Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip Gebze ve bölgesinin lider iş dünyası kuruluşu Gebze Ticaret Odası (GTO), imza attığı vizyon projelerle Türkiye’ye örnek olmaya devam ediyor. GTO, yeni projesiyle; sanayi şehri Gebze’nin ve Türkiye’nin kanayan yarası ara eleman ve meslek lisesi sorununa çözüm için harekete geçti, Gebze’ye bir Mesleki Eğitim Lisesi ve Atölye Binası kazandırılması projesine başladı.
Gebze Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Aslantaş, göreve geldikleri ilk günden bu yana enerjilerinin büyük kısmını GTO Üyeleri’nin talep, eleştiri ve önerilerini dinlemeye ayırdıklarını belirterek, 25 bini aşkın üyenin temsil edildiği; enerjiden hizmete kadar 42 meslek komitesinin yer aldığı GTO’da, komitelerin toplantılarına katılarak, sanayici, KOBİ’lerle biraraya gelerek sorunları öğrendiklerini söylüyor: “Üyelerimiz, problemlerini eleştirilerini bize getirsinler, bunu çok önemsiyoruz. Türkiye’nin sanayi başkenti Gebze’mizin en temel sorunlarının başında; nitelikli personele olan ihtiyaç geliyor. Hangi üretim veya hizmet kolu olursa olsun bu sorun sürekli dile getiriliyor. Firmalarla sürekli iletişim halindeyiz. Onların beklentileri ve talepleri bizler için büyük önem arz ediyor.”

“Gebze Anadolu Meslek Lisesi, Eğitim Merkezi ve Atölye Binası’nı hayata geçiriyoruz”
“Meslek lisesi memleket meselesi”: Abdurrahman Aslantaş, iş dünyasının mimarlar, mühendisler gibi beyaz yaka çalışanları kadar mavi yakalı olan; üretimde görev alacak nitelikli personele de ihtiyacın her geçen gün artarak devam ettiğini vurguluyor: “Bu sorunu şahsi olarak bir beka sorunu olarak görmekteyim ve bunun çözümü noktasında GTO olarak üzerimize düşenin fazlasını yapmamız gerektiğine inanıyorum. Meslek liselerimizi ‘Memleket meselesi’ olarak görüyoruz.” Meslek lisesi mezunlarının artık çok yüksek maaşlarla iş bulabildiğinin altını çizen Aslantaş, meslek liseleri ve teknik meslek yüksekokullarının önemine değiniyor: “18-25 yaş arası gençlerin çoğu ne öğrenci, ne çalışan. Gebze’ye bir Mesleki Eğitim Lisesi ve Atölye Binası kazandırılması projesine başladık. Kocaeli Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir protokol imzaladık. Projemiz, Belediyemizden onaylanır onaylanmaz ihale süreci başlayacak. 2025 yılının ilk yarısında Gebze Anadolu Meslek Lisesi, Mesleki Eğitim Merkezi ve Atölye Binası faal olacak. Elektrik-elektronik, makine, kaynakçılık, duvar ustalığı, mobilya alanlarında verilen eğitimleri belgelendirmeyi planlıyoruz. 20-25’er kişilik toplam 6 sınıf planlıyoruz. Meslek durumuna göre eğitim süreleri 2-6 ay arasında değişecek. Bir meslek belgesi olmayan, çalışmak isteyen insanlarımızı iş hayatına kazandırmayı amaçlıyoruz.”
Meslek lisesi öğrencilerine burs: GTO’nun 600 üniversite öğrencisine burs verdiğini de aktaran Aslantaş, bu bursların bir kısmını meslek lisesi öğrencilerine vererek meslek liselerini daha cazip hale getirmek ve tercih edilmesini sağlamak için çalıştıklarını, önümüzdeki dönemde 50 meslek lisesi öğrencisine GTO’nun burs sağlayacağını açıklıyor: “ Meslek liselerini tercih eden öğrencilere teşvik bursu vereceğiz. Ayrıca yüksek puan almış öğrencilerin meslek liselerini tercih etmeleri durumunda başarı bursu vermeyi de düşünüyoruz. Öğrencilerin eğitimleri sırasında staj çalışmalarıyla iş hayatına uyumlu hale gelmelerini sağlayacağız. Temel eğitimler ve staj çalışmalarının yanı sıra alacakları teknik eğitimlerle de eksiklerini giderip tam donanımlı hale gelerek, rakiplerine karşı birkaç adım öne geçmelerine olanak sağlayacağız. Yapacakları teknik geziler; mezuniyetleri sonrası çalışacakları yerleri yakından görmeleri ve merak ettikleri sorulara birinci ağızdan cevap almaları da çok önemli. Bizler GTO olarak iş hayatına girme noktasında yapacağı mesleği belirleyen ve bu doğrultuda ilerlemek isteyen tüm gençlerimizin yanındayız.”
