banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

29.02.2016, 08:30 10036

“Türkiye bu kez sanayi trenini kaçırmamalı”

Dergimizin kapağına taşınan “Sanayi 4.0” sanayileşmede yeni bir devrin başladığını gösteriyor. Ülkemizde bu devrin tanınırlığı ya da bilinirliği yok gibi.
Bu bağlamda dergimiz yeni bir misyonu üstleniyor. “Türkiye’nin Endüstri 4.0 Platformu” ve çeşitli kaynaklardan derlediğim bilgileri sizlere sunmak istiyorum.
“Bilindiği gibi insanoğlunun su ve buhar gücüne hükmedip mekanik araçları üretmesiyle 1. Sanayi Devrimi başlamıştı.
Daha sonra elektriğe hükmeden insanoğlu, elektrik enerjisinin yardımıyla kitlesel üretime geçti ve 2. Sanayi Devrimi başlamış oldu.
Şu an içinde bulunduğumuz 3. Sanayi Dönemi ise elektronik ve bilgi teknolojilerinin geliştirilip ortaklaşa kullanımıyla otomatik üretim baz alınarak yapılmaktadır.
4. Sanayi Devrimi ise siber-fiziksel sistemlerle daha kaliteli ve hızlı üretimi sağlayacaktır.
Akıllı fabrikalar 4. Sanayi Devrimi’nin gerektirdiği kendinden organize olabilmek gibi özelliklere sahip olacak ve üretim geleceğimiz için büyük önem taşıyan bu süreçler bütününde her zaman hassas bir yere sahip olacaktır.
Sanayi 4.0’ın amacı kısaca ‘özelleştirilebilir ürünler için üretimle ilişkili avantajlar sağlamak amacıyla üretim elemanları arasında büyük bir haberleşme ağı yaratmak, esnek ve dinamik kendinden organize üretim süreçleri oluşturmak’ olarak belirlenmiş.
4. Sanayi Devrimi’ne öncülük eden Almanya bu alanda deyim yerindeyse dev adımlarla ilerliyor.
Almanya Ulusal Bilim ve Mühendislik Akademisi yeni üretim süreçlerinin verimliliğini en az yüzde 30 oranında artıracağını öngörmektedir.
Siber-fiziksel sistemler sadece üretimde değil sağlık hizmetleri ve tarım gibi daha birçok farklı sektörde de verimliliğe ve değişime öncülük edecektir.
Bu gelişim akıllı fabrikalarda üretilen ürünlerin piyasaya sürülmesiyle hızlanacaktır. Her ne kadar geleceği görebilme yeteneğine sahip olmasak da geleceğin akıllı fabrikaları hakkında öngörülerde bulunabilmekteyiz.
Bugünün gelişmiş otomatik fabrikalarında bulunan bileşenler, araçlar, nakliye konteynerleri, makineler ve konveyör sistemleri Endüstri 4.0 ile birlikte binlerce sensör ve iletişim sistemiyle donatılacak bu sayede hız, verimlilik ve kalite artırılacaktır.
Bu fabrikalar; sanal gerçeklik, simülasyon ve sanal prototiplerin oluşturulmasıyla daha ürün piyasaya sunulmadan ürün geleceği hakkında bilgi sahibi olmamıza kısaca geleceği öngörmemizi sağlayarak sağlam kararlar almamıza, kaliteli, hızlı ve az maliyetli ürünler üretmemize olanak sağlayacaktır.”
Sanayi 4.0’ın ülkemizdeki durumuna bakarsak, TBMM’de yapılan 2016 yılı bütçesi görüşmelerinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sanayi 4.0 Devrimi’ni, yapay zeka, robotik teknolojiler, akıllı üretim sistemleri, 3D yazıcılar, nesnelerin interneti, büyük veri ve bulut bilişim gibi alanlarda yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini, 2020’li yıllara damga vuracak yeni nesil sanayi devrimi için hazırlıklara başladıklarını dile getirdi.
TÜSİAD bu konuda çalışma grubu oluşturarak bir dizi toplantılar yapıyor.
EBSO (Ege Bölgesi Sanayi Odası) Üyeleri’ne yönelik bilgilendirme çalışmalarına başlamış.
Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) de bu konuda çalışmalar yapmakta.
Türkiye orta gelir tuzağında; bu noktada yapılması gerekenlerin başında  inovasyon ve teknolojide söz sahibi olmaktan geçiyor.
‘Biz neredeyiz?’ sorusuna ise İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Makine Tanıtım Grubu (MTG) Başkanı Adnan Dalgakıran, “Samimi olarak biz kendi özeleştirimizden başlayalım. Türkiye’de gerçek manada bir sanayi yok. Neyle ihracat yapıyoruz? Yaptığımız ihracat tamamen ucuz işgücüne dayalı bir rekabet unsuruyla yapılıyor. Üretimimizin, sanayimizin yüzde 75’ini orta düşük ve düşük teknolojiyle yapıyoruz. Sadece yüzde 3’ü yüksek teknoloji kullanıyor. Almanya’da 6 bin işletme, 400 milyar dolardan fazla üretim yapıyor. Biz ise 11 bin işletme ile 30 bin dolar yapıyoruz” sözleriyle ülkemizdeki sanayinin durumunu özetliyor.
Sonuç olarak genç nüfusu, inatçılığı ile Tükiye’nin yaratıcı ve üretken bir ülke olması gerekiyor.
Sanayi 4.0 Devrimi bizim açımızdan da çok önemli.
“Türkiye bu kez sanayi 4.0 trenini kaçırmamalı.”

Yorumlar (0)