve yapacağını, sonra hızlı düşüş beklendiğini kaydetti: “Enflasyon Mayıs’ta zirve yaptıktan sonra yıl sonunda zirveden yaklaşık 30 puan civarı aşağıda olacaktır. 2024’ün son çeyreğinde faiz indirilebilir.”
Uluslararası kredi derecelendirme kurumları hatta Türkiye’ye karşı en katı olan kurumların bile Türkiye’nin kredi notunu yükselttiğini, Dünya Bankası’nın 17 milyar dolar olan kredinin limitini bize 35 milyar dolara çıkardığını ifade eden Murat, “Dışarıda ciddi şekilde pozitife döndük. Bizler şu anda sıkı para politikası uyguluyoruz. Fakat para politikası ve maliye politikası eşgüdümlü olmalıdır. Ancak bir yanda sıkı para politikası uygulayıp devlet nezdinde muslukları açarsanız uygulama sürdürülemez” dedi.
Doç.Dr. Atılım Murat, öngörülerini şöyle özetledi: “2024 zor geçecek. Depremin maliyetinin 2/3’ü 2024 bütçesine yansıyacak. Son yılların en yüksek bütçe açığını 2024’te görebiliriz. Bütçe açığı olduğunda da vergiler artacaktır ya da devletimiz borçlanacaktır. Bu yüzden sıkı maliye politikası hükümet tarafından uygulanmalıdır. OVP iki ay önce açıklandı. Yapılan milli gelir hesabından bir kur tahmini yapıldı ve buna göre 2024 yıl sonu için 1 dolar 42 TL gibi bir sonuç çıkıyor. Ekonomi yönetimi TL’nin reel olarak değer kazanacağını söylüyor. 2023’ü bitirmek üzereyiz. FED ve Avrupa hızlı şekilde faiz artırdı. Dünya piyasasındaki küresel yatırımcılar korktular ve nakit fonlara geçtiler. 1.4 trilyon dolarlık korkmuş yatırımcı bu fonlara saklandı. Biz doğru ve akılcı ekonomik politikaları uygulayarak bu 1.4 trilyon dolarlık pastadan payımızı alırız.” dedi.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç.Dr. Atılım Murat: Yeni dönemde yeni ekonomik hedefler
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ‘2024 Yılı İş Planı Çalıştayı’nda konuşan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Atılım Murat, “2024 zor geçecek. FED ve Avrupa hızlı şekilde faiz artırdı. Dünya piyasasındaki küresel yatırımcılar korktular ve nakit fonlara geçtiler. 1.4 trilyon dolarlık korkmuş yatırımcı bu fonlara saklandı. Biz doğru ve akılcı ekonomik politikaları uygulayarak bu 1.4 trilyon dolarlık pastadan payımızı alırız” dedi.
Yorumlar