Page 162 - KobiEfor_Haziran_2010
P. 162
MARD‹N OSB
Aras Kargo’nun katk›lar›yla haz›rlanm›flt›r
www.arascargo.com
benzer evlerin, tafl konaklar›n, kemerli geçitlerin, mi-
Dara Kalesi
nare gibi yükselen çan kuleleriyle Süryani kiliseleri-
nin bulundu¤u Midyat, bir ortaça¤ kentini and›rmak-
tad›r. Bölgeyi Süryanilerin yavafl yavafl terk etmesi
NE YEN‹R? ve göç almas›yla flehir merkezi 2 kilometre ötedeki
Estel’e kaym›flt›r. Telkari diye bilinen tafl iflçili¤inin
en güzel örnekleri Midyat’tayd›. Bir kaç telkari usta-
Mardin’in çok özel yöresel yemekleri mevcut- s› Midyat çarfl›s›nda mesleklerini sürdürmekte dire-
tur. Özellikle k›bbe, çi¤ köfte, keflkek, zerde, ce- niyorlar.
vizli sucuk, helva çeflitleri, cevizli tatl›lar yenebi- Mardin’in bu çok önemli ilçesi gümüfl iflçili¤iyle
lir. de ünlüdür. El sanatlar› aç›s›ndan önemli bir yöre
olan ilçe turistik aç›dan oldukça çekicidir. ‹lçenin 18
km. do¤usunda bulunan Deyrulumur Manast›r›
M.S.397 y›l›nda infla edilmifltir. M.S.640 y›l›nda Hz.
Ömer zaman›nda Arap-‹slam ordusu Süryanilerle ifl-
birli¤i yaparak Mezopotamya’ya girince, özellikle bu
eserin korunmas› için Hz. Ömer’ in emri ile ayr›cal›k
tan›m›flt›r. Manast›rda eskiden içinde zengin bir kü-
tüphane bulunmaktayd›. Ayr›ca içinde binlerce ö¤-
rencinin e¤itim ald›¤› bir teoloji fakültesi bulunmak-
tad›r. Midyat’ta Mefle, Bitim, Antepf›st›¤› gibi ürünler
ve kendine has acur, kavun yetifltirilir. Dünyan›n en
kaliteli üzümlerinin yetiflti¤i kavflak noktas›d›r.
Mardin Kalesi: M.S.975-976 tarihlerinde Hamdani-
ler taraf›ndan infla ettirilmifltir. Kalede, cami, ha-
162 KobiEfor Haziran 2010