Kocaeli Sanayi Odasında gerçekleşen toplantıya Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat ve Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Bakan Yardımcıları; Sezai Uçarmak, Volkan Ağar, Mahmut Gürcan, Kocaeli Milletvekili Prof.Dr. Sadettin Hülagü ve Veysal Tipioğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Tahir Büyükakın, Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Yaşar Yaman Ocak, Vali Yardımcısı Abdul Rauf Ulusoy, Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve sanayi odası üyeleri katıldı.
Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, Kocaeli’nin stratejik bir konumda olan, ülkenin en önemli sanayi şehirlerinden biri olduğuna işaret eden Bolat, kentin sahip olduğu potansiyeli rakamlarla anlattı.
Bakan Bolat; “Kocaeli bir üretim sembolü, sanayinin sembolü bir şehrimiz. Türkiye için örnek bir şehir. Türkiye’deki 81 vilayetimizin yarısı Kocaeli ölçeğinde gelişmiş olsaydı bugün bizim milli gelirimiz 2 katını aşardı. Kocaeli görevini çok iyi yapıyor” dedi.
“Türkiye’nin Covid döneminde ortaya çıkan sanayi kapasitesi kopmayan güçlü lojistik sistemi, Avrupa’ya 3 günde ulaşabilmesi, Türkiye’yi güçlü bir üs olma konusunda değerlendirmeye getirdi” diyen Bakan Bolat şöyle devam etti: “Burası Kocaeli, sizlerin birçoğu yabancı firmalar ile çalışıyorsunuz. Bunları birebir işinizde yaşadığınız için sizlerde teyit edeceksiniz. Bu konularda çalışacağız. Yeşil ve dijital dönüşüm Avrupa birliği ile iş yapmamız için dikkat etmemiz konular. Kimse bu konuları hafife almamalı. 1 Ocak 2026’da karbon vergisi ile birçok firma sıkıntı çekebilir. Covid geride kaldı, piyasaların dengeli olmasını sağlamak bizim görevimiz.”
Bakan Bolat; “Türkiye ekonomisi son 21 yıldaki başarısını, 2023’te de gösteriyor. İlk 6 ayda yüzde 3.9’luk bir büyüme sağladık. İhracatımızda da en azından geriye gitmedik. 6 Şubat’taki o büyük deprem felaketiyle ihracatımızda 7 milyar dolara yakın bir kayıp yaşadık, ilk 9 ay itibarıyla. Buna rağmen bu yıl inşallah mal ihracatımızı 2 milyar dolar fazlasıyla 256 milyar dolara, hizmetler ihracatımızı da 11 milyar dolar fazlasıyla 100 milyar dolara çıkaracağız” açıklamasını yaptı.
Bakan Bolat, ticaret diplomasisinin, önemli alanlardan biri olduğunun altını çizerek, Türkiye’nin dünyada uluslararası ekonomide güçlü bir oyuncu olarak yer almasını sağlamayı, yeni pazar imkanları geliştirmeyi, ihracatçıların, sanayicilerin dünyayla entegre olmasını sağlamayı ve Türkiye’nin dünya ekonomisindeki ağırlığını ve payını daha fazla yükseltilmeyi amaçladıklarını anlattı.
“Yeni sanayi parsellerine ihtiyaç var”
Başkan Zeytinoğlu; “Kocaeli’yi bir ülke olarak düşünürsek, OECD verilerine göre dış ticarette geçen yıl 37. sıradaydık. Türkiye imalat sanayine %13 katkı sağlayan ilimiz diğer illere göre çok daha ufak bir alanda üretim yapmaya çalışıyor. Bu sebeple ilimizde yeni sanayi parsellerine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Hizmet ihracatçıları 2028’de 200 milyar dolarlık ihracat hedefliyor
Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), 2022’nin en fazla ihracat gerçekleştiren şirketlerini ödüllendirdi. Ödül törenine Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ve Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri’nin katıldı.
Ticaret Bakanı Prof.Dr. Bolat, “Dünyada hizmet ihracatı son 10 yılda yıllık ortalama yüzde 4.5 büyürken; Türkiye’de ise hizmet ihracatı yüzde 7.3 oranında büyüdü. Bakanlığımız olarak, mevcut destekleri koruyarak, küresel piyasalardaki gelişmeler kapsamında yeni destek modülleri hazırlıyoruz. 2023’te bin firmamız bakanlığımızdan hizmet ihracatı desteği aldı. Bu döneme kadar hizmet ihracatçılarımız için 1.7 milyar TL destek ödemesi yapıldı. Yıl sonuna kadar 2.5 milyar TL’yi aşacağımızı umuyoruz. Gelecek yıl verdiğimiz destekler ise 5 milyar TL’yi aşacak” değerlendirmesini yaptı.
TİM Başkanı Gültepe, “Hizmet ihracatımız geçen yıl 50 milyar dolar dış ticaret fazlası vermişti. İnanıyorum ki denge ihracat lehine artarak devam edecek. İhracatta Türkiye’yi ilk 10 ülke arasına çıkarmayı hedefliyoruz. Cumhuriyetimiz 100 yaşına bastı. Özgüvenimiz çok daha yüksek. Bu anlamda ihracatta Türkiye’yi ilk 10 ülke arasına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Avdagiç; “Çok genç bir birlik olmamıza rağmen kısa bir sürede 89 milyar dolarlık ihracata imza attık. Cumhuriyetimizin 100. yılında kendimize 100 milyar doları aşan bir hedef belirledik. Eminiz ki, eğer cari açığımızı düşürmek, döviz girişini artırmak istiyorsak, hizmet ihracatı bizim için tali yol değil ana yoldur. Çünkü Türkiye’nin ihracatının yaklaşık üçte birini hizmet ihracatçıları sektörü yapıyor” diye konuştu.
Başkan Avdagiç şöyle devam etti: “Eğer biz 7 trilyon dolarlık dünya hizmet ihracatından daha yüksek pay alırsak, bu bizim genel ihracatımızı da artıracaktır. Çünkü bizim sektörümüzün temel özelliği, diğer sektörleri de ivmelendirme kabiliyetinin olmasıdır.”
Avdagiç, konuşmasında kamu üniversitelerinde yurt dışından gelen öğrencilere yönelik ücret politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, kamu üniversitelerinde yapılacak makul bir düzenlemenin eğitim alanında ihracata da katkı sağlayacağını ifade etti.
“Kocaeli bir üretim sembolü, sanayinin sembolü”
Kocaeli Sanayi Odası'nın (KSO) meclis toplantısına katılan Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, Kocaeli’nin stratejik bir konuma sahip ve ülkenin en önemli sanayi şehirlerinden biri olduğuna işaret etti.
Yorumlar