banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

01.03.2021, 00:01 13814

Vergi Reform Paketi’nde Vergisel Düzenlemeler…

Son zamanlarda hukuk ve ekonomi reformuna ilişkin haberler sıklıkla basının gündemine giriyor. Hukuk reformuyla desteklenecek ekonomik reform paketi, içeriği itibarıyla Türkiye’nin atılım hamlesine katkı sağlayacağı görüşündeyim. Bu konuda Yeminli Mali Müşavir Ali İbrahim Aydın’la konuştuk.

Son zamanlarda hukuk ve ekonomi reformuna ilişkin haberler sıklıkla basının gündemine giriyor. Hukuk reformuyla desteklenecek ekonomik reform paketi, içeriği itibarıyla Türkiye’nin atılım hamlesine katkı sağlayacağı görüşündeyim. Bu konuda Ali İbrahim Aydın’la konuştuk.
Ali Bey, Proses Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Yönetici Ortağı. ABD’de ‘Finans’ alanında yüksek lisans eğitimi alan Ali Bey, Gelir İdaresi Daire Başkanlığı’ndan ayrılarak kendi işini kurmuş. Ali Bey, “Gündemdeki ekonomi reform paketinde neler var?” sorumu şöyle yanıtlıyor:
1) Yatırım’daki Devlet Desteklerine İlişkin Çerçeve Kanun Hazırlanması
Yerli yabancı tüm yatırımcıları Türkiye’de yatırım yapmaya özendiren, yatırım maliyetlerini azaltıcı ve rekabeti artırıcı bir teşvik sisteminin kanuni bir çerçevede birleştirilmesi. Halihazırda yatırım teşvikleri Kararname bazında düzenleniyor. Bunun Kanuni bir düzenlemeye bağlanması ve yatırımcıların haklarını korumaya yönelik ilave tedbirlerin geliştirilmesi Türkiye’de yatırımın cazibesini artıracaktır.
Yatırım harcamalarından kaynaklanan devlet katkısının kullanılmasında yatırım dönemine diğer gelirler için sağlanan kullanım hakkının mevcut faaliyet gelirlerinde sınırlandırılması hem işletmeler arasında anlamsız bir farklılığa yol açıyor hem de yatırımcıya sağlanan katkının yatırımcıya ulaşmasını geciktiriyor. Bu itibarla, yatırım katkı tutarının yatırım türleri itibarıyla farklılık gözetilmeksizin uygulanması anlamlı gözüküyor.

2) Sözleşmelerde tahkim şartının teşvik edilmesi
Sözleşmelerdeki tahkim şartının teşviki hukuki ihtilafların kısa sürede çözülmesini sağlayacak ve iş insanlarının karar alma süreçlerini olumlu yönde etkileyecektir. Ayrıca bu sayede mahkemeler üzerindeki iş yükünün hafiflemesi de sağlanmış olacaktır.

3) KDV Düzenlemeleri
Grup şirketlerinin tüm grup şirketlerine ilişkin işlemleri tek bir beyannamede toplamasına imkan tanınması planlanıyor. Bu düzenleme, yüklenilen verginin daha kısa sürede indirimine imkan sağlayacaktır. Sanıyoruz burada planlanan ortaklık yapısı itibarıyla yüzde 100 oranında aynı gruba bağlı olan şirketler bakımından öngörülen bir sistem. Bu açıdan bakıldığında kapsama girecek mükellef sayısı itibarıyla çok büyük bir kesime hitap etmese bile önemli bir sistem değişikliğine işaret ediyor.
KOBİ ölçeğindeki işletmelerin KDV beyannamelerini çeyrek dönemler itibarıyla vermelerine imkan sağlanması. KOBİ’lere önemli bir kolaylık sağlayacağı düşünülmektedir. Ancak, KDV iade sisteminin de buna paralel olarak yapılandırılmasında fayda var.
Aksi halde, bu mükelleflerin mal veya hizmet satışında bulunduğu ve KDV iadesi alacak mükellefler bakımından bir kısım gecikme ve sorunlara yol açabilir.

4) Elektronik Haciz Uygulamalarının Daha Sistematik Yapılması ve Haczin Kaldırılmasına İlişkin Sürecin Hızlandırılması

Elektronik haciz uygulaması, İdarenin alacağını daha hızlı bir şekilde tahsil edebilmesine imkân sağlayan önemli araçlardan birisi. Ancak, sistem mükellefler nezdinde önemli mağduriyetlere yol açabiliyor. Bu sebeple; sistemin mutlak surette revizyona ihtiyacı var.
Örneğin; vergi alacağının üstünde meblağ içeren hesaba konulan haciz sebebiyle hesabın borç tutarını aşan kısmı da ihtiyati haciz kaldırılıncaya kadar kullanılamamaktadır. Aynı şekilde, hatalı ihtiyati hacizlere bağlı olarak hesabın ihtiyati haczin kaldırılıncaya kadar kullanılamaması da yaşanan mağduriyetlere bir örnek olarak verilebilir. Uygulamadaki sistematik hataların gözden geçirilmesi ve düzenlemenin hukuki bir metne bağlanması son derece önemli. Bu düzenlemelerin en önemli unsurları, borç kadar haciz konulması ve her şeye rağmen ortaya çıkan hatalara bağlı haciz iptallerinin süratle gerçekleştirilmesi.”

“Reform Paketine ilave önerileriniz neler?” soruma;
“1) Şirket Aktifindeki Gayrimenkullerin Enflasyondan Kaynaklanan Değer Artışları
2) Zararın Geriye Doğru Mahsubu (Loss Carryback) Sisteminin Mevzuatımıza kazandırılması.
3) Sözleşmeler Üzerinden Nispi Oranda Alınan Damga Vergisi Oranının Düşürülmesi olarak yer verilmesini öneririm” diyor Ali İbrahim Aydın.

Yorumlar (0)