İstanbul Topkapı Üniversitesi, geleceğin iş, Sanat, spor ve bilim adamlarını yetiştiriyor
İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Emre Alkin, araştırma, öğrenci ve sektör odaklı eğitim-öğretim anlayışıyla Cumhuriyet’in kuruluş felsefesine yakışır hanımefendiler ve beyefendiler yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi: “İstanbul Topkapı Üniversitesi, geleceğin iş, sanat, spor ve bilim insanlarını yetiştirmektedir. Öğrencilerin söz sahibi olduğu, yalnızca öğrenmeyi değil öğrenmeyi öğretmeyi amaçlayan akademik yaklaşımı ile ulusal ve uluslararası alanda önerilen, tercih edilen bir üniversite olmayı hedefliyoruz.”
İstanbul Topkapı Üniversitesi; 2009 yılında Plato Meslek Yüksekokulu adıyla kuruldu, 2015’te ise Ayvansaray Üniversitesi adını alarak fakültelerin açılışını gerçekleştirdi. 2022’de uluslararası bilinirliğini artırmak; şehrin merkezinde yer alan yerleşkelerin şehrin tarihi yapısıyla bütünleşmesinin sonucu olarak İstanbul Topkapı Üniversitesi adına kavuştu.
Prof.Dr. Emre Alkin, “İstanbul Topkapı Üniversitesi bugün 5 yerleşkesi, 400’den fazla akademisyeni, 35 lisans, 56 ön lisans, 25 yüksek lisans, 2 doktora programıyla geleceğin iş, sanat, spor ve bilim insanlarını yetiştirmektedir. Elbette burada önem verdiğimiz en önemli husus, ülkemize ve toplumumuza fayda sağlayacak iyi, ahlaklı, nezaketli ve liyakat sahibi iş insanlarını sektörlere kazandırmaktır. Dolayısıyla yaklaşık 13 bin 500 mevcut öğrencimizi alanlarında uzman profesyoneller olarak mezun etmeyi amaçlıyoruz” diyor.
Emre Alkin, İstanbul Topkapı Üniversitesi’nin araştırma, öğrenci ve sektör odaklı eğitim-öğretim anlayışıyla akademik yaşamını sürdürdüğünü belirtiyor: “Köklü bir geleneğin, alanında uzman akademisyenler ile geleceğimizi inşa ederek, Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesine yakışır hanımefendiler ve beyefendiler yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda öğrencilerin söz sahibi olduğu, yalnızca öğrenmeyi değil öğrenmeyi öğretmeyi amaçlayan akademik yaklaşımı ile ulusal ve uluslararası alanda önerilen, tercih edilen