Eğitim ve ihracata verilen önem: GTO olarak yürüttükleri eğitim programları  ile 365 Oda ve Borsa arasında ilk sıralarda yer aldıklarını vurgulayan Aslantaş, son 1.5 yılda toplam 90 eğitimle GTO tarihinde bir rekora da imza attıklarını söylüyor: “Üyelerimizin Odamızla daha çok irtibatını kurmak ve bunu sürdürülebilir hale getirmek için çalışıyoruz. İlçe bazında K Belgesi (ticari amaçla yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belge) sağlayan ilk Odalardan biriyiz. Üyelerimizin devlet desteklerinden haberdar olması, yararlanabilmesi ve sorularını yöneltebilmesi için Odamız’da, KOSGEB temsilciliği açtık. İhracatı artırmak için 3-4 ay önce Dış Ticaret Ofisi kurduk. Oda tarihimizin en çok katılımlı dış ticaret ziyaretini; geçen yıl Aralık’ta toplam 200 kişiyle Azerbaycan’a gerçekleştirdik. Yurtdışından 12 ülkeyi GTO’da misafir ettik. 400’ün üzerinde yabancı sermayeli firma üyemiz var.  İhracat yapacak firmalarımızın artırılmasını hedefliyoruz. Hiç ihracat yapmamış veya yapıp ara vermiş firmalarımız için e-ticaret devleri; Alibaba ve Amazon ile protokol imzaladık. Yakında  Alibaba ile tekrar görüşeceğiz. İhracat yapmak isteyen firmalarımızı 10’lu gruplar halinde B2B görüştürüp, eğitim sürecine tabi tutup, ihracat yapmalarına olanak sunuyoruz. Örneğin; Alibaba üyelerimize bir davet yapıyor, başvuran ilk 10 firmayı ilk etapta görüştürüyoruz, özellikle üreticileri tercih ediyorlar.”

“Zihniyet devrimi gerekiyor”
Gebze’nin il olmasını isteyen tek Oda olduklarını vurgulayan Aslantaş, TOBB’un da önerisiyle marka değeri yüksek firmalar oluşturulması ve bu şirketlerin 4. nesillere ulaşabilmesi için çalışmalar yaptıklarını paylaşıyor: “GOSB Teknopark ve GTO ortaklığıyla başlattığımız projeyle bugüne kadar 78 firmaya toplamda 3 sertifikalı eğitim verdik. 1945’te kurulmuş, dünya markası olma yolunda üyelerimiz var, bu firmaların yeni nesiller üzerinden devamını arzuluyoruz. Bu konuda bir zihniyet devrimi gerekiyor. Burada Bilişim Vadisi, TR 42 Okulları, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ve GOSB Teknopark var. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi’nde 70 firma, İSO İkinci 500 Listesi’nde 43 firma üyemiz var. Bu firmalar bizim gözbebeğimiz. Çoğunluğu İstanbul menşeili  bu firmalara ziyaretler gerçekleştirdik, Odamızla tanıştırdık. Bu firmalarımızı ve global firmalarımızı, buradaki mal ve hizmet, tedarik sunan firmalarla biraraya getirmeyi sağlayacak bir projeye de başlayacağız. Projemizin altyapısını hazırladık, konsepti tamamlanmak üzere. Bir link üzerinden yaklaşık 1000 başvuru aldık. Yazılımımızı hazırladık. GTO olarak birkaç büyük ölçekli şirketimizle başvuran firmalarımızı yaklaşık 1 ay içerisinde buluşturmayı hedefliyoruz.”
