Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB), Bursa’da, katılımcılarına sunduğu rekabet edilebilir altyapı olanakları ve hizmetleri, hayata geçirdiği projelerle modern ve örnek bir OSB olmayı sürdürüyor. Bursa’nın En Büyük 250 firmasından 13’ü bünyesinde faaliyet gösteren HOSAB, 400 milyon dolar ihracatıyla dikkat çekiyor. Bursa’da sıfır atık belgesi alan ilk OSB olan HOSAB, çevreye duyarlı su yönetimi, çağdaş yeraltı elektrik dağıtım şebekesi, arz güvenliğini sağladığı trafo merkezi, yolları, peyzaj ve aydınlatma çalışmaları, atıksu arıtma tesisi, kümelenme ve eğitim çalışmaları gibi imza attığı altyapı ve üstyapı projeleriyle Türkiye’nin rol model OSB’leri arasına adını yazdırıyor.
400 milyon dolar ihracat
HOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun, HOSAB’ın geçen yıl Akçalar OSB’yi bünyesine kattıktan sonra 210 hektar alanda, 156 sanayi parselinde toplamda 130’a yakın faal firma sayısına ulaştığını belirterek, “Bu firmalarda çalışan sayımız güncel olarak 12 bin kişi civarında. Bursa’nın En Büyük 250 Firması Araştırması’nda bölgemizden 13 firma yer alıyor. Sadece bu firmaların 2019 yılında net satışları 4.4 milyar TL, üretimden satışları 2 milyar TL, ihracatları 321 milyon dolar olmuş. Bu açıdan bakıldığında, bölgemizden daha önceki yıllarda 1 milyar dolara yaklaşan ihracat miktarı geçen yıl ekonomik daralma nedeniyle 400 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. HOSAB, otomotiv sektörü firmalarının yoğun olduğu bir bölge. Sektördeki daralma veya genişlemelerin ürettiğimiz katmadeğeri yakından etkilediğini söyleyebiliriz” diyor.
HOSAB’ın kümelenme, Ar-Ge, inovasyon ve tasarım gücü
“HOSAB’ın gelecekte yıldızı daha da parlayacak” diyen Ömer Faruk Korun, katmadeğer yaratacak eğitimler ve yürüttükleri kümelenme projeleriyle de sanayinin uluslararası alanda da rekabet gücünü arttırmaya dönük çalışmalar yaptıklarını anlatıyor ve HOSAB’ın Ar-Ge, inovasyon, tasarım gücüne de değiniyor: “HOSAB’da faaliyet gösteren firmalar arasında otomotiv ağırlık olmak üzere 6 adet Ar-Ge merkezi mevcuttur. Bu merkezlerden 4’ü otomotiv sektöründe, biri demir ve dışı metaller biri de makine ve teçhizat imalatı alanındadır. Yine otomotiv alanında olmak üzere iki firmamızın da tasarım merkezi mevcuttur.”
Eksiksiz ve tamamlanmış altyapı olanakları
Yatırımcılar ve girişimciler için HOSAB’da yatırım yapmanın avantajlarına değinen Ömer Faruk Korun, sanayi için rekabetçi, istikrarlı ve güvenilir şekilde elektrik, doğalgaz, su, atık su arıtma gibi alt yapı hizmetlerini sunduklarını anlatıyor: “HOSAB, Bursa’nın batısında alt yapı olanakları anlamında gelişimini tamamlamış bir organize sanayi bölgesi (OSB). Akçalar Gelişim Bölgemiz hariç, HOSAB’da yer altı elektrik dağıtım şebekemiz tamamlandı, faaliyette. Doğalgaz alt yapımız eksiksiz ve sorunsuz çalışıyor. Proses ve kullanma suyu konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Hasanağa Barajı’ndan rekabetçi fiyatlarla ve istikrarlı bir şekilde su temin ediyoruz. Elektrik arz güvenliği noktasında TEİAŞ ile ortaklaşa yatırımımız ile 154 indirme merkezini hizmete soktuk ve bölgemizin önümüzdeki 50 yıllık enerji arzını garanti altına aldık.”
Bursa’da sıfır atık belgesi alan ilk OSB: Ömer Faruk Korun, HOSAB’ın çevre dostu yaklaşımıyla yürüttüğü projelere de değiniyor: “Atık su arıtma tesisimiz çalışıyor. Çevreye gerek atık sular, gerek baca emisyonları gerekse diğer anlamda hiçbir olumsuz katkımız yok. Bu paralelde Bursa’da sıfır atık belgesi alan ilk OSB’yiz.”
HOSAB’a itfaiye merkezi: Son olarak yeni tamamladıkları yatırımla HOSAB’a itfaiye merkezini de kazandırdıklarını aktaran Ömer Faruk Korun, böylece yangınlara karşı da daha emniyetli bir hale geldiklerini ifade ediyor.
“Akçalar Gelişim Bölgesi’nde yatırımlarımız devam ediyor”
Ömer Faruk Korun, Akçalar Gelişim Bölgesi’ne odaklandıklarını kaydederek, şu bilgileri veriyor: “HOSAB’ın diğer noktalarında alt yapı yatırımlarını tamamlamış durumdayız. HOSAB Akçalar Gelişim Bölgesi’nde bu yıl başladığımız yatırımlar devam ediyor. 2021 yılında bunları önemli ölçüde tamamlayacağız. Su, atık su, doğalgaz, elektrik, yol gibi alt yapıların yenilenmesi ve mevcut HOSAB sistemi ile entegrasyonun sağlanması amacıyla yapılacak yatırımların ihalelerini 2020 içinde yaptık. Yatırım programı kapsamında ilk etapta, atık su ve yağmur suyu hatları ile 1. kalite su ve 2. kalite su şebekesi imalatları bitirildi. Ekim’in son haftasında başlayan doğalgaz çalışmaları da tüm hızı ile devam ediyor. Bu kapsamda yaklaşık 2 km. boru hattının imalatı yapılıyor. Akçalar Gelişim Bölgesi’nde doğalgaz çalışmalarının tamamlanmasının ardından elektrik dağıtım şebekesi çalışmalarına başlanacak. Ardından cadde aydınlatmaları, bordür ve asfaltlama yatırımları gerçekleştirilecek.”
“Ekonominin pozitif olması sanayinin birçok sorununu çözecektir"
OSB’lerin kapasite kullanımının taleple doğru orantılı olduğunu belirten Ömer Faruk Korun, dünyada ve Türkiye’de talebin var olması, artmasının; yatırımı ve üretimi teşvik edici bir gelişme olduğunu vurguluyor: “Günümüzde global ticaretteki savaşlar ve daralma, pandemi etkisinin bunun üzerine gelmesi, içeride kendi yapısal ekonomik sıkıntılarımız nedeniyle kapasite kullanım oranlarını arttırmak, yeni yatırımlar planlamak için elverişli bir iklim maalesef yok. Rekabetçi üretim şartlarının sağlanması, yani uygun enerji girdileri, verimli işçilik, katmadeğerli üretim gibi olumlu unsurlar altında, talebin var olması, ülke içinde faiz hadleri gibi yatırıma elverişli ekonomik şartların varlığı elbette bizim beklentimizdir.
Bu şartlar olmadığında elbette bir takım teşvikler yapılacaktır, bu gayet doğaldır. Ülkemizde de özellikle OSB’lerdeki sanayiye sağlanan gerek vergisel veya istihdama dönük gerekse kredi, arsa tahsisi, üst ve alt yapı destekleri anlamında iyi bir iklim olduğunu söyleyebiliriz. Bunları olumlu bulmakla birlikte genel ekonomik görünümün pozitif olması sorunlarımızın birçoğunu çözecektir.”
Bölgeye ulaşım bağlantı yolları sorunlarının çözülmesi için destek talebi
Ömer Faruk Korun, HOSAB’ın sorunları ve çözüm önerilerini de dile getiriyor: “Yol ve ulaşım alt yapımız HOSAB içinde çağdaş seviyede bizim yaptığımız yatırımlarla tamamlanmış durumda. Ancak bölgemize ulaşım konusunda merkezi ve yerel idarenin bağlantı yollarını tamamlamamasından dolayı büyük sıkıntılar çektiğimizi belirtmek isterim. Bursa-İzmir karayolundan bölgemize olan 7 kilometrelik halihazırdaki bozuk yol, gerek çalışanlarımızın gerekse malların gidiş-gelişinde sanayicimizin en büyük derdi. Bu bağlantı yolunun Büyükşehir tarafından 40 metrelik bulvara dönüştürülmesi konusunda 6 yıl önce başlatılan kamulaştırmalar henüz tamamlanmış değil, ne aşamada olduğunu da bilmiyoruz. Dolayısıyla Büyükşehirden böyle bir yatırım bekliyoruz.”
Buna bir alternatif olarak Karayolları ile geliştirdiğimiz ve Bursa-İzmir Otoyolu Başköy mevkiinden bölgemize 4 kilometrelik yeni bir bağlantı yolu yapılması konusunda projemiz hazırlandı, yatırım planına alınıp yapılmasını bekliyoruz. Ancak ödenek sıkıntısı nedeniyle orada da yol alamıyoruz.
Bu konularda Ulaştırma ve Altyapı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlarımız, milletvekillerimiz, yerel yönetimlerimiz nezdinde birçok girişimimiz var. Ancak henüz somut bir adım atılamadı. Kamulaştırmayı HOSAB olarak bizim yapmamız ve böylece yatırımın hızlanacağı noktasında bize yapılan açıklamalar var. Ancak bizim OSB olarak böyle bir kaynağı yaratma ve bölgemiz dışında yol kamulaştırmasına harcama gibi bir yasal imkanımız yok. Dolayısıyla HOSAB’a günümüz Türkiye’sine yakışır şekilde ulaşım için bağlantı yollarının ivedilikle yapılması konusunda, gerek yerel gerekse merkezi yönetim nezdinde bakanlarımızdan, milletvekillerimizden, valimizden, büyükşehir belediye başkanımızdan destek bekliyoruz.”
HOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun: “HOSAB’ın gelecekte yıldızı daha da parlayacak”
HOSAB (Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun, 400 milyon dolar ihracatı, 130 firması, 12 bin kişi istihdamı, kümelenme ve eğitim projeleri, Ar-Ge ve inovasyona verdiği önem, modern ve eksiksiz altyapısı, çevre dostu yaklaşımı, yürüttüğü projelerle HOSAB’ın modern ve örnek bir OSB olduğunu söylüyor.
Yorumlar