Facebook KOBİ’lerin dijital dönüşümünü desteklemek amacıyla Türkiye’de ilk kez bir küresel pilot program başlattı. KOBİ’lerin Facebook araçlarına dair bilgi ve becerilerini artırmayı ve sürdürülebilirliklerini sağlamalarına yardımcı olmayı hedefleyen Facebook ile Ticarette Öne Çıkın programı kapsamında Türkiye’deki üç e-ticaret altyapı sağlayıcı platform IdeaSoft, Ticimax ve Tsoft’la bir ortaklık hayata geçirildi. Bu ortaklık sayesinde KOBİ’ler Facebook ürünlerinden daha kolay bir şekilde yararlanma fırsatı elde edebilecek.

KOBİ’lerin Dijital Dönüşümü
İnsanların dijital davranışlarının hızla şekil değiştirdiği bu dönemde, Facebook işletmelerin ürün ve hizmetlerinin keşfedilmesini sağlamasına ve bunun sonucunda işlerini büyütmelerine yardımcı oluyor. İşletmeler işe alım yaptıkları zaman, en fazla talep gören adaylar dijital becerilere sahip bireyler oluyor. Aynı durum yerel işletme sahipleri için de geçerli. Onlar da daha fazla kaynağa ve beceriye ihtiyaç duyuyor. Covid-19, tıpkı dünyadaki diğer ekonomilerde olduğu gibi Türkiye’nin de ekonomisindeki dijital dönüşümü hızlandırdı. Dijital dönüşüm bu süreçte yardımcı olsa da bu dönüşümün gelişmesi ve sürdürülebilir olması gerekiyor. Facebook, KOBİ’lerle dijitalleşme yolculuklarında yaptığı ortaklıkların şimdi her zamankinden daha da önemli olduğuna inanıyor.

E-ticaret yapan KOBİ’ler Facebook platformlarından yararlanıyor
“Facebook Küçük İşletmeler Küresel Durum Raporu” çıktılarına göre, COVID-19 krizi sırasında dijitalleşmeyi başaran KOBİ’ler bu krizden diğerlerine göre daha başarılı bir şekilde çıktı. TÜİK’in 2019 raporuna göre işletmelerin %99.8’ini KOBİ’ler oluşturuyor. Ancak bu potansiyele rağmen, “Facebook Küçük İşletmeler Küresel Durum Raporu” anketleri, Türk KOBİ’lerinin dijitalleşme konusunda hala çok geride olduğunu gösteriyor.
Facebook KOBİ’lerin dijital dönüşümünü desteklemek amacıyla Türkiye’de ilk kez bir küresel pilot program başlattı. KOBİ’lerin Facebook araçlarına dair bilgi ve becerilerini artırmayı ve sürdürülebilirliklerini sağlamalarına yardımcı olmayı hedefleyen Facebook ile Ticarette Öne Çıkın programı kapsamında Türkiye’deki üç yerel e-ticaret altyapı sağlayıcı platform IdeaSoft, Ticimax ve Tsoft’la bir ortaklık hayata geçirildi.

Facebook ile Ticarette Öne Çıkın programıyla Facebook, KOBİ’lerin Facebook araçlarına dair bilgi ve becerilerini artırmayı ve sürdürülebilirliklerini sağlamalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Program sayesinde, işletmeler alışık oldukları e-ticaret altyapı sağlayıcılarının arayüzlerinden sadece birkaç tıklamayla Facebook, Instagram, WhatsApp platformlarında hızlı bir şekilde yer alabilecek, ürün kataloglarını entegre ederek satış yapabilecek, müşterilerine WhatsApp ve Instagram üzerinden müşteri temsilcileriyle veya akıllı chatbotlar aracılığıyla hizmet verebilecekler.


Aynı zamanda yine bu altyapı sağlayıcılarının arayüzlerinden Facebook, Instagram ve Whatsapp platformlarına kolayca reklam verebilecekler. Program kapsamında kullanıma sunulan reklam özellikleri sayesinde ilk olarak WhatsApp ve Messenger’a yönlenen ve işletmelerin müşterilerine sohbet üzerinden hizmet verebilecekleri mesajlaşma reklamları ve ürün kataloğu üzerinden akıllı algoritmayla çalışan ‘Dinamik Reklamlar’ modelleri kullanılabilecek.
Facebook, bu programla teknolojinin gücünü kullanarak ve iş ortaklarının mevcut sistemleriyle entegre olarak her boyuttan işletmeye kolay sosyal ticaret deneyimi yaratmayı amaçlıyor.

