Yalova Nitelikli İstihdam Merkezi

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Doç.Dr. Mustafa Çöpoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın himayelerinde Yalova Valiliği’nde 27 Nisan 2022 tarihinde Yalova Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir ile sözleşmesi imzalanan “Yalova Nitelikli İstihdam Merkezi” başlıklı güdümlü projeyi anlattı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın himayelerinde Yalova Valiliği’nde 27 Nisan 2022 tarihinde Yalova Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir ile “Yalova Nitelikli İstihdam Merkezi” başlıklı güdümlü projenin sözleşmesi imzalandı. Yalova ili Çiftlikköy ilçesi Laledere-Gacık-Kılıç köyleri üçgeninde, İstanbul-İzmir Otoyolu’na cephe, Kılıç gişesinin hemen çıkışında stratejik bir noktada konumlanan ve 4.3 milyon metrekare net sanayi alanına sahip Yalova Makine İhtisas OSB, 4562 sayılı Kanuna göre yer seçimi ve başvuru süreçlerinin tamamlanması sonrasında 7 Haziran 2017 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayı ile 331 sicil numarasını alarak tüzel kişilik kazanmıştır. 2023 yılında ilk etabında 50 firmayla faaliyete geçmesi planlanan ve diğer etapların tamamlanmasıyla bünyesinde toplamda 300’ün üzerinde firmayı bulundurmayı hedefleyen Yalova Makine İhtisas OSB’de istihdam sayısının 25.000 kişiye ulaşması öngörülmektedir.
OSB’deki katılımcılarla gerçekleştirilen görüşmelerde işletmelerin %70’inin eleman (nitelikli ara eleman, usta/kalfa ve teknisyen/tekniker) bulmakta güçlük çektiği belirtilmiştir. Eleman bulmada zorluk yaşayan işletmelerin tamamına yakınının ise hâlihazırda nitelikli eleman ihtiyacı bulunduğu ifade edilmiştir. Bu ihtiyacın giderilebilmesi için çalışmalar yürüten MARKA’nın desteği ile bölge genelindeki işsizlere nitelik kazandırmaya yönelik olarak kurulacak yenilikçi “Nitelikli İstihdam Merkezi” aracılığıyla; işsiz ve genç işsiz bireylerin niteliksel gelişimleri için eğitimler vermek, sürdürülebilir istihdam edilmelerini sağlayacak bir mekanizma oluşturmak, işveren ve işçi eşleştirmesini yapay zekâ temelli portal üzerinden gerçekleştirerek etkin sonuçlara ulaşmak, eğitim alan bireylerin istihdamını sağlamak ve verilecek tematik danışmanlık destekleriyle bölgedeki firmaların verimliliklerini artırmak amaçlanmaktadır.
Yalova Makine İhtisas OSB’nin başvuru sahibi olduğu ve Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Yalova Üniversitesi, Yalova Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Yalova Teknopark A.Ş. ile Çiftlikköy Belediyesi’nin ortak olduğu proje kapsamında, bölge genelinde herhangi bir tecrübesi olmayan ya da kısıtlı tecrübesi bulunan işsizler ve genç işsizlere nitelik kazandırmaya yönelik olarak 10 sınıf ve 2 bilgisayar laboratuvarıyla yenilikçi bir Sürekli Eğitim Merkezi kurulacaktır. Eğitim merkezinden optimum faydayı sağlamak ve firmaların istihdam ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşılayabilmek adına yenilikçi bir eğitim portalı da hazırlanacaktır. Ayrıca uzaktan eğitim platformu da oluşturulacaktır.
Proje süresince bölgede faaliyet gösterecek firmaların ihtiyaç duyduğu alanlarda 3.500 kişiye eğitim verilecektir. Merkez eğitimlerine projeden sonra da ihtiyaca yönelik olarak devam edecektir. Proje kapsamında kurulacak merkezden eğitim alacaklar arasından yaklaşık 2.800 kişinin Yalova Makine İhtisas OSB’de istihdamı sağlanacaktır. Projenin sürekli eğitim merkezi ve portal kurulumu ile istihdam başlıklarındaki faaliyetlerin dışında önemli bir faaliyeti de OSB bünyesindeki 30’ar firmaya yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve yalın dönüşüm alanlarında sağlanacak danışmanlık hizmetidir.
Projenin uygulama süresi 24 ay olup 13.687.630,11 TL’lik bütçenin 6.187.630,11 TL’lik kısmına MARKA tarafından hibe desteği sağlanacaktır.