Page 92 - KobiEfor_Mayıs_2010
P. 92
Sa¤l›k
KANSERDEN KORUNMAK
‹Ç‹N DO⁄RU BESLENMEYE
D‹KKAT ED‹N
Sa¤l›k Dan›flman›m›z ve Yazar›m›z Gülsemin Gülo¤lu, Vehbi
Koç Vakf› Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman› Dr. Gülsemin Gülo¤lu
guloglu_g@yahoo.com
Tu¤çe Aytulu Ersin ile kanser ve beslenme üzerine konufltu.
Bir hücrenin kanser hücresine dönüflmesine ¤u bildirilmektedir. ‹fllenmifl etler ise, nitrat ve nitritlerin
neden olan çevresel faktörler nelerdir? bafll›ca kaynaklar› olan ifllenmifl etlere pembe rengini ver-
Sigara ve puro içilmesi, diyetsel faktörler, çevre kirle- mek için eklenebilmektedir.
ticilerine ve benzen, asbest gibi kimyasal karsinojenlere
maruz kalmak, kronik hepatit C infeksiyonu bir hücrenin Peki ya alkol?
kanser hücresine dönüflmesine neden olan çevresel fak- Alkolün sindirim kanal› kanserlerini art›rd›¤›n› gösteren
törlerin bafl›nda gelir. araflt›rmalar vard›r. K›rm›z› flarapla ilgili yap›lan çal›flmalar-
da bahsedilen koruyucu özellik, daha çok içerdi¤i “fenolik
Obezite ve fiziksel hareket azl›¤› ile kanser bileflikler” denen maddelerden gelmektedir. Bu maddeler
aras›nda do¤rudan bir iliflki var m›? alkolün zarar verici özelliklerini almadan üzüm suyu, üzüm
Yap›lan baz› araflt›rmalara göre obezite ve hareketsiz- ekstreleri veya fl›rayla da al›nabilir.
lik ile meme kanseri aras›nda pozitif bir iliflki vard›r. Özel-
likle obezitenin, meme kanseri, kolorektal kanseri, over Kanserden korunmak için temel beslenme önerileri
kanseri, sigara içmeyenlerde görülebilen akci¤er kanseri, ● Posa bak›m›ndan zengin g›dalar tüketin (tam tah›l
prostat kanseri ve böbrek kanseri ürünleri, meyve, sebze, kurubaklagiller,
riskini art›rd›¤›n› gösteren çal›flma- Tu¤çe Aytulu Ersin ya¤l› tohumlar).
lar vard›r. ● Haz›r et mamülleri gibi ifllenmifl
g›dalar tüketmekten kaçmak gerekir.
Beslenme tarz› kanser ● Koyu yeflil yaprakl› sebze ve sar›
türlerinin geliflme riskini renkli sebzeleri hergün tüketin.
art›r›r m›? ● Karnabahar, lahana , brokoli,
Beslenmedeki toplam ya¤›n ve brüksel lahanas› tüketmeye çal›fl›n. Ül-
özellikle de doymufl ya¤ asitleri ba- kemizde bol miktarda bulunan karna-
k›m›ndan zengin olan hayvansal baharda bulunan yararl› bileflikler en
ya¤lar›n fazla olmas›, baz› kanser az brokolidekiler kadar yararl›d›r. Bu
türlerinin geliflmesine neden olur. nedenle brokoli yerine karnabahar da
Bu kanser türleri kolon ve rektum rahatl›kla kullan›labilir.
kanserleri, postmenopozal kad›n- ● Sar›msak ve so¤an özellikle çi¤
lardaki meme ve endometrium olarak tüketilmelidir.
kanserleri, pankreas ve böbrek ● Kalsiyum bak›m›ndan zengin
kanserleridir. olan g›dalar, az ya¤l› olarak tercih edi-
lebilir.
Afl›r› protein al›m› kanser ● Alkol tüketiliyorsa ›l›ml› tüketil-
türlerinin geliflme riskini melidir. (Il›ml› tüketim kad›nlarda en
art›r›r m›? fazla 1, erkeklerde ise 2 kadehtir)
Yüksek proteinli diyetlerin özel- ● Fiziksel aktiviteyi art›rarak ve
likle protein kayna¤› olan bafll›ca enerji al›m›na dikkat ederek, vücut
“k›rm›z› et” ve ifllenmifl etlerin ise, a¤›rl›¤› ideal kilo aral›¤› içinde sabit tu-
baz› kanserler için risk art›r›c› oldu- tulmal›d›r.
92 KobiEfor May›s 2010