Page 78 - KobiEfor_Ekim_2010
P. 78
GIDA
Tar›m arazileri yabanc› sermayenin gözdesi
Sezon Pirinç A.fi. Yönetim Kurulu Baflkan› Mehmet
Erdo¤an, perakende, turizm ve finans kesimlerinde
yo¤unlaflan yabanc› sermaye yat›r›mlar›n›n h›zla tar›m sektörüne kay-
maya bafllad›¤›na dikkat çekerek “Türkiye’de toplamda 24.3 milyon
hektar tar›m alan›n›n ancak 16.2 milyon hektar› kullan›l›yor ve arta
kalan 8.1 milyon hektarl›k bölüm de yabanc› sermaye aç›s›ndan Tür-
kiye’yi hedef ülkelerden biri konumuna getiriyor” dedi.
Erdo¤an, “Tar›m sektörü aç›s›ndan çok önemli olan bu konunun Tür-
kiye’nin önümüzdeki y›llarda uygulayaca¤› strateji aç›s›ndan ciddi bir
flekilde tart›fl›lmas› gerekir. Globalleflmenin bir parças› olarak yaban-
c› sermayenin yapt›¤› yat›r›mlar normal karfl›lanmakla beraber, bu ko-
nuda genelde yap›lan anlaflmalar›n devletler düzeyinde gizli olmas›
ve yat›r›m yap›lan ülkelerin g›da güvenli¤inin tehlikeye girme riskinin
bulunmas› düflündürücüdür. K›sacas›, tar›m›n, dünyada rekabetin yo-
¤un oldu¤u sektörler aras›nda yer ald›¤›n›, yabanc› sermaye girifli ile
rekabet koflullar›n›n daha da artaca¤›n› unutmamak, ona göre de ön-
lem almakta yarar vard›r” diye konufltu.
Estuz, en yeni ürünlerini tan›tt› Frefla Limonata her
2010 y›l›n› yenilikleri y›l› ilan Estuz, 23–26 Eylül mevsimin içece¤i
tarihleri aras›nda ‹stanbul Fuar Merkezi CNRE olacak!
xpo’da gerçeklefltirilen 18. Uluslararas› G›da Ürün-
leri ve Teknolojileri Fuar›’nda (G›da 2010) yeni Do¤al maden suyuna yeni lez-
ürünlerini tan›tt›. Estuz Yönetim Kurulu Baflkan› zetler ekleyen Frefla, flimdi de
Vedat Özdemir, 1982 y›l›nda Eskiflehir Baksan yaz›n kavurucu s›ca¤› kadar
Sanayi Sitesi’nde üretime bafllad›klar›n› ve top- sonbahar›n ›l›k rüzgarlar›nda
lam tesis say›s›yla en büyük mamul tuz üreticilerinden bi- da içilebilecek yeni ürünü li-
ri olduklar›n› söyledi. Tuz sektöründe yenilikleri ilk uygu- monatay› piyasaya sundu.
layan firma olduklar›n› hat›rlatan Özdemir, “Bu fuarda da Gençlere maden suyunu sev-
yeniliklerimiz sürdürdük. 80 graml›k ambalaj›yla deniz tu- diren tatlar›yla fark yaratan
zundan üretilen Baharatl› Deniz Tuzu ve 175 graml›k am- Frefla, tüm ürünlerinde oldu-
balaj›nda yüzde s›f›r Sodyumsuz Potasyum tuzumuz tüke- ¤u gibi limonata da iddial›…
ticilerin büyük be¤enisini kazand›” diye konufltu.
Obaçay, çayda ideal Türk lezzetini yakalad›
Türkiye’nin öncü g›da gruplar›ndan Y›ld›z Holding ve çay
sektöründe 100 y›ll›k bir tecrübeye sahip Alman Laurens
Spethman Holding ortakl›¤› ile kurulan Milford-Y›ld›z, en
iyi Türk çay› için kollar› s›vad›: Obaçay’› yeniledi. 10 bin
ton çay üretim kapasitesiyle pazara giren Milford-Y›ld›z,
befl y›l içerisinde yüzde 10 pazar pay› ve y›ll›k 16 bin ton
sat›fl hedefliyor. Milford-Y›ld›z Genel Müdürü Erhan Batuk,
Milford-Y›ld›z’›n, Türk çay pazar›n›n yenilikçi ve güçlü bir
oyuncusu olaca¤›n› belirtti. Batuk “Ortakl›k yap›m›zda %
65’lik bir payla LSH büyük hissedar. Kurulufl sermayemiz
27 milyon TL, üretim kapasitemiz y›ll›k 10 bin ton. Sakar-
ya Hendek’te fabrikam›z, Akyaz›’da depo ve paketleme te-
sisimiz, Trabzon Arsin’de ise depo ve harmanlama ünite-
miz bulunuyor” diye konufltu. Obaçay’› piyasaya sürme-
den önce uzun süreli bir haz›rl›k sürecinden geçtiklerini aktaran Milford-Y›ld›z Pazarlama Direktörü De-
niz Kalafat Uysal ise bu dönemde pazar› ve tüketim al›flkanl›klar›n› yak›ndan incelediklerini söyledi.
78 KobiEfor Ekim 2010