“Avrupa’nın en önemli motor üretim merkezlerinden biri konumunda olan Eskişehir, yüksek teknolojili ürünler ve ilkler üretmeye devam edecektir. Eskişehir, gelecekte Türkiye’nin en önemli ve stratejik sanayi merkezlerinden biri olacaktır.”  E skişehir Valisi Hüseyin Aksoy; “İnsanlığın en önemli ürünü şehirlerdir. Şehirler ise ürettikleriyle tarihte kalıcılıklarını kazanabilmektedir. Eskişehir tarih boyunca ülkemizin ilklerine imza atmış, ekonomi alanında ayrıcalıklı bir yer edinmiştir. İlk otomobil, ilk buharlı lokomotif, şimdilerde ilk elektrikli lokomotif gibi önemli üretimleriyle DNA’sında yeniliğin ve değişimin olduğunu yıllar boyu ortaya koymaktadır” diyor. Vali Aksoy, Avrupa’nın en önemli motor üretim merkezlerinden biri konumunda olan Eskişehir’in yüksek teknolojili ürünler ve ilkler üretmeye devam edeceğini vurguluyor.

Eskişehir, yüksek teknoloji ihracatında Türkiye lideri
Vali Hüseyin Aksoy, Eskişehir’in sanayiciler ve yatırımcılar açısından cazip yönlerini şöyle özetliyor:
“- Üretim yerine göre firmaların toplam ihracatı 4.3 milyar doları bulan, dış ticaret fazlası veren ender merkezlerden biri konumundadır. Kilogram başına ihracatta Türkiye ortalamasının %25 üzerinde daha katma değerli ihracatı bulunmaktadır. Yüksek teknoloji ihracatında Türkiye’de lider konumdadır. Toplam ihracatın %15’i orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerdir. Türkiye ortalaması %3.9’dur. İhracattaki yükselişimiz devam etmektedir. En yoğun ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler ise ABD, Fransa ve Almanya’dır. Eskişehir, Türkiye’nin yüksek katma değerli üretim ve ihracat merkezlerinden biri haline gelmiştir.
- Eskişehir ekonomisinin %54’ünü hizmetler, %39’unu sanayi ve %7’sini tarım sektörü oluşturmaktadır.
- Havacılık, raylı sistemler, madencilik, mobilya ve seramik olmak üzere 5 iş kümesi bulunmaktadır.
- 2023 yılı iller arası rekabetçilik endeksinde 7. sıradadır.
- GSHY içinde sanayinin payı %40’ı aşmış durumdadır.
- Sanayinin toplam cirosu 9 milyar dolara yaklaşmıştır.
- Bakanlık tarafından onaylı 23 adet Ar-Ge ve Tasarım Merkezi bulunmaktadır.
- Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun yer aldığı İSO-500 listesinde Eskişehir’den 19 firma, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı içinde Eskişehir’den 17 firma listededir.
- Eskişehir, TOBB Sanayi Veri Tabanına kayıtlı 4.000 ürün içerisinde 176 üründe Türkiye’nin en yüksek üretim kapasitesine sahip şehridir.”

Eskişehir, uçak motoru, dizel lokomotifi ve borda, Türkiye pazar lideri
Eskişehir’in sanayimiz ve ihracatımız içinde yüksek paya sahip olan buzdolabı, uçak motor parçaları, seramik karo ve sağlık ürünleri, otomotiv aksam ve parçaları, kamyon, bisküvi ve unlu mamuller, fırın ve ısıtıcılar, hazır giyim ürünleri, cam ürünleri ile mermer ve maden ürünlerinin (boraks, manyezit, krom) en önemli ihraç kalemlerinin başında yer aldığını aktaran Vali Hüseyin Aksoy, “Eskişehir uçak motoru, dizel lokomotifi ve borda, Türkiye’de pazar lideridir” bilgisini veriyor.
Eskişehir’in yeraltı zenginliği: Eskişehir’in önemli ekonomik kaynaklarından bir diğerinin ise yeraltı zenginliği olduğunu kaydeden Vali Aksoy, şunları ifade ediyor: “Eskişehir denildiğinde ilk akla gelen ürünlerden biri lüle taşıdır. Dünyadaki bor rezervlerinin %60’ı Eskişehir topraklarındadır. Kırka Eti Bor İşletmeleri, kamu kurumları içerisinde ihracat oranı en yüksek bir işletme olarak bor madeni ve lityum karbonat işlemektedir. Madencilik sektörünün başlıca çalışma alanları ise manyezit, kalsedon, krom, kil ve mermerdir.”
Beylikova’da keşfedilen elementin işlenmesi Türkiye’yi bu alanda ilk 5’e sokacak: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın geçen yıl Beylikova’da 694 milyon tonluk nadir toprak elementi keşfettiğini de belirten Vali Aksoy, “Bunun dünyada Çin’in 800 milyon tonluk rezervinin ardından ikinci en büyük rezerv olduğu belirtilmektedir. Yeni keşfedilen rezervler Türkiye’nin stratejik önemini de artırmaktadır. Madencilere göre ülkemiz, bu rezervi katma değerli hale getirirse 100 kat gelir elde eder hale gelebilecektir. Beylikova’daki nadir toprak elementlerinin işlenmesi süreci Türkiye’yi bu alanda dünyada ilk 5’e sokacaktır” diye konuşuyor.