GTO, sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çekiyor: Abdurrahman Aslantaş, GTO’nun imza attığı sosyal sorumluluk projelerine de değiniyor: “Odamız’ın Dilovası’nda bir Halk Eğitim Merkezi bulunuyor. Sıfır Atık Projesi için Gıda Kurtarma Derneği ve Fazla Gıda Derneği ile bir anlaşma yaptık, global marketlerin son kullanma tarihi geçmemiş, ambalajı yamulmuş, yırtılmış ürünlerini yeniden paketleyip insanların kullanabileceği bir ambalajla ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz, bunun için 3 personel istihdam ediyoruz. Gelen ürünler ayrıştırılıyor, paketleniyor ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılıyor. Aynı şekilde Darıca Hizmet Kompleksimiz için de bir protokol imzaladık, Darıca Belediye Başkanımız Sayın Muzaffer Bıyık bütün hizmetleri üstlendi, teşekkür ediyorum.”
GTO, Seyyar Hizmet Araçları’yla depreme hazırlıklı: Birçok projeyle ilklere imza attıklarını vurgulayan Aslantaş, ilk kez 2016’da afet anında kullanılabilen Seyyar Hizmet Araçları’nı kazandırdıklarını aktarıyor: “Özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin ikinci günü Seyyar Hizmet Araçlarımızla mobil çorba hizmeti verdik. Deprem sonrasında uzun süre depremzedelerin yanında olmaya çalıştık. Seyyar mutfaklarımız, seyyar fırınımız ve seyyar su arıtma aracımız var. Personelimize çok teşekkür ediyoruz, 15-25’er gün deprem bölgesinde hizmet ettiler ve herhangi bir ek mesai istemediler, Üyelerimiz de kendi imkanlarıyla bölgede hizmet verdiler. Deprem sonrasında Kahramanmaraş, Elbistan, Hatay ve Adıyaman’ı gezerek incelemelerde bulunduk. Bölgeye yardım için giden hayırseverlerin barınmada yaşadığı ciddi sorunları farkederek soğuk hava deposu ve barınma tırı siparişi de verdik. Duş, dinlenme yeri, soğuk hava deposu, küçük depoyu da barındıran tır dorsesi ile birlikte Seyyar Hizmet Araçları filomuzu toplam 6 araca çıkaracağız. Türkiye olarak bir afet bölgesindeyiz, 6 Seyyar Hizmet Aracımızla hazır kıta bekliyoruz. GTO olarak deprem gerçeğini unutturmamak için 6 Şubat ve 17 Ağustos depremlerinin yıldönümlerinde Prof. Dr. Naci Görür Hocamızı GTO’ya davet ettik ve ‘Deprem olduğunda bunu minimum hasar ve sıfır can kaybıyla nasıl atlarız?’ sorusunun yanıtını ele aldık. Depreme hazırlık çerçevesinde kentsel dönüşümün hızlandırılması için Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Büyükakın, Darıca, Gebze, Çayırova, Dilovası belediyelerimizle işbirliği içerisindeyiz.” Abdurrahman Aslantaş kimdir?
Elazığ’da 1970 yılında dünyaya ‘merhaba’ diyen Abdurrahman Aslantaş, ilk, orta ve lise öğrenimini Elazığ’da tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunu Aslantaş, kariyerine 1993’te Türkiye Elektrik Kurumu Gebze Müesses Müdürlüğü’nde Kontrol Mühendisi olarak başladı. Aslantaş, 1995-1997’de, Özyazıcı Mühendislik firmasında Şantiye Şefi olarak çalıştı.1997’de kurduğu Aslantaş Elektrik Mühendislik Limited Şirketi’nin halen Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapan Aslantaş, ulusal ve uluslararası elektrifikasyon, pano ve otomasyon ile yenilenebilir enerji tesisi kurulumları projelerine imza atıyor. 2013’ten beri Gebze Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Üyesi olan Abdurrahman Aslantaş, 2023 Mart ayında yapılan seçimle GTO Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve geldi. Aslantaş evli ve 3 çocuk babası.

Yeniden yapılanıyor; Suriye’de rejim değişikliği Yeniden yapılanıyor; Suriye’de rejim değişikliği