Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ülkemizin iklim ve sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda, 2053 net sıfır hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir adım atarak “Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu (Türkiye Industrial Decarbonization Investment Platfom - TIDIP)” girişimini başlattı. Platform sayesinde, sanayinin yeşil dönüşümü için ihtiyaç duyulan yatırımları desteklemek üzere uluslararası finans kuruluşlarının ülkemize 2030’a kadar 5 milyar Avro kaynak getirmesi ve bunun sonucunda da yıllık 20 milyon tondan fazla karbon emisyonunun azaltılması hedefleniyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın; Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile iş birliği içinde kurduğu ve dünyanın en büyük endüstriyel karbonsuzlaştırma programı olarak tasarlanan Platform ilk etapta çelik, alüminyum, çimento ve gübre sektörlerini hedef alıyor. Cam, seramik ve kimyasallar gibi sektörleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi öngörülen Platformun daha geniş bir ekonomik perspektiften entegre çözümleri bir araya getirmesi planlanıyor. Platformun politika yapıcılardan proje geliştiricilere kadar paydaşlar arasında yeşil yatırımlar konusunda ortak eylemler geliştirilmesi konusunda önemli fırsatlar sunması bekleniyor.
Sıfır Atık: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TIDIP’in Ortak Beyanname İmza Töreni’nde, Sayın Cumhurbaşkanı’nın liderliğinde doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımından taviz vermeden Türkiye’nin sanayileşme ve kalkınmasını esas alan bir ekonomik modeli 22 yıldır Türkiye’de uyguladıklarını, Sayın Emine Erdoğan’ın öncülüğünde ortaya koyulan Sıfır Atık gibi projelerle uluslararası çevre girişimlerinin hayata geçirilmesine liderlik ettiklerini söyledi. Paris Anlaşması’nı onayladıklarını, tüm dünyaya ilan ettikleri 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve kalkınma öncelikleri doğrultusunda; sanayinin tüm sektörlerinde yeşil dönüşümü sağlayacak çalışmaları kamu kurumlarının koordinasyonuyla gerçekleştirdiklerini aktaran Bakan Kacır, “Sanayimizin sürdürülebilirlik esaslı dönüşümü sürecinde; ülkemizin en büyük ticaret ortağı konumundaki Avrupa Birliği’nin (AB) yeşil dönüşüme yönelik attığı adımları da dikkatle takip ediyoruz. Özellikle de Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’nın (SKDM) Avrupa değer zincirlerinin önemli bir parçası konumundaki Türk sanayisi için bir tehdit değil aksine yeşil dönüşüm için önemli bir fırsat penceresi olduğu yaklaşımıyla hareket ediyoruz” dedi.
Karbon azaltımı: Bakan Kacır, Türkiye’nin 2053’e kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesi için; çelik sektöründe 31 milyar dolar, çimento sektöründe 30 milyar dolar, alüminyum ve gübre sektörlerinin her birinde de 5 milyar dolar; toplamda ise 70 milyar doların üzerinde yatırım ihtiyacı öngördüklerini paylaştı: “Yatırım ihtiyacının niteliği ve büyüklüğü itibarıyla; Türk sanayisiyle uluslararası finans kuruluşlarının net sıfır emisyon hedefine yönelik çabalarını birleştirmek; ve bu kuruluşların finansal kaynakları, uzmanlığı ve bilgi birikiminden istifade eden çalışma modellerini oluşturmayı ve hayata geçirmeyi; sanayimizin yeşil dönüşümünü başarıyla gerçekleştirmesinin anahtarı olarak görüyoruz. TIDIP Ortak Deklarasyonu’nu da bu bağlamda önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriyoruz. Bakanlığımızın ilk etapta EBRD, IBRD ve IFC iş birliğinde oluşturduğu bu Platformla; Düşük Karbon Yol Haritaları kapsamında belirlenen yeşil dönüşüm yatırımları için 360 derece çözüm sunan kapsamlı bir mekanizmanın kurulmasını ve diğer uluslararası finans kuruluşları ve çok taraflı kalkınma bankalarının da kısa süre içerisinde Platforma dahil olarak bu yapıyı hızla güçlendirmesini hedefliyoruz. Kuracağımız bu kapsamlı Platformun dört temel önceliği bulunuyor; birincisi, sanayimizin uluslararası finansmana erişimini temin ederek yeşil dönüşüm yatırımlarını hızlandırmak. Bu platform aracılığıyla kamu kurumlarını, uluslararası finans kuruluşlarını, bankaları ve sanayi paydaşlarını bir araya getirecek öncelikli dört sektörde karbonsuzlaştırmayı sağlayacak yatırımlara 2030’a kadar 5 milyar Avro finansman sağlanmasını amaçlıyoruz. Öngörümüz; sanayimizin bu finansman mekanizması sayesinde gerçekleştirilecek yatırımlarla, yılda 20 milyon ton yani ülkemizde bir yılda gerçekleştirilen karbon emisyonunun %3.6’sı oranında karbon azaltımı gerçekleştirmesidir.”
Önümüzdeki dönemde TIDIP’le yeni finansman kaynakları da sanayicilerin erişimine sunulacak: Bakan Kacır, Program’ın ikinci hedefi olarak da sektörel kapsamı genişletmeyi belirlediklerini açıkladı: “Başlangıçta çelik, çimento, alüminyum ve gübre sektörlerini hedefleyen programın odağına; cam, seramik ve döküm gibi yeşil dönüşümde önemli rol oynayan diğer sektörleri de dahil edeceğiz. EBRD ve diğer paydaşlarla birlikte, TIDIP’e dahil etmeyi planladığımız sektörler için düşük karbon yol haritaları geliştirmek planlamamızın öncelikleri arasında. Üçüncü hedefimizse Platform’un yürüttüğümüz diğer iklim finansmanı ve yeşil dönüşüm programlarıyla tamamlayıcılığını sağlamaktır. Bakanlığımız, TIDIP’i tamamlayan yeşil dönüşüm odaklı başka stratejik programlar-projeler üzerinde de diğer uluslararası finans kuruluşlarıyla birlikte çalışmakta. Önümüzdeki dönemde TIDIP’le yüksek sinerji oluşturacak yeni finansman kaynaklarını sanayicilerimizin erişimine sunacağız.”
Teknik destek: Dördüncü ve son hedefse Platformu destekleyecek teknik yardım mekanizmalarını hayata geçirmek. Bakan Kacır, “Teknik yardım mekanizmamız; Platform Tabanlı Danışmanlık ve Proje Tabanlı Danışmanlık şeklinde iki ana bileşenden oluşmaktadır. TIDIP paydaşları; sanayimize ve Bakanlığımıza gerekli izleme ve değerlendirme çerçevesiyle beraber teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi için danışmanlık sağlayacaklar. Düşük karbon yol haritalarının, yatırım planlarının ve yeşil finans stratejilerinin geliştirilmesi için proje bazlı iş birlikleri oluşturacaktır” diye konuştu.

Robosme: Kazandıran CRM Robosme: Kazandıran CRM