Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin vizyon projeleri arasında yer alan Togg’un seri üretiminin yapılacağı Togg Gemlik Kampüsü’nün açılışını yaptı. Erdoğan, seri üretim bandından inen kırmızı renkteki C SUV’u test etti. Togg Gemlik Kampüsü’nde, 2030 yılına kadar 1 milyon araç üretilmesi öngörülüyor. Türkiye’nin akıllı otomobili Togg, ‘Anadolu’, ‘Gemlik’, ‘Oltu’, ‘Kula’, ‘Kapadokya’ ve ‘Pamukkale’ isimlerini taşıyan ‘Türkiye’nin Renkleri’ ile yollarda olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg’u seri üretim bandından indirmek için gecesini gündüzüne katanları; teknisyenleri, mühendisleri ve emekçileri kutladı ve Nuri Demirağ’ın, Nuri Killigil’in, Vecihi Hürkuş’un ve Şakir Zümre’nin mirasını da onurlandırdıklarını söyledi: “Türkiye Yüzyılı’nın ilk fotoğrafı da işte burada hizmete açtığımız tesistir, önünde durduğumuz araçtır. Togg, ülkemizin güçlü yarınları için işte bu ortak hayali kurmanın tadını hepimize yaşatan projenin adıdır. Seri üretim bandından indirip sizlerin huzuruna çıkardığımız bu ilk araçla, 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz. Bir tarafta kırmızı, bir tarafta beyaz. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Bunun için ‘Togg, Türkiye’nin, 85 milyonun ortak gururudur’ diyoruz.”

1 milyon adet araç: Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOGG Gemlik Kampüsü tam kapasiteye ulaştığında, burada her yıl 175 bin araç üretilirken 4 bin 300 kişiye doğrudan, 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacağını aktardı: “Burada 2030’a kadar üretilecek 1 milyon adet araçla milli gelirimize 50 milyar dolardan, cari açığın azaltılmasına 7 milyar dolardan fazla katkı sağlayacağız.”

Batarya ve şarj istasyonları: Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Togg lityum-iyon bataryaların ülkemizde üretimi noktasında Dünya’nın önde gelen şirketlerinden biriyle anlaştık. Hemen Togg tesisinin yanındaki 609 bin m2’lik arazide inşa edilecek batarya fabrikasının temelini yakında atıyoruz” dedi.

Üretim üssü: Bu yola çıkarken “Türkiye elektrikli araçların üretim üssü olacak” dediklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Togg, işte bu hedefe giden yolda lokomotiflik yapıyor. Elektrikli araç yatırımları konusunda global firmaların ülkemize yoğun bir ilgisi var. Şarj altyapısının yaygınlaştırılması amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteğiyle 81 ilin tamamında 1500’ün üzerinde hızlı şarj ünitesi kuracak bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bu çerçevede 54 şirkete elektrikli araç şarj istasyonu işletme lisansı verdik. Togg da kendi markası Trugo’yla 81 ilimizdeki 600’den fazla noktada 1000 adet hızlı şarj cihazını hizmete sunuyor” diye konuştu.

2023’ün ilk çeyreğinin sonunda yollarda, Şubat’ta ön satış: Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu bilgileri verdi: “Bugün seri üretim bandından çıkan araçların test ve sertifikasyon süreçleri hemen başlıyor. Togg Avrupa yollarının da tozunu attıracağı için o pazarlarda aranan teknik, yeterlilik belgesine sahip olacak. Dolayısıyla Togg’u inşallah 2023’ün ilk çeyreğinin sonunda yollarımızda göreceğiz. Vatandaşlarımız Togg siparişlerini Şubat’ta başlayacak ön satışla birlikte verebilecekler. Sanıyorum ön satışın başlayacağı Şubat’ta Togg’un fiyatı da açıklanacaktır.”

Bakan Varank: “Bir fabrikadan fazlası: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Togg’un otomotiv endüstrisinin geleceğine yön verecek bir proje, kullanıcısına göre dönüşen ve kullanıcısını dönüştüren bir teknoloji olduğunu, söyledi: “Nasıl ki Togg’a ‘bir otomobilden fazlası’ diyorsak Togg’u üreteceğimiz tesisimize de ‘bir fabrikadan daha fazlası’ diyoruz.”

Yeni modeller geliyor: TOGG Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, yeni modellere değindi: “Daha dinamik, daha heyecanlı ve hedef kitlemizin de beğenisini daha fazla kazanacak bir Cross-Coupe hazırlayacağız. 2025’in ilk yarısında sedanımız, 2026’da Cross-Coupe geliyor.”

“Togg bir meydan okumadır” Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ezberleri bozmak kolay değil ama Türk girişimcileri olarak bizler ezber bozmak için buradayız ve ezberleri bozuyoruz ve bozmaya devam edeceğiz. İşte bu yüzden Türkiye’nin Otomobili sadece yerli ve milli otomobil yapmak değildir. Togg bir otomobilden daha fazlasıdır, Togg bir meydan okumadır” dedi.

Törene, bakanlar, siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri, valiler, belediye başkanları, sanayi ve ticaret odası başkanları, üniversite ve STK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli de katıldı.

Tören sonunda Bakan Varank, Hisarcıklıoğlu ve Togg paydaşları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilk siparişine ilişkin NFT ve Togg’un bütün renklerinin yer aldığı minyatürlerini hediye etti. Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sergilenmek üzere banttan ilk inen Togg’un anahtarını Erdoğan’a takdim etti. Erdoğan, ‘Türkiye’nin Renkleri’ ile yollarda olacak Togg’un yedinci renginin yeşil olmasını istedi.