Facebook ile Öne Çıkın
Facebook KOBİ’lerin dijitalleşmesini desteklemek için yürüttüğü eğitim programlarından biri olan Facebook ile Öne Çıkın ile programının ikinci yılında Ticaret Bakanlığı, TOBB ve Hackquarters iş birliği ile programı KOBİ’lerin dijital dönüşümüne odaklama kararı aldı.
Bir önceki sene program kapsamında işsizlik sorunu ele alındı ve KOBİ’lerin yanı sıra iş arayanlara, kendi işini kurmayı hedefleyen bireylere dijital beceriler ve çevrimiçi pazarlama becerileri kazandırılması hedeflenerek, online eğitimler sayesinde 81 ilden yaklaşık 20 bin kişiye ulaşıldı.
Facebook, yakın zamanda lansmanı yapılan bu yılki program kapsamında, Hackquarters tarafından üstlenilen 20 eğitim oturumu ve Facebook ile Ticarette Öne Çıkın ortaklarının sunduğu çözümler ile dijitalleşme serüvenlerinde olan 100.000 KOBİ’ye ulaşmayı hedefliyor.

İletişime Dayalı Ticaret ile işletmeler için müşterileriyle etkili iletişim
Facebook, KOBİ’lerin iletişime dayalı ticaret ile müşterileriyle bağlantıyı sohbet üzerinden sağlayarak daha verimli bir şekilde gerçekleştirmeleri ve bu konuşulanları işleme dönüştürmelerine yardımcı olmak için de çalışmalarını sürdürüyor. ZZGTech Kurucu Ortağı ve CEO’su Doruk Uslu, KOBİ’lerin Facebook platformları üzerinden mesajlaşma ile müşterileriyle nasıl bağlantı kurabileceklerini ve bunun işlerini geliştirmelerine nasıl yardımcı olabileceğini anlattı.

Mesajlaşma söz konusu olduğunda karşılaşılan tipik zorluklar neler, KOBİ’ler size hangi hizmetler için başvuruyor?
İşletmeler müşterilerine, hedef kitlelerine yakın olup onları dinlemek anlamak ister. Günümüzde bunu yapmanın en etkili yolu WhatsApp, Instagram, Messenger gibi platformlardan geçiyor. Bu platformlar doğası gereği kişiler arası karşılıklı iletişim için oldukça etkili. Ancak KOBİ’ler için bu kanalların kişi-firma arasındaki iletişim için geliştirilmiş özel işlevler içermesi büyük önem taşıyor. Çünkü bu platformları kullanırken işletmeler birçok mesajlaşma kanalını aynı anda yönetmeye; mesajlar, müşteriler, konuşmalar, servisler, siparişler, ürünler, ödeme yöntemleri gibi sosyal ticaretin birçok noktasına dokunan çözümlere ihtiyaç duyuyor.

Bir işletmenin ihtiyaç duyduğu tüm gereksinimlerini karşılamak için ya bu platformların sağladığı API, Webhook gibi araçları kullanıp ilgili katma değerli servisler için uygulama geliştirmeleri ya da bunu sağlayan yardımcı platformları kullanmaları gerekiyor. Bir de bunun üzerine teknik mimari, veri güvenliği gibi konuları da göz önünde bulundurmaları şart. Özet olarak, işletmeler tüm bu teknik mühendislik işlerini kendileri için halleden kapsamlı bir çözüm istiyorlar. Bu şekilde zorlu entegrasyon işleri yerine kendi işlerini büyütmeye odaklanabilirler.

