banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

31.10.2016, 09:00 6486

Burun Tıkanıklığı ve Tedavisi

Danışmanımız ve Yazarımız Dr. Gülsemin Güloğlu, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz & Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Teoman Dal ile burun tıkanıklığı ve tedavisi üzerine konuştu.

Burun solunumu neden önemlidir?
Burun normal solunum organımızdır ve aldığımız havanın akciğerlerimize gitmeden önce vücut için uygun hale getirilmesini yani ısınmasını, nemlenmesini ve içerisindeki yabancı maddelerin, alerjenlerin ve mikro organizmaların filtrelenmesini sağlar. Burun tıkanıklığı nedeni ile sürekli ağız solunumu yapan kişilerde kandaki kronik oksijen azlığı sonucu oluşan reflekslere bağlı kan basıncında artma (hipertansiyon) kalp ritim bozuklukları ya da kalp yetmezliği gibi sorunlar hem de kuru ve soğuk hava akımına bağlı olarak boğazda ve alt hava yollarında kuruma, tahriş gibi rahatsızlıklar izlenebilmektedir.

Burun tıkanıklıkları neden oluşur? Burun eti-konka büyümesi nedir, nasıl tedavi edilir?
Kronik yani sürekli devam eden burun tıkanıklığının en sık sebepleri burun içerisinde yer alan etlerin büyümesi (konka hipertrofisi), burun içinde iki hava yolunu ayıran perdenin bir tarafa doğru eğri olması (septum deviasyonu) gibi yapısal problemler ya da burun içinde mukoza şişmesine yol açan kronik sinüzit, alerjik nezle gibi hastalıklardır.
Burnun yan duvarlarında yer alan alt burun etlerinin solunum havasını ısıtma, nemlendirme ve filtrelenme aynı zamanda burun içinde hava akımına uygulanacak direnci ayarlama gibi fonksiyonları vardır. Büyüyerek tıkanıklığa yol açan burun etlerinin kesinlikle tam olarak kesilip çıkartılmamaları gerekmektedir. Günümüzde en fazla tercih edilen yaklaşımlar burun etlerinin radyofrekans yöntemi ile ya da burun eti mukozası altındaki yumuşak dokuların mukoza korunarak kısmen çıkartılması yolu ile küçültülmesidir.

Septum deviasyonu nedir, nasıl tedavi edilir? Deviasyon ameliyatı basit bir ameliyat mıdır?
Her iki burun pasajını birbirinden ayıran ve septum adı verilen, ön kısmı kıkırdak arka kısmı kemikten oluşan perdenin eğrilikleri “septum deviasyonu” bu eğikliği düzeltmek amacı ile yapılan ameliyatlara da “septoplasti” adı verilmektedir. Septumda aşırı eğilme, bükülme olmayan eğriliklerde burun deliklerinden yapılan ve 20-30 dakika kadar süren, genellikle eğri kıkırdak ve kemik kısımlarının çıkartılması şeklinde uygulanan standart septoplasti ameliyatlarıyla başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Ancak bulunduğumuz coğrafyadaki genetik özeliklerin de etkisi ile başarılı sonuçlar alabilmek için farklı cerrahi yaklaşımlar gerektiren ciddi eğriliklerle karşılaşılma sıklığı oldukça fazladır. Septum kıkırdağı ileri derecede deforme olan ya da daha önce burun ameliyatı geçirmiş hastalarda ise eğri kısımlarda çıkartma işlemi yerine onarım yapılması gerektiği için “açık teknik septoplasti ameliyatı” tercih edilmelidir. Günümüzde deviasyon ameliyatları özel durumlar dışında tampon kullanılmadan yapıldığından ameliyat sonrası dönemde belirgin sıkıntı yaşanmamaktadır.

Deviasyon ameliyatı ile beraber estetik burun ameliyatı yapılabilir mi?
Deviasyon nedeni ile ameliyat olması gereken hastalar aynı zamanda estetik burun ameliyatı olmayı da düşünüyorlarsa en ideal yaklaşım iki ameliyatın aynı anda yapılmasıdır. Burun içerisinde eğikliğe neden olan fazla gelişmiş kıkırdak ya da kemik dokulardan çıkartılan parçaların ameliyatın estetiğe yönelik kısmında çeşitli amaçlarla kullanılabilmesi aynı anda yapılan ameliyatın en önemli avantajdır. Burun estetik ameliyatlarında başarının en önemli ölçütü hasta mutluluğudur. Bu da ameliyat sonunda burnun hem arzu edilen görünümde olması hem de rahat nefes alması ile mümkün olabilir.

Yorumlar (0)