Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Çöpoğlu, 2022 yılında özel sektörde faaliyet gösteren kuruluşların yararlanması için tasarlanan Teknik Destek Programı’nın önceliklerini anlattı.
Teknik Destek Programı’nın genel amacı; Doğu Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteren yerel paydaş aktörlerin bölgesel kalkınmaya katkıda bulunabilecek, ancak kurumsal kapasite eksikliği nedeniyle hazırlık ve uygulama aşamalarında sıkıntı ile karşılaşılan çalışmalarına destek sağlamaktır. Program kapsamında sadece danışmanlık ve eğitim hizmetleri ile program ve proje hazırlanmasına katkı sağlama faaliyetleri desteklenmektedir. Toplam 7 öncelik başlığında uygulanan 2022 yılı Teknik Destek Programı’na tahsis edilen bütçe 2.5 milyon ₺’ye ulaşmaktadır.
Programın ilk beş önceliği, genel olarak özel sektörde bulunan KOBİ’lerin üretim kapasitelerinin çağımızın gereklilikleri ile uyumlu şekilde geliştirilmesi ve bu sayede üretilen katmadeğerin artırılması konusunu içermektedir. Bu önceliklerin ilki olan Ürün, Üretim Yapısı ve İhracat başlığında ürün uzayının analiz edilmesi, değer zincirinin genişletilmesi ya da alternatif veya dijital pazarlara giriş gibi projeler desteklenmektedir. İnovasyon önceliğinde hedef kitlenin inovasyon kapasitesinin ölçülmesi ve geliştirilmesi veya hedef bölgede inovasyon ekosisteminin kurulması ve bu ekosistemin güçlendirilmesine yönelik çevrimiçi platformlar kurulması desteklenmektedir.
Özel sektörün geliştirilmesine yönelik diğer başlıklar Sanayide Dijital Dönüşüm ve Yeşil Dönüşüm öncelikleridir. Dijital Dönüşüm ve Yeşil Dönüşüm alanlarında araştırma raporları, envanter çalışmaları, ihtiyaç analizleri, ön fizibilite etütleri, eylem planları ve yol haritalarının hazırlanmasına yönelik projeler bu öncelik altında desteklenmektedir. Mevcut durumda ihracatımızın yaklaşık yarısının Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığı göz önüne alındığında, özellikle Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndan kaynaklanan yeni standart ve yükümlülüklere uyum süreci, firmalarımız tarafından yapılan ihracatın sürdürülebilirliği ve küresel pazarlara entegrasyonun genişletilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda Teknik Destek Programı’nın Yeşil Dönüşüm önceliği, eko-verimlilik, endüstriyel simbiyoz, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı alanlarında hazırlanan projeleri öne almaktadır.
Özel sektörün kurumsal kapasitesinin artırılmasına ve geliştirilmesine yönelik son öncelik Aile Şirketleri ve Kooperatiflerde Kurumsallaşma ve Sürdürülebilirliktir. Aile şirketleri ve kooperatiflerin kurumsallaşma süreçlerinde ortaya çıkan ihtiyaç ve sorunların analiz edilerek çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve kapasite artırıcı eğitimler yoluyla sürdürülebilirliğin artırılmasına yönelik projelere bu öncelik çerçevesinde destek sağlanmaktadır.
Doğu Marmara Bölgesi’nde bulunan tüm Sanayi ve/veya Ticaret Odaları, Organize Sanayi Bölge (OSB) Müdürlükleri ve Çatı Kuruluş Niteliğindeki Sektörel Birlik ve Derneklerin müracaat edebildiği Teknik Destek Programı’nın özel sektörün geliştirilmesine yönelik bu beş önceliğinde proje başına destek tutarının üst limiti 125 bin ₺’dir. Ayrıca Teknik Destek Programı’nda destek oranı % 100 olarak uygulanmaktadır. Diğer bir deyişle başvurusu kabul edilen Teknik Destek Projeleri’ne 125 bin ₺’ye kadar hibe şeklinde finansman sağlanmaktadır. Teknik Destek Programı’na iki ayda bir olmak üzere toplam altı dönemde başvuru alınmaktadır. Programın Ağustos ayında son bulan ilk dört başvuru döneminde 74 proje başarılı bulunarak destek almaya hak kazanmıştır. Programa, 2022 yılının geri kalan bölümünde ise Eylül-Ekim ve Kasım-Aralık olmak üzere iki dönem daha müracaat edilebilmektedir.
MARKA Teknik Destek Programı
Paylaş