Facebook gibi sosyal medya platformlarının KOBİ’lerin dijitalleşmesindeki ve e-ticaretin büyümesindeki rolü nedir?
Sosyal medya ve anlık mesajlaşma platformları etrafında büyük bir değişim meydana geldi. Artık bir süredir alışveriş deneyimi ve ticaret, Facebook ve oluşturduğu büyük ekosistemin diğer platformları olan Messenger, Instagram ve hatta WhatsApp’ta gerçekleşiyor. Bir yandan e-ticarette var olan firmalar bu mecralarda yer edinmeye çalışırken bir yandan da doğrudan gerçek kişiler tüketiciden tüketiciye (Customer to Customer-C2C) dediğimiz bir yöntemle ticaret yapmaya başladı. Bugün kendi evinde ürettiği veya bir şekilde tedarik ettiği ürünleri sosyal medya aracılığıyla satarak evini geçindiren, hatta orta ölçekte bir iş kuran insanların hikayelerini dinliyoruz.
Bu gelişmeler doğrultusunda e-ticarette müşteri etkileşimi alanında bir paradigma değişikliği söz konusu. Tüketicilerin doğrudan güvenilir markalarla iletişim kurduğu bir dünyaya doğru gidiyoruz. İletişime dayalı ticaret veya sosyal ticaret olarak anılan bu yeni alan KOBİ’ler için müşteri-marka iletişiminin geleceği.
3 milyardan fazla insanın her ay Facebook, Instagram, WhatsApp veya Messenger’ı kullandığını göz önüne aldığımızda, tüketiciye dokunan hiçbir işletmenin buna kayıtsız kalamayacağını görüyoruz. KOBİ’ler bu alanı anlık mesajlaşma uygulamaları, kullanım yoğunluğunu dikkate alarak, kesintisiz müşteri bağlantısı kurulmasını sağlaması açısından bir potansiyel ve yeni bir kanal olarak mutlaka değerlendirilmeli.

Müşterilerinizin başarı öykülerini ve teknolojinizin bu başarıya nasıl katkı sağladığını paylaşır mısınız?
ZZG, Facebook işletme çözüm partneri olarak işletmelerin iletişime dayalı ticarete geçişini mümkün hale getirmekle kalmıyor, aynı zamanda küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için de yönetilebilir olmasını sağlıyor. ZZG olarak küresel ölçekte farklı sektörlerde pek çok farklı başarı öykümüz var. Bunlardan özellikle yenilikçi bir örneği paylaşmak istiyorum; Facebook’un bize fikir aşamasında getirdiği bu proje, etkileşim ve marka bilinirliğini artırmayı hedefliyordu. Euro 2020 katılımcı takımlarına sponsor olan bir marka için yapılan bu proje, taraftarlara turnuva süresince hem takımlarından doğrudan haber ve gelişmeleri alabilecekleri hem de Whatsapp kanalına özel içeriklere ulaşabilecekleri bir kurguya sahipti. Burada ZZGate platformunu kullanarak, marka ve Facebook ile birlikte WhatsApp kanalı üzerinden, abonelik akışları, mesaj alma rıza onay yönetimi, otomatik şablon mesaj yollama ve özel günlük mesaj tetikleme gibi birçok işlevi turnuva boyunca platformda kolayca oluşturduk. Tüm bunların sonucunda günlük iletişim mesajlarına dönüş olarak %85 gibi yüksek bir rakam yakaladık. Kampanyanın yürütüldüğü bir aylık süre içerisinde 14 binden fazla taraftarın bildirimlere abone olması sağlandı ve bu kapsamda 418.000 mesaj atıldı.

Müşterileriyle mesajlaşma yoluyla iletişime geçmek isteyen işletmelere nasıl bir yol izlemelerini tavsiye edersiniz?
Mesajlaşma ile iletişime başlarken tecrübe ile edindiğimiz bazı noktaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
1) Mesajlaşmayı sadece müşteri destek hattı olarak düşünmeyin; bu kanallardan müşteri edinimi, yeniden hedefleme ve satış gibi süreçler en az diğerleri kadar efektif yapılabilir.
2) Basit başlayın, herhangi bir entegrasyon yapmadan önce kanalı öğrenin.
3) Diyalog akışlarınızı hibrit tasarlayın, yani hem bot hem müşteri temsilcisi kullanın.
4) Çok kanallı iletişime ortak tecrübe ile geçin. WhatsApp, Instagram ve Messenger beraber çalışabilir.
5) Sonuçları sürekli ölçümleyip, deneyimleri sürekli iyileştirin ve bunu kolayca yapacağınız bir platform seçin.