Page 75 - KobiEfor Mart 2024
P. 75
g1(0/à 127/$5
“Rasyonel politika çerçevesini bütün disipliniyle sürdürmeliyiz”
Koç Üniversitesi ve TÜSİAD or- Başekonomisti Prof.Dr. Hakan Kara,
taklığı ile oluşturulan Ekonomik Mayıs’tan bu yana ekonomi politika-
Araştırma Forumu (EAF) tarafından larındaki yaşanan dönüşümün öde-
her yıl düzenlenen ‘Türkiye Ekono- meler dengesi krizi yaşama riskini
misi’ Konferansı’nda 2024 Türkiye oldukça azalttığı değerlendirmesin-
Ekonomisi’ne dair öngörü ve bek- de bulundu.
lentiler paylaşıldı. Turkey Data Monitor Kurucu Orta-
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı ğı Ekonomist Murat Üçer, enflasyo-
Orhan Turan; “Ekonomide bugüne nun yüksek, kendi kendini besleyen,
Orhan
kadar biriktirdiğimiz riskler sonu- Turan yapışkan bir hal aldığı durumlarda
cunda doğan maliyetin giderilmesi dezenflasyonun başarılı olması için
için rasyonel politika çerçevesini bütün disipliniyle özünde beklentilerin çıpalanmasının, bunun için de
sürdürmeye devam etmeliyiz. Enflasyon ile müca- fiyat ve ücret yapıcılarının bir şeylerin yapısal olarak
delede para politikasının sosyal politikalar ve maliye değiştiğine, yani bir ‘rejim değişikliği’ olduğuna inan-
politikasıyla desteklenmesi gerekiyor” dedi. malarının kritik önem taşıdığını belirtti.
TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, son Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Selva De-
dönemde iktisadi politikalarda yaşanan U dönüşünün miralp, mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyon
memnuniyet verici olmakla beraber enflasyonla mü- rakamının bu sene takip edilmesi gereken en önemli
cadelede halen iç talep tarafında yeterince soğuma makroekonomik göstergelerden biri olacağını, bu
olamadığının altını çizen geldiğimiz noktada sadece rakamın yılın ilk yarısında ortalama %3 üzerinde
para politikası ile enflasyonu çözmenin tam olası ol- seyretmesi durumunda ise TCMB’nin yaptığı yönlen-
madığını ifade etti. dirme ile tutarlı olarak faiz artışlarına gitmekten çe-
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TCMB Eski kinmemesi gerektiğini not etti.
Sürdürülebilir beslenme bilinci uygulamaya yansımıyor
Sodexo, Harris Interactive ortaklığında dürülebilir beslenme alanında farkındalığa
ilk uluslararası sürdürülebilir gıda baro- sahip olsa da harekete geçme noktasın-
metresinin sonuçlarını açıkladı. Araş- da çelişkili davranış sergileyebiliyor.
tırmaya göre katılımcıların yüzde 56’sı Araştırmaya katılan kişilerin yüz-
sürdürülebilir beslendiğini iddia etse de de 75’i sürdürülebilir gıda konusunda
yüzde 78’i süt ürünlerine, yüzde 71’i et olumlu bir algıya sahip çünkü bu bes-
ürünlerine beslenmelerinde daha çok lenme düzenini iyimserlik ve keyif gibi
yer veriyor. duygularla ilişkilendiriyorlar. Bu kişilerin
Katılımcılar tahıllara beslenmelerinde yüzde 59’u daha sürdürülebilir bir beslen-
yüzde 60 ve bitki bazlı proteinlere de yüzde 45 me düzeni benimsemenin yaşam kalitesini artır-
oranında yer veriyor. Yani katılımcıların çoğu sür- dığına inanıyor.
Turist sayısı 2023’te yüzde 15 büyüdü
Mastercard, Türkiye’de ve Türkiye’ye en çok turist yısında lokomotif öde-
gönderen ülkelerde gerçekleştirilen yabancı kartlı me yöntemi banka kartı
POS harcamalarını baz alarak 2023’e ait yayımla- oldu ve işlem adedi ba-
dığı güncel turizm raporuna göre; Türkiye’de ya- zında yüzde 67 banka
bancı menşeli kartlarla yapılan işlemlerde, 2023’te kartı ve yüzde 33 kredi
2022’ye kıyasla adet bazında yıllık yüzde 12, ciro ba- kartı kullanıldı.
zında ise yüzde 63’lük bir büyüme oldu. Turist sayı- Aynı dönemde kartlı
sında ise yıllık yüzde 15’lik bir büyüme yaşandı. turizm harcaması işlem hacminde ve işlem sayısında
Kartlı turizm harcaması işlem hacmi ve işlem sa- lokomotif ödeme yöntemi banka kartı (debit) oldu.
Mart 2024 KobiEfor 75