banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

01.10.2024, 00:01 2441

OVP, HIT-30 Programı ve 30 Milyar Dolar

Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı, TOSYÖV Yönetim Kurulu eski Başkanı, KobiEfor Sahibi ve Editör ve aynı zamanda sevgili Eşim Yalçın Sönmez’i, kaybettik. Sorumluluğumuz ve acımız büyük. O’nun bayrağını onurla taşımaya devam ediyoruz. Bu sayımızda Orta Vadeli Program’ı (OVP) karşılaştırmalı ve istatistiksel olarak kapsamlı bir şekilde ele alıyor, 30 milyar dolarlık HIT-30’u detaylarıyla anlatıyoruz.
Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı, TOSYÖV Yönetim Kurulu eski Başkanı, KobiEfor Sahibi ve Editör Yalçın Sönmez, vizyoner bir değerimizdi, O’nu kaybettik. Sorumluluğumuz ve acımız büyük. O’nun bayrağını onurla taşımaya devam ediyoruz. Yalçın Sönmez, ülkemiz OSB’lerinin tüzel kişiliğine kavuşmasında, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) kurulmasında, organize olmuş sanayi bölgelerinin yaygınlaşmasında, üniversite-sanayi işbirliğinin oluşmasında, yüksek katmadeğerli üretimin temel sac ayağı olan ‘Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin (teknoparklar ve teknokentler) kurulması ve ülke çapında yaygınlaşmasında bu tür alanlarda yan sektörlerin oluşmasında, istihdamlarının arttırılmasında öncülük eden bir değerdi.
Bütün bu çalışmalarının yanı sıra Yalçın Sönmez, yatırımcı dostu Kocaeli Alikahya OSB’yi kurmuş, gelişmesinde öncülük etmiştir. En büyük hayali olan İzmit Teknokent ve Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nin alt yapısını hazırlarken kanser illetine yakalanıp hayata veda etmiştir.
Onursal Başkanımız olarak, sonsuza dek yüreğimizde yaşatacağımız Yalçın Sönmez’le KobiEfor’u birlikte kurmamıza rağmen yine de İmtiyaz Sahipliği ve Editörlük sorumluluğunu üstlenmem ağır bir görev.
Temel yetkinliği OSB’ler ve Teknokentler olan KobiEfor bir misyon ve vizyon dergisi olmasıyla eşi bulunmayan örnek bir model oldu. Ve bize düşen görev de siz değerli okurlarımızın da desteği ile KobiEfor’u, bu misyonun ve vizyonun itibarını ve marka değerini, başladığımız dönemden daha ileri götürmektir.
KobiEfor’un Ekim sayısında ele aldığımız Kapak Dosyamız, diğer dosya konularımız ve Dijital Efor’da işlediğimiz dosyalara gelince…
COVID-19 insanlığa ekosisteminin sürdürülebilir olması gerektiğini “Skaler Tesla Dalgası” gibi eş titreşimle dayattı. Bütün bu sarsıcı olgular sonucunda, birçok ülke ekonomisini de etkileyen küresel mali krizler baş gösterdi. Gelinen noktada ülkemize de derin bir enflasyon olarak yansıdı. Enflasyon olgusu elbette sadece küresel krizin etkisine bağlanamaz. Bu mutlaka içsel ve dışsal olarak evrensel geçerli bir nedene bağlıdır. Bu sorun da ekonomi biliminin tartışacağı bir alandır. Ancak, buna göre; enflasyon, kriz gibi ekonomik açmazlara kurumsal, sosyal, toplumsal tepki vermenin de bir mantığa göre olması kaçınılmazdır.
Tüm açmazlara rağmen ülkemizde, ihracat getirileri, yatırımlar iyiydi. Diğer yandan enflasyonunda yukarı yönlü riskleri görünür olmuştu. Etkisi “genel” di. Gelinen noktada tartışması hatta yansıması da genel olunca 12. Kalkınma Planı kapsamında 2024-2028 hedefleriyle uyumlu 2025-2027 yıllarını içerecek şekilde Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hem Orta Vadeli Program (OVP) hem de yüksek teknolojili yüksek katma değerli üretimi hedefleyen HIT-30 ile 30 milyar dolarlık teşvik kalemleri açıklandı. Türkiye ekonomisinin 3 yıllık yol haritasını çizen bir anlamda revize edilmiş “niyet mektubu” da diyebileceğimiz OVP yayınlandı. Yeni OVP’de ilk hedef ve amaç; enflasyonun düşürülmesidir.
Ekim sayımızda yeni revize edilmiş OVP’yi (2025-2027) geçen yıl açıklanan OVP (2024-2026) ile geçmiş yıllardaki oranlarla karşılaştırmalı istatistiği ve uygulama plan ve takvimini kapsamlı bir şekilde ele aldık. Hem OVP’de hem HIT-30’da özellikle yüksek katma değerli üretimi hedefleyen yeni sanayi politikası ile ihracatın artırılması, enerji gibi kritik sektörlerde ithalata bağımlılığın azaltılması, dış ticaretin optimize edilmesi, cari açığın sürdürülebilir bir seviyeye çekilmesi kritik bir rol oynamaktadır. Orta Vadeli Program’ın (OVP) revize edilmesi ve HIT-30 ile 30 milyar dolarlık teşvik projesinin sağlamlaştırılması ekonomimizin geleceği açısından çok önemli ve umut verici bir yol haritasıdır. Tıpkı devlette devamlılığın esas olduğu gibi, bu tür ekonomik yeniden yapılanmalarda sürdürülebilirliğin esas olmasını dileriz.
Özellikle COVID-19 sonrası dünyamızda, girişimcilik ekosistemimizden, üretime, politik, ekonomik ve sosyal alanlarımıza kadar, dijital ve yeşil dönüşümün sac ayakları olan IoT destekli ileri dönüşümsel ve bilimsel inovatif temelli, kalkınma odaklı sürdürülebilirlik hasıl oldu. Dijital-sanal dünya dediğimiz; aslında matematiğin kanıtlanmış kesinliği üzerine kurulmuş yani ikilik binary bir sistemdir. Bu dönüşüm, küresel bazda kuralları değil, oyunun kendisini de değiştirdi. Matematik temelli bu çağın gereği doğrultusunda Kasım 2020’de Dijital Efor Dergimizi de hayata geçirdik. KobiEfor’un Ekim sayısında Fintek Ekosistemi ile Yeşil Lojistik ve Yeşil Limanlar, Dijital Efor’un Ekim sayısında ise; IoT ve Big Data Teknolojileri ile İş Akış Otomasyonu dosyalarını işliyoruz.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı yürekten kutluyor, başta Kurucu Liderimiz Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; şehitlerimiz, gazilerimiz ve kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyorum.

Yorumlar (0)