banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

01.10.2019, 08:00 8605

Yeni Desteklerle KOBİ’lerin İhracat Olanakları Arttırılıyor

Eylül ayı içinde; Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) arasında başlatılan Yurtdışı Pazar Destek Programı işbirliği imzaları atıldı. TİM Başkanı İsmail Gülle ile KOSGEB Başkanı Prof.Dr. Cevahir Uzkurt’un imzaladığı “TİM-KOSGEB İhracata İlk Adım Seferberliği İşbirliği” Protokolü ile KOBİ’lere yeni olanaklar sağlanıyor.
TİM Başkanı İsmail Gülle yeni destekleri şu şekilde ifade ediyor: “TİM ve KOSGEB olarak güçlerimizi birleştirerek, firmalarımıza eğitim ve danışmanlık hizmeti verecek, araştırma faaliyetlerine dâhil ederek en doğru ürünle en doğru pazarda yer almalarını sağlayacağız.
İhracata başlamak isteyen KOBİ’lerimizi uluslararası arenaya çıkarmak üzere, KOSGEB ile birlikte uzun soluklu bir işbirliğine imza atıyoruz. İmzaladığımız protokolle, ülkemizdeki KOBİ düzeyinde firmalarımızın ihracata özendirilmesini amaçlıyoruz. Bu güç birlikteliğinin de desteği sayesinde, 100 binin üzerinde ihracatçı ile 226.6 milyar doları aşacağımıza eminiz.
Süreklilik sağlayan firmalarımızı bir üst sınıfa taşıyarak Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya eğilmelerini sağlayacağız. Bu sayede, mikro düzeyde elde edeceğimiz başarıların makro düzeyde ihracatımıza ve buradan hareketle yatırım, istihdam ve büyümeye katkılarını hep birlikte göreceğiz. KOBİ’lerimize ihracat konusunda kapsamlı, mentörlük ve eğitim projeleri yürütüp, onlar için dünya pazarlarını erişebilir kılacağız. Tüm dijital platformlarımızla, ticaret heyetlerimizle, fuarlarımızla, pazar araştırmalarımızla ve devlet destekleriyle ve dünya genelindeki Türkiye Ticaret Merkezlerimizle KOBİ’lerimiz artık tüm dünyaya erişebilecek.
En büyük çekincelerin başında gelen, yurtdışının uzaklık ve yabancılık algısının KOBİ’lerimiz nezdinde kırılmasını sağlayacağız.  Bu yapıyı daha kurumsal bir birlikteliğe dönüştürmek için, ülkemizde ihracatın merkezi sayılan bu binamızda KOSGEB’in bir ofis açması, ihracatımıza önemli bir katkı sunacaktır.
2008-2018 yılları arasında her yıl ortalama 11 bin firmamız ihracata ‘merhaba’ derken 2019’un sadece ilk 8 ayında tam 12 bin firma ihracat ailesine katıldı. Bu firmalarımızın 2.2 milyar dolar ihracata imza atmaları, bizler için son derece büyük bir mutluluk, bir gurur kaynağı. Köklü firmalarımız ile birlikte, ihracata başlayan KOBİ’lerimiz, geçtiğimiz yıl 168 milyar dolar olan ihracatımızı, Ağustos ayında 12 aylık periyotta 180 milyar dolara taşımayı başardı. Hükümetimizle birlikte, bu seferberliği ülke sathına yaymak, bir gün, 3.5 milyon KOBİ’mizin ihracat ailemize katılmasını görmek; TİM olarak en büyük en büyük hedefimizdir.”  İsmail Gülle bu sözleriyle TİM-KOSGEB işbirliğine ilişkin TİM’in hedef ve beklentilerini anlatıyor.
KOSGEB Başkanı Prof.Dr. Cevahir Uzkurt ise özellikle son dönemde yaşanan sıkıntıların, yurt dışı pazarlara açılmanın, ihracat odaklı ekonomik büyümenin ve yurt dışından sermaye girişi sağlamanın ne kadar önemli olduğunu, bu bağlamda özellikle Türkiye'nin ihracatını arttırmak ve firmaları yurt dışı pazarlara açmak için KOSGEB olarak son dönemde önemli uygulamaları yürürlüğe koyduklarını belirtiyor. Uzkurt, “İhracat yapmak, ihracatı artırmak, yurt dışı pazarlarda daha rekabetçi olmak için öncelikle yurt içinde katmadeğeri, teknoloji düzeyi ve ihracat değeri yüksek ürün ve hizmetleri üretiyoruz ve bu üretim için gerekli ekosistemi hazırlıyor olmamız gerekiyor.
Programın destek miktarını 300 bin lira olarak belirledik.
Bunun yüzde 70’i geri ödemesiz olacak. Yani 300 bin lira destek almaya hak kazanan bir KOBİ’miz, bunun sadece 90 bin lirasını KOSGEB’e geri ödeyecek.
Proje bazlı olarak hayata geçecek programın destek süresi 6 aydan 24 aya kadar sürebilecek.
Personeller için 100 bin liraya kadar destek sağlayacağız.
Yurt Dışı Pazar Destek Programı kapsamında ihracat yapan KOBİ’lerin 6 farklı harcama kalemindeki giderlerini karşılayacağımızı da hatırlatmak isterim” diyor.
Prof.Dr. Uzkurt ayrıca;  “Bundan sonra da KOSGEB olarak KOBİ’lerin ölçeğini büyütmek, dijitalleşmesini sağlamak, teknolojik ve katmadeğerli ürünler üretmeye dönük bütün çalışmaların her zaman destekçisi olmaya devam edeceğiz” sözleriyle KOSGEB olarak işbirliğinden beklenti ve hedeflerini dile getiriyor.
TİM-KOSGEB “Yurtdışı Pazar Destek Programı İşbirliği”ni olumlu buluyor ve KOBİ’lerimize hayırlı olmasını diliyorum.

Yorumlar (0)