Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Firma sayımızın nispi yüksekliğine rağmen uluslararası müteahhitlik gelirlerinden aldığımız payın henüz arzu ettiğimiz seviyede olmadığının da altını çizmek istiyorum. Ülkemizin potansiyeli, firmalarımızın gücü, insanımızın kabiliyetleri, toplamda yılda 420 milyar doları geçen bu büyük pastadan çok daha fazla pay alabilmemize uygundur” diye konuştu.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, yurt dışı müteahhitlik sektörünün yıllık proje tutarının 30 milyar dolar seviyelerini geçeceğini öngördüklerini, bölgede yaşanan tüm istikrarsızlıklara rağmen 2022’de 20 milyar dolar bandında yeni proje üstlenilmesini beklediklerini belirterek, “Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılı sonunda kümülatif olarak 500 milyar dolarlık proje bedeline ulaşacağını beklemekteyiz” dedi.
48 müteahhitlik ile 6 müşavirlik firmasının isimleri ise şöyle: Rönesans, Limak, Antyapı, Yapı Merkezi, Enka, Tekfen, Onur Taahhüt, Tav -Tepe -Akfen, Nurol, Esta, Gülermak, Aslan Yapı, Sembol, Kuzu, Kolin, Yüksel, Eser Taahhüt, IC İçtaş, Çalık Enerji, İlk, Gap, Polat Yol, Alarko, Dekinsan, Gürbağ, Tepe, Makyol, Metag, Üstay, Yenigün, Summa, Gama, Nata, Cengiz, Mbd, Feka, İris, Smk, Stfa, Doğuş, Mapa, Ad Konut, AE Arma-Elektropanç, Anel, Kur, Özkar, Zafer, Özgün Yapı (Bayburt Grup), Nky, Temelsu, Tekfen Mühendislik, Su-yapı, Yüksel Proje, Proyapı.
Hedef 500 milyar dolar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ev sahipliğinde ‘Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödülleri Töreni’nde, Türkiye’nin dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesinde 48 firmasıyla iftihar verici bir yerde bulunduğunu, dünyanın en büyük 225 uluslararası teknik müşavirler listesinde de yedi firmayla temsil edildiğini aktardı. Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde bu sayıların nasıl giderek arttığını, firmaların dünyanın dört bir yanındaki çalışmalarına bizzat şahit olarak takip ettiğini söyledi.
Yorumlar