Togg’un ilk akıllı cihazı C-SUV, bin 300, seri üretim bandından indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seri üretim bandından inen kırmızı renkteki C SUV ile tören alanına geldi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Erdoğan’ın verdiği ilk Togg siparişinin belgesini takdim etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg’un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü’nü ziyaretinde ‘5 Babayiğit’ ve bin 500 fabrika işçisiyle fotoğraf çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, fabrika turunda, gövde ve montaj bölümünü ziyaret etti ve sonra eşi Emine Erdoğan ile Togg aracını test etti.

Togg’un seri üretiminin gerçekleştirileceği Gemlik Kampüsü’nde, karbon ayak izinin düşürülmesi de ön planda tutuluyor. Montaj hattında akıllı robotların kullanılacağı tesis, Avrupa’nın temiz boyahanesine ev sahipliği yapacak. Uçucu organik bileşenlerin seviyesi Avrupa normlarının 7’de, Türkiye normlarının 9’da biri kadar olacak.



Bir prestij ve strateji eseri TOGG banttan indi

TOGG Otomobili’nin banttan indirildiği Tören’e katılan Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver’le konuştuk.



KobiEfor: Sayın Suver TOGG banttan indirildi. Oradaydınız. Öncelikle neler söylemek istersiniz?

Cumhuriyet  Bayramı’mızın 99. yıldönümünde böylesine bir açılışa tanıklık yapmayı ben gurur verici buluyorum. Önemli olan böyle tesislerin ülkemizde çoğalmasıdır. Ben bunu geleceğe bir yatırım olarak görüyor ve değerlendiriyorum. Bu sanayi alanında yeni bir atağımızdır. Devamı gelmeli ve getirilmelidir.



KobiEfor: TOGG’u gördünüz. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere uzmanları dinlediniz. Kanaatiniz nedir?

Sıfırdan başlayan bir yatırımla, montaj hattından sanayi mamulü haline gelmiş bir otomobilden söz ediyoruz. Sıra şimdi üretim ve pazarlamasında. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu gerçekleştirenleri ‘babayiğit’ olarak tanımladı. Bir başka deyişle bunun oluşumuna büyük önem veriyor. Strateji ile prestiji birlikte değerlendiriyor. Dolayısıyla ileri teknolojiyle meydana gelecek bu otomobil konusunda dikkatli ve özenli bir davranış içinde. Özellikle de işin başında olan Gürcan Karakaş’ın seçimi konusunda da konuyu bilenlerden işittiklerimin hayli müspet olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Temennim prestijli bir Türk markası olarak, gelecek yıllarda dünya caddelerinde seyretmesidir.



KobiEfor: Otomobil fabrikası düşüncesine nasıl bakıyorsunuz?

Otomobil fabrikamız yeni iş alanlarının oluşmasına vesile teşkil edecektir. Bildiğiniz üzere KOBİ’lerimiz parça üretmekte üstün bir çalışma alanına ve ağına sahip bulunmaktadırlar. Üretim olsun, tedarik olsun, tasarım olsun bunlar bizim KOBİ’lerimizin başarılı olduğu alanlardır. İnanıyorum ki, otomobilimizin bugün dışardan gelmekte olan aksamı, KOBİ’lerimizce yakın bir gelecekte üretilecektir. Bugün yüzde 49 civarında olan yabancı parçalara olan ihtiyacımızı Türk KOBİ’leri yakın bir gelecekte aşağıya çekeceklerdir. Bu da yeni iş sahalarının açılmasına vesile teşkil edecektir. Ayrıca pazarlama, servis ve satış alanlarında oluşacak imkanlar da iş sahalarında farklı kesimlerin varlığıyla yakın bir gelecekte bizi tanıştıracaktır.



KobiEfor: Pazarlaması konusunda ne gibi düşünceleriniz var?

Bence otomobilimizi öncelikle devlet yetkililerimizin, bakanlarımızın, valilerimizin, belediye başkanlarımızın, yurt dışındaki büyükelçilerimizle konsoloslarımızın ve askerlerimizin kullanmasını özendirmeliyiz. Unutmayalım ki Papa, Fiat marka makam arabasına binmektedir. Fransızlar Renault veya Peugot’ya binerlerken, Almanlar Mercedes’i kullanırlar. Daha da ileri giderek bir ilave yapmak isterim, Amerikalılar resmi veya özel sektörde olsunlar yurt dışında bulundukları ülkede Mobiloil varsa arabalarının depolarını mutlaka buradan doldururlar. Biz de otomobilimizi önce kendimiz kullanmakta acele etmeliyiz.



KobiEfor: Sözlerinizde ‘babayiğit’ geçti. Bunları zikretmek gerekmez mi?

Elbette. Bir kadirşinaslık olarak kendilerinden söz etmemek olmaz. Anadolu Grubu (İzzet Özilhan), BMC (Tosyalı Holding), Kök Grubu (İnan Kıraç), Turkcell, Zorlu Holding Vestel (Ahmet Nazif Zorlu) bunların yüzde 19 hisseleri var. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) de bu oluşumda yüzde 5 hissesi bulunmaktadır.



KobiEfor: Fiyatı açıklanmadı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Piyasaya çıkmadan, yaşanmakta olan ekonomik şartlar muvacehesinde otomobilin fiyatının bugünden deklare edilmesi pek mümkün görülmemektedir, Piyasaya arzında ise pahalı olmamasını temenni etmek isterim.



KobiEfor: Törenle ilgili neler söylemek istersiniz?

Sözlerimin başında arz ettim. Cumhuriyetimizle böyle bir oluşumu yan yana getirmek isabetli olmuştur. Yarınlarda anıldığında daha da anlamlı olacaktır. Önemli olan otomobilimizin banttan inmiş olmasıdır.