Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Doç.Dr. Mustafa Çöpoğlu, SOGEP kapsamında destekledikleri projeleri bu ayki yazısında da anlatmaya devam etti.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini yürütmektedir. Ajansımız da Bakanlığımız gibi fiziki sermayenin yanı sıra beşeri sermayenin geliştirilmesi ve dezavantajlı kesimlerin istihdama, dolayısıyla sosyal hayata katılmasını öncelikleri arasına almıştır. Bu bağlamda faaliyetleri ajanslar aracılığı ile desteklenen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında bir önceki yazımızda Kocaeli, Sakarya ve Düzce projelerini kısaca tanıtmıştık. Bu yazımızda bölgemizin diğer illeri Bolu ve Yalova projelerinden kısaca bahsedilecektir.
Bolu/Mudurnu’da 25 dönüm arazi üzerine model bahçe kurulacak, 2500 adet kızılcık fidanı bu bahçeye ve ilçenin uygun alanlarına dikilecek ve atıl haldeki bir bina tesise dönüştürülecektir. Yetiştirilen kızılcık başta olmak üzere kekik, alıç vb. tarımsal ürünler işlenerek satışa hazır hale getirilecektir. Projenin çeşitli aşamalarında hedef kitleden 20 dezavantajlı birey istihdam edilecektir.
Bolu/Gerede ilçesinde yaşayan kadın ve genç işsizlerin istihdama katılımının kolaylaştırılması için mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin ve iletişiminin artırılması çerçevesinde katkı sağlamak üzere bir merkez kurulacaktır. Merkezin bina ve donanım altyapısı MYK yetkilendirmesine uygun şekilde kurulacak ve eğitim müfredatları hazırlanarak hedef kitleye mesleki eğitimler verilecektir. Mesleki eğitimi tamamlayan genç ve kadın işsizler, OSB’de faaliyet gösteren firmalar tarafından istihdam edilecektir.
Bolu/Seben’de sosyoekonomik bakımdan dezavantajlı durumda olan kadınların ve gençlerin kırsal girişimcilik becerilerinin geliştirilmesine olanak sunacak eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılacaktır. Ayrıca proje kapsamında doğrudan istihdam alanı sunacak bir doğal kaynak suyu dolum ve ambalajlama tesisi kurulacaktır. Kurulacak olan tesis; çoğunluğu kadın ve gençlerden oluşan Kartalkaya Doğal Kaynak Suyu Temin ve Tevzii Kooperatifi ve Seben Belediyesi ortaklığıyla işletilecektir. Söz konusu kooperatif, sosyal bir kooperatif olma amacı taşıyarak elde ettiği kârın bir kısmını sosyal sorumluluk projesi olarak yine proje kapsamında kurulacak olan Seben Su ve Tarım (SESUTA) Girişimciliği Atölyesi için ayıracaktır. Böylece bir sosyal girişimcilik modeli hayata geçirilecektir.
Yalova’da dört mevsim istihdam olanakları kısıtlı, ekonomisi endüstrileşememiş Armutlu ve Çınarcık (Esenköy Beldesi) ilçelerinde, işsiz 6 genç ve 6 kadın olmak üzere toplam 12 kişiye, projeyle kurulacak üç buz üretim tesisi ve üç ağ donama atölyesinde istihdam olanağı sağlanacaktır. Kooperatiflere kazandırılan ağ donama ve buz üretimi kapasitesiyle bölgedeki küçük tekne balıkçılarının maliyetleri düşürülecek, soğuk zincirde taşınması gereken balıklarda ürün kalitesinin yükselmesi sağlanacak ve olası kayıpların azalmasıyla yıl boyu istihdam olanağı sağlayan küçük tekne balıkçılığında gelir artışı yaşanacaktır.
Yalova’da engelli ve yaşlı bakımı merkezi kurulması, bu merkezde Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlanan eşi vefat etmiş veya eşinden ayrı yaşayan çocuk sahibi 175 kadından 50’sine engelli ve yaşlı bakımı konusunda eğitim verilerek sertifikalandırılmaları ile aralarından 25’inin istihdam edilmesi amaçlanmaktadır. Proje sonrası süreçte verilmeye devam edecek eğitimlerle, gerek mevcut ve yatırım aşamasındaki özel bakım merkezlerinin nitelikli personel ihtiyacının giderilmesi gerekse ev ortamında özel bakım hizmetinden yararlanmak isteyen yaşlı/engelli ve yakınlarının taleplerinin karşılanması planlanmaktadır.
Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı 2021-II
Paylaş