banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

31.08.2015, 08:00 3671

Bel Ağrısı Hakkında Bilinen Yanlışlar

Danışmanımız ve Köşeyazarımız Dr. Gülsemin Güloğlu, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç.Dr. Nazan Canbulat ile bel ağrısı hakkında bilinen yanlışlar üzerine konuştu.

Bel ağrısı konusunda bilinen yanlışlar nelerdir, doğrusu nedir?

Akut bel ağrıları birkaç gün ile birkaç hafta arasında süren ağrılardır ve yapılan tedavinin türüne bağlı olmaksızın bir kaç haftada tamamen iyileşmektedir.  Bel ağrısı ataklarının sıklaşması,  akut bel ağrılarının iyileşme dönemlerinin uzaması özellikle de bel ağrısının 3 aydan daha uzun süreli olmasına  kronik bel ağrısı adı verilir. Bel ağrısının tekrarında en güçlü ön belirleyici, önceden bel ağrısı geçirmektir.

Bel ağrısı hakkındaki bazı yanlış inançlar aşağıda sıralanmıştır.

- Benim belim ağrımaz:  Yapılan çalışmalar insanlarının yüzde 90’ının hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşayacağını göstermiştir. Bel ağrısı görülme sıklığı yaşlanma ile artar. Özellikle 40 yaşından sonra hem kadınlarda hem erkeklerde görülme sıklığı artış gösterir. Bu nedenle bel koruma prensiplerini yaşamın bir parçası haline getirmek son derece önemlidir.

-
Bel ağrısının tılsımlı tedavisi uzun yatak istirahatidir: Bel ağrısında 48-72 saatten daha uzun süreli yatak istirahati önerilmemektedir. Uzun süren yatak istirahati bel ve karın kaslarında zayıflığa eklemlerde sertleşmeye ve genel kondüsyon kaybına yol açarak bel ağrısını arttırır.

- Bel ağrısı olunca sırtüstü sert bir yere yatılmalıdır: Bel ağrısı olan kişilerin en rahat ettikleri, en ağrısız pozisyonda yatmaları gerekir. Yan yatarak anne karnındaki gibi bacakların gövdeye doğru çekilmesi belden çıkan bacaklara doğru ilerleyen sinir köklerini rahatlatabilir ve ağrının daha az hissedilmesini sağlayabilir. Yatılan yatak çok sert veya çok yumuşak olmamalıdır.


- Bel çektirmek ağrıyı azaltır: Bel ağrısı omurgada diskler, eklemler, kaslar, sinirler ve diğer bölgelerden yansıyan ağrılar gibi pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Omurga üzerinde bilinçsizce uygulanan bel çektirmek gibi yöntemler sakatlıklara varan sonuçlar doğurabilir.


- Doktor bir neden bulamadıysa bel ağrısını kafandan uyduruyorsun: Bel ağrısının tam olarak neden kaynaklandığı röntgen ve MR gibi görüntüleme teknikleri ile bile bulunamayabilir. Yapısal bir hasar gösterilemese bile bel ağrısı yaşam kalitesini ciddi şekilde bozan boyutlara ulaşabilir. Omurga stabilizasyonuna katkıda bulunan kaslardaki kondüsyon kaybı, bel koruma prensiplerine uyulmaması ve omurgaya yanlış yüklenmeler ağrı kaynağı olabilir.


- Egzersiz bel ağrısına neden olur: Yanlış ve aşırı yüklenmeler, dönerek ağır kaldırma egzersizleri bel ağrısını tetikleyebilir. Ancak düzenli egzersiz yapan, kondüsyonu iyi olan, bel ve karın kasları güçlü kişilerde bel ağrısı görülme sıklığı daha azdır.

-
Sıcak uygulama ve masajla iyileşmek mümkün olabilir: Masaj ve sıcak size kendinizi iyi hissettirebilir ancak uzun dönem için bir sonuç vermez. Altta yatan nedene yönelik önlemleri almak ve egzersiz yaparak omurgayı güçlendirmek daha doğrudur.

- Bel bölgesi ameliyatları çok tehlikelidir: Bu görüş doğru değildir. Günümüzde kullanılan ileri teknoloji ürünü görüntüleme yöntemleri ve gelişen cerrahi teknikler sonucu son derece başarılı bel cerrahisi uygulamaları yapılmaktadır. Cerrahi başarıyı etkileyen en önemli unsur doğru hasta seçimidir. Uygulanan diğer tedavilere cevap vermeyen yaşam kalitesini çok düşüren bel ağrısında hasta ve cerrah beraber cerrahiye karar verebilir. İlerleyici kuvvet kaybının ve dayanılmaz bel ağrısının varlığında ağrının kaynağı net olarak gösterilebiliyorsa cerrahi tedavi önceliklidir.


- Sadece sırtüstü yüzmek bel ağrısına iyi gelir: Vücut kasları bağ dokuları aracılığıyla bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlı olarak çalışır. Kolunuz ya da bacağınızla yaptığınız bir hareket sırasında bile bel bölgesindeki kaslar kasılır. Her stilde yüzme ve su içi egzersizler bel kasları için yararlıdır.

-
Bel ağrısının standart bir tedavisi olmalıdır: Bel ağrısı başta genetik faktörler ve yaşa bağlı olmak üzere pek çok farklı etkene bağlı gelişebileceği için tedavisi de kişiden kişiye değişir. Tıptaki diğer hastalıklarla karşılaştırıldığında standart yaklaşımlar daha azdır.

Yorumlar (0)