Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK’in 37. Olağan Seçimli Genel Kurulu ve 3. Ustalara Saygı Ödül Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ve Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’ın katılımlarıyla DEİK Başkanı Nail Olpak’ın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
DEİK’in yeni dönemde görev yapacak Yönetim Kurulu Üyeleri ve Denetim Kurulu Üyelerinin seçildiği 37’inci Olağan Seçimli Genel Kurulu’nun ardından gerçekleştirilen Ustalara Saygı Ödülleri’nde, küresel çalışmalarıyla DEİK’e kalıcı değerler katan ticari diplomasinin usta isimleri ödüllendirildi.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen DEİK Ustalara Saygı Ödüllerinde, Türk iş dünyasının önde gelen isimleri TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, merhum iş insanları Şarık Tara, Ali Osman Ulusoy ve Ahmet Şahap Ünlü ödüle layık görüldü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “DEİK ticaret diplomasimizin çatı kuruluşu olmasının yanı sıra ülkemiz iş dünyasının önde gelen aktörlerini aynı zeminde buluşturan temsil kabiliyeti en yüksek platformdur. DEİK, 152 İş Konseyi ve 5 bin üyesi ile özel sektörümüzün dünyaya açılan penceresidir. DEİK’in bu kapsayıcılığı ve kuşatıcılığını ülkemiz adına önemli bir imkan, gerçekten büyük bir avantaj olarak görüyoruz. Türk ekonomisine ve dış ticaretine dair her konuda sizlerle yakın diyalog içinde olmanın gayretindeyiz. Çalıştığınız, ürettiğiniz, yatırım yaptığınız, ihraç ettiğiniz, Türk ekonomisine katkıda bulunmak istediğiniz müddetçe biz de sizlerin yanında olacağız. Tüm Kabine üyelerimiz dahil bizimle çalışan her bir arkadaşımızın kapısı DEİK üyelerine ve müteşebbislerimize açıktır.”
Bakan Bolat, “Bu yılın başından itibaren, DEİK’in koordinasyonu ve işbirliğinde İran, Yunanistan, Kırgızistan, Tanzanya, Kazakistan ve Azerbaycan ile iş forumları gerçekleştirdik. Tarihin en yüksek katılımlı Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumunun 4.’sünü Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, 24 Bakan ve 2000’e yakın iş insanı ile gerçekleştirdik. Ayrıca ihracatımızı artırmak, sanayimizin rekabetçiliğini güçlendirmek ve ülkemize yabancı sermaye çekmek amacıyla yeni nesil ticaret anlaşmalarını müzakere ediyoruz. Hedefimiz, günümüzde iş günü olarak günlük ortalama 1 milyar dolar mal ihracatını Türkiye Yüzyılı perspektifinde inşallah günlük 1.5 milyar dolar seviyesine çıkarabilmektir” açıklamasını yaptı.
Başkan Olpak, “DEİK olarak, tüm küresel trendleri yakından takip ediyor, strateji ve faaliyetlerimizi buna göre şekillendiriyoruz. Yeni dönemimizde, Amerika kıtasını Kuzey ve Latin olarak ikiye bölerek, Avrupa’da modernizasyonu geciken Gümrük Birliği’ne rağmen çalışmalarımızı artırarak, Ortadoğu’da oluşan imkanları daha çok değerlendirerek, Afrika’da daha fazla iş birliği yaparak, Asya Pasifik’te ikili ticaretimizi olabildiğince dengeleyerek, Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleriyle ticaretimizi büyüterek, 131 ülkedeki DTİK Diaspora temsilcilerimizle daha koordine olarak, etkin çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, “DEİK 1985’te Türkiye ekonomisinin dünyaya açılma sürecinde, Türk iş dünyasının topyekün desteğini göstermesi amacıyla TOBB tarafından kurulmuştur. Bugün TOBB olarak dünyanın önde gelen iş örgütlerinin tamamında Türk iş dünyamızı temsilen yer almaktayız. Ben bu ödülü tüm Türk iş dünyası adına alıyorum” dedi.
“DEİK’in kapsayıcılığı ve kuşatıcılığını avantaj olarak görüyoruz”
DEİK’in 37. Olağan Seçimli Genel Kurulu ve 3. Ustalara Saygı Ödül Töreni’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “DEİK’in kapsayıcılığı ve kuşatıcılığını ülkemiz adına önemli bir imkan, gerçekten büyük bir avantaj olarak görüyoruz” dedi.
Yorumlar