Page 92 - KobiEfor_Mayıs_2010
P. 92

Sa¤l›k







          KANSERDEN KORUNMAK


          ‹Ç‹N DO⁄RU BESLENMEYE


          D‹KKAT ED‹N



          Sa¤l›k Dan›flman›m›z ve Yazar›m›z Gülsemin Gülo¤lu, Vehbi
          Koç Vakf› Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman›                       Dr. Gülsemin Gülo¤lu
                                                                                     guloglu_g@yahoo.com
          Tu¤çe Aytulu Ersin ile kanser ve beslenme üzerine konufltu.

              Bir hücrenin kanser hücresine dönüflmesine     ¤u bildirilmektedir. ‹fllenmifl etler ise, nitrat ve nitritlerin
              neden olan çevresel faktörler nelerdir?       bafll›ca kaynaklar› olan ifllenmifl etlere pembe rengini ver-
              Sigara ve puro içilmesi, diyetsel faktörler, çevre kirle-  mek için eklenebilmektedir.
           ticilerine ve benzen, asbest gibi kimyasal karsinojenlere
           maruz kalmak, kronik hepatit C infeksiyonu bir hücrenin  Peki ya alkol?
           kanser hücresine dönüflmesine neden olan çevresel fak-  Alkolün sindirim kanal› kanserlerini art›rd›¤›n› gösteren
           törlerin bafl›nda gelir.                          araflt›rmalar vard›r. K›rm›z› flarapla ilgili yap›lan çal›flmalar-
                                                            da bahsedilen koruyucu özellik, daha çok içerdi¤i “fenolik
              Obezite ve fiziksel hareket azl›¤› ile kanser   bileflikler” denen maddelerden gelmektedir. Bu maddeler
              aras›nda do¤rudan bir iliflki var m›?          alkolün zarar verici özelliklerini almadan üzüm suyu, üzüm
              Yap›lan baz› araflt›rmalara göre obezite ve hareketsiz-  ekstreleri veya fl›rayla da al›nabilir.
           lik ile meme kanseri aras›nda pozitif bir iliflki vard›r. Özel-
           likle obezitenin, meme kanseri, kolorektal kanseri, over  Kanserden korunmak için temel beslenme önerileri
           kanseri, sigara içmeyenlerde görülebilen akci¤er kanseri,  ● Posa bak›m›ndan zengin g›dalar tüketin (tam tah›l
           prostat kanseri ve böbrek kanseri                               ürünleri, meyve, sebze, kurubaklagiller,
           riskini art›rd›¤›n› gösteren çal›flma-  Tu¤çe Aytulu Ersin       ya¤l› tohumlar).
           lar vard›r.                                                       ● Haz›r et mamülleri gibi ifllenmifl
                                                                           g›dalar tüketmekten kaçmak gerekir.
              Beslenme tarz› kanser                                          ● Koyu yeflil yaprakl› sebze ve sar›
              türlerinin geliflme riskini                                   renkli sebzeleri hergün tüketin.
              art›r›r m›?                                                    ● Karnabahar, lahana , brokoli,
              Beslenmedeki toplam ya¤›n ve                                 brüksel lahanas› tüketmeye çal›fl›n. Ül-
           özellikle de doymufl ya¤ asitleri ba-                            kemizde bol miktarda bulunan karna-
           k›m›ndan zengin olan hayvansal                                  baharda bulunan yararl› bileflikler en
           ya¤lar›n fazla olmas›, baz› kanser                              az brokolidekiler kadar yararl›d›r. Bu
           türlerinin geliflmesine neden olur.                              nedenle brokoli yerine karnabahar da
           Bu kanser türleri kolon ve rektum                               rahatl›kla kullan›labilir.
           kanserleri, postmenopozal kad›n-                                  ● Sar›msak ve so¤an özellikle çi¤
           lardaki meme ve endometrium                                     olarak tüketilmelidir.
           kanserleri, pankreas ve böbrek                                    ● Kalsiyum bak›m›ndan zengin
           kanserleridir.                                                  olan g›dalar, az ya¤l› olarak tercih edi-
                                                                           lebilir.
              Afl›r› protein al›m› kanser                                     ● Alkol tüketiliyorsa ›l›ml› tüketil-
              türlerinin geliflme riskini                                   melidir. (Il›ml› tüketim kad›nlarda en
              art›r›r m›?                                                  fazla 1, erkeklerde ise 2 kadehtir)
              Yüksek proteinli diyetlerin özel-                              ● Fiziksel aktiviteyi art›rarak ve
           likle protein kayna¤› olan bafll›ca                              enerji al›m›na dikkat ederek, vücut
           “k›rm›z› et” ve ifllenmifl etlerin ise,                           a¤›rl›¤› ideal kilo aral›¤› içinde sabit tu-
           baz› kanserler için risk art›r›c› oldu-                         tulmal›d›r.

           92 KobiEfor May›s 2010
   87   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97