Page 134 - KobiEfor_Eylul_2014
P. 134

PAZAR ÜLKE


















                                                              Afrika’n›n 3. en genifl ülkesi Sudan,
                                                                      Türk yat›r›mc›n›n sempati ile
                                                                               karfl›land›¤› bir ülke.
                                                                         Zengin hayvanc›l›k, tar›m,
                                                                madencilik altyap›s›na sahip ama
                                                                modernleflme yolunda yat›r›mlara
                                                                                  gereksinmesi var.


                                                           Sudan’›n ihtiyac› net:


                                                MODERNLEfiME





         S        udan’›; yaklafl›k on y›ld›r bölgede yat›r›m  tar›m potansiyelini gelifltirmede Türk giriflimcinin
                  yapan DE‹K Sudan ‹fl Konseyi Baflkan› Ab-
                                                          bilgisine ihtiyaç duyuyor.
                  dülkadir Taçy›ld›z ile konufltuk. Taçy›ld›z;
                                                             DE‹K Sudan ‹fl Konseyi Baflkan› ve ‹zmir Sudan
                  “Afrikal› gözünü açt›. ‹yi niyetli ve iki tara-
                                                          rika ve Avrupa’n›n ambargo uygulad›¤› bir ülke Su-
                  f›n da kazanaca¤› projelerde baflar› flans›  Fahri Konsolosu Abdülkadir Taçy›ld›z, “Evet Ame-
          çok yüksek. Türkiye tarihsel avantaj›yla bölgenin  dan. Ancak kim ne derse desin güvenli¤in ve huku-
          en önemli yat›r›mc›s› olabilir” diyor.          kun üstün oldu¤u Afrika’n›n en güvenilir pazarlar-
            Sudan Afrika K›tas›’n›n yüzölçümüyle 3. büyük  lar›ndan biri Sudan’d›r. Türk yat›r›mc›lar›, KOB‹’le-
          ülkesi.  Zengin yeralt› kaynaklar› ile hayvanc›l›k ve  ri Sudan’a davet ediyoruz” diyor.


                                                           ev ve çocuklar›n bak›m›ndan erkek sorumlu. Kad›n-
                                                           lar yemekten sorumlu. Sudan’da kahvalt› kültürü
           KARE KARE SUDAN
             Toplumsal yaflamda Sudan: Evren Do¤an anlat›-  yok. Ancak et a¤›rl›kl› yemeklerde baharat, sar›m-
           yor: Dü¤ünlerde alt›n tak›s›n›n fazlal›¤› iki kültürün  sak ve salça kullan›l›yor. Hayvanlar 3-4 yafl›nda ke-
           de ortak özelli¤i. Sudan’›n ciddi alt›n rezervi mev-  sildi¤i için etler biraz sert oluyor. Ülkenin s›cak ol-
           cut. Petrolden sonra geliri yükselen Sudanl›lar’da  mas›ndan kaynakl› olarak a¤›rl›kl› tropikal meyve-
           sosyo-kültürel statünün simgesi olarak perde kulla-  lerle besleniliyor.
           n›m› önemli. Zira ülkede tek katl› evlerde geliri yük-  Serbest Bölgeler ve Avantajlar›: Suakin Serbest
           sek Sudanl›lar, çeflitli kalitede a¤›rl›kl› da ipek per-  Bölgesi ve Al Geili Serbest Bölgesi yat›r›mc› çekmek
           de kullan›yor. Türkiye’den çok say›da perdeci böl-  için Sudan Hükümeti’nce oluflturulmufl. Al Geili Ser-
           gede ifl yap›yor.                                best Bölgesi, Hartum’un 60 km kuzeyinde, 20 kilo-
             Çay Sudan’da sokakta ve evde tüketilen özel bir  metrekarelik bir alanda kurulmufl. Serbest bölgeler-
           içecek. Kenya’dan gelen çay ülkede misafirperverli-  deki s›nai, ticari ve hizmet yat›r›mlar› flu avantajlar-
           ¤in bir simgesi. Ana erkil bir toplum olan Sudan’da  dan yararlan›yor:








         134 KobiEfor Eylül 2014
   129   130   131   132   133   134   135   136   137   138   139