“Gelecekte Türkiye’nin en önemli ve stratejik sanayi merkezlerinden biri olacak”
Eskişehir sanayisi içinde çok önemli bir paya sahip olan havacılık sanayini daha ileri noktalara taşımak, bu alanda yan sanayi olarak çalışan firma sayısını artırmak, yetişmiş insan gücü kaynağını değerlendirmek amacıyla atılan adımlarla hayli ilerleme kaydedileceğine işaret eden Vali Hüseyin Aksoy, şunları söylüyor: “Eskişehir, böylece gelecekte Türkiye’nin en önemli ve stratejik sanayi merkezlerinden biri olacaktır. Eskişehir havacılık, raylı sistemler, makine, otomotiv, savunma gibi yüksek katma değerli sanayi dallarında güçlüdür. Türkiye’nin en büyük beyaz eşya üreticileri, savunma sanayi firmaları ve havacılık fabrikalarına ev sahipliği yapmaktadır. Eskişehir 3 Organize Sanayi Bölgesi ve 1 Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi, yenilikçi üretimlerin ve teknolojilerin geliştirilmesine olanak tanımaktadır.”

İlk elektrikli anahat lokomotif E5000 ile yeni bir dönem
Eskişehir’in havacılık sektöründeki gücü:
Eskişehir’de havacılık sektörünün, özellikle Türk Hava Kuvvetleri ve TEİ’nin üretim tesisleriyle dikkat çektiğine de değinen Vali Aksoy, Türkiye’nin savunma stratejilerinde önemli yer tutan uçak motoru üretiminin Eskişehir’de yoğunlaştığını belirtiyor: “Yeni nesil ticari uçak motorlarında dünyanın en büyük tedarik merkezi olan TEİ, son 10 yılda tasarlanan, geliştirilen, çalıştırılan ve üretilen 12 millî ve 1 yerli motor ile Türk savunma sanayisi için büyük katkı sağlamakta, yeni İHA, helikopter ve uçak motorları üretmektedir.”
Vali Hüseyin Aksoy, havacılık sektöründeki başarıların, demiryolu sektöründe de Eskişehir’i ayrıcalıklı kıldığını vurguluyor: “Yerli ve milli imkanlarla ürettiğimiz 5 bin kilovatsaat güce sahip ilk elektrikli anahat lokomotifi olan E5000 ile yeni bir dönemin kapıları aralanmaktadır.”

OSB’lerde sanayi parsellerinin tahsislerine devam
Vali Aksoy, Beylikova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi’nin ise altyapı çalışmalarının tamamlandığını, 44 hektar alana sahip Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) parsellerin tahsisinin devam ettiğini bildiriyor: “5’i sanayi parseli olmak üzere toplam 94 parselde yaklaşık 15 bin küçük ve büyükbaş besi hayvanı yetiştiriciliği yapılacak şekilde planlanmıştır. Altyapı çalışmaları büyük oranda tamamlanan, savunma sanayi ve medikal sanayi için uygun yatırım imkânlarına sahip Sivrihisar OSB’de 38 parsel yatırımcıya hazır hale getirilmiştir. Arsa tahsisine yönelik taleplerin toplanmasına devam edilmektedir.”