Girişimcilik ve Girişimci Ekosistemi…
Girişimcilik ve yeni girişimciler tüm dünyada ekonomilerin gelişmesi ve işsizliğin önüne geçilmesi konularında çıkış yolu olarak görülmektedir.Türkiye ekonomisi açısından da yeni girişimlerle yaratılacak üretim ve istihdam artışı büyük önem arz etmektedir.
Girişimcilik Türkiye’de son 25 yıldır her geçen gün yükselen trend ile hem devletin hem de sivil toplum örgütlerinin ve özel sektörün odak noktasına yerleşti.
Bu süreçte ülkemizde girişimciliğin, girişimcilik kültürünün gelişmesi ve yaygınlaşması için geliştirilen stratejiler, eylem planları uygulanarak önemli sonuçlar elde edilmektedir. Örneğin; ülkemizde girişimcilik, Yüksek Planlama Kurulu kararıyla 1 Temmuz 2015’te yürürlüğe giren “Türkiye Girişim Stratejisi ve Eylem Planı (GİSEP) 2015-2018 Belgesi” ile ayrıntılı ve profesyonel girişimci tanımı ile yeni bir boyut kazandı. Belge ile girişimciliğin geliştirilmesine yönelik 6 adet stratejik hedef belirtiliyor. Bu stratejik hedeflere ulaşmak için 64 eylem planı saptanıyor.
Bir başka ifade ile ayrıntılı olarak girişimciliğin yol haritası çıkarılmış durumda. Kamu, özel ve sivil kesimden her kesime ve her kuruma sivil toplum kuruluşlarına ciddi görevler ve sorumluluklar düştüğünü unutmamak gerekiyor.
Bu bağlamda kurulduğu 1989 yılından bugüne değin ülkemizde girişimciliğin ve girişimcilik kültürünün gelişmesini ve özel sektörle kalkınma modelini benimseyen, çağdaş, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışını savunan, bugün adeta herkesin dilinde ekonominin, büyüme ve kalkınmanın temeli olarak kullanılan KOBİ kavramını ilk kez ekonomi literatürümüze kazandıran bir sivil toplum örgütü olan TOSYÖV, her yıl TOBB ve KOSGEB işbirliği ile geleneksel hale gelen KOBİ Zirveleri’nin XII.’si “Girişimci Ekosistemi” ana teması ile 27-28 Nisan 2016’da İstanbul Dedeman Hotel’de gerçekleştirilecek.
Öneriler, görüşmeler, interaktif ortamda yapılacak tartışmaların da yeralacağı Zirve; girişimcilik ekosistemindeki etkin paydaşlar, kamu kurumları, şirketler, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve networkler arasındaki işbirliklerinin gelişmesi ve sürdürülebilirliği; girişimci destek mekanizmalarının öncelikle çeşitlendirilmiş girişim finansmanının etkinleşmesi, Türkiye geneline yaygınlaşması; toplumda girişimci düşünce yapısının gelişimi konularına odaklanmış.
Bu noktada ‘Girişimci Ekosistemi’ni oluşturan unsurlara ilişkin (Kaynak OECD 2012) bir bilgiyi de sunmak isterim:
Düzenleyici Çerçeve
- İdari yük (iş kurma/ büyütme)
- İcra ve iflas mevzuatı
- Sağlık ve çevre mevzuatı
- Ürün ve iş piyasaları mevzuatı
- Adalet sistemi
- Vergi sistemi
- Sosyal güvenlik mevzuatı
Pazar Koşulları
- Rekabet mevzuatı
- Dış pazarlara erişim
- İç pazara erişim
- Kamu ihaleleri
- Kamunun rolü
- Pazarın kalitesi
Finansa Erişim
- Kredi piyasaları
- Özel sermaye
- Girişim sermayesi
- Yatırım melekleri
- Sermaye piyasaları
Bilginin Oluşumu ve Yayılımı
- Ar-Ge yatırımları
- Üniversite-sanayi işbirliği
- Firmalar arası işbirlikleri
- Teknoloji, internet
Girişimcilik Yetenekleri
- Eğitim ve deneyim, öğrenim
- Girişimcilik altyapısı
- Danışmanlık/eğitim hizmetleri
- İşgücü hareketliliği Kültür
- Risk algısı
- Girişimci algısı
- İş sahibi olma istekliliği
- Sosyal sermaye ve güven ilişkileri
İki gün sürecek Zirve programında gerek açılış, gerek çağrılı gerekse düzenlenen oturumlarda yeralan konu ve konuşmacılara ilişkin bilgilerin detaylarını www.kobizirvesi.org.tr adresinde bulabilirsiniz.
Ülkemizin her köşesindeki tüm işletmelerimizin sahip ve yöneticilerini, ilgili sivil toplum kuruluşlarını, kamu kuruluşlarımızın temsilcilerini, akademisyenlerimizi, başta kadınlarımız olmak üzere tüm girişimcilerimizi ve girişimci adaylarını bilgilendirecek, vizyonunuzu geliştirmenizde katkıda bulunacak, ülkemizde bu bağlamda yeni gelişmeleri ve dünyadaki gelişen trendleri sizlere sunacak “XII. KOBİ Zirvesi”ne katılmanızı öneriyor, Zirve’nin KOBİ’lerimiz, girişimcilerimiz ve ülkemiz için yararlı sonuçlar getirmesini diliyorum.