banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

01.01.2013, 15:08 4253

Üşüdük, şimdi ısınacağız

Türkiye olarak 2012’yi, Hükümet’çe alınan ve kararlıca uygulanan soğutma tedbirleri sayesinde, sıkıntılı fakat “kazasız” ve “belasız” bitirmeyi başardık. Soğuma beklenenden bir kaç derece daha düşük oldu ve iç piyasa üşüdü. 2013 yılı ile birlikte, bu kez daha kontrollü adımlarla yeniden ısın-maya başlayacağız.
Dünya ekonomisi için fetret dönemi bitti, belirsizlikler ortadan kalktı. Küresel kriz defteri kapandı ama sürdürülebilir nitelikte yeni bir gelişme kulvarı da açılamadı. Bunun için Avrupa’nın kendine gelmesi, yeniden yürümeye başlaması beklenecek. Başka çare yok.
Kriz sürecinde sadece bir kaç ülke kendine yeni bir gelişme kulvarı açabildi. Bu ülkelerden biri de Türkiye’dir. “Türki-ye kendini farklılaştırdı” diyenlerin anlatmak istedikleri de budur. Önümüzdeki dönemde bu farklılığın yerli yerine oturması için yapılacaklara odaklanacağız.
Farklılık şurada: İhracatımız 10 çeyrektir ekonomik büyü-meye katkı yapar duruma geldi, geliyor. Cari açık şöyle ya da böyle tedarik edilmiş paralarla değil, ekonominin yapısında oluşan dinamizme bağlı olarak risk faktörü olmaktan çıkıyor. İthalat az artarken ihracat daha fazla artabiliyor ve bu da ekonomiye yeni “yerli güç”ler kattığımızı gösteriyor. Türkiye’yi “yatırım yapılabilir ülke” notuna yükselten gelişme de bu olmuştur.
Yeni yerli gücümüz dönüşen KOBİ’lerdir. Finansal piyasalardaki payı hala çok çok düşük olan KOBİ’ler, esas olarak kendi iradeleri ve dar öz kaynakları ile; biraz da kamu destekleri katkısıyla hızlı bir dönüşüm geçiriyorlar. Girişimci oluyorlar. Yüksek katma değere ve teknolojiye odaklanıyorlar.Yeniliğe iştahlılar. Yeni Teşvik Sistemi’nin ne yapmak istediğinin farkındalar. Yatırım motivasyonları güçleniyor. KOBİ’ler farklılaştığı için Türkiye farklılaşabiliyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verileri KOBİ desteklerinin yüzde 65 ciro artışına, yüzde 42 istihdam artışına,yüzde 65 ihracat artışına, yüzde 82 Ar-Ge yapmaya, yüzde 87.5 büyüme iştahına, yüzde 47.8 rekabetçi güce, yüzde83.5 maliyet azalışına dönüştüğünü gösteriyor. Tablo bu iken Türkiye için hangi yatırım KOBİ’lere yatırımın önüne geçebilir.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: 2013 yılı sadece2012’den daha iyi olmakla kalmayacak, açılan yeni yolda Türkiye’nin keyifli yürüyüşüne de başlangıç oluşturacak.
Risk hiç mi yok? Var: Tek risk, ortak bir istikrar algılaması oluşturamamaktır.
Yeni yılın herkese sağlık, huzur, başarı ve mutluluklar getirmesini diliyorum.

Yorumlar (0)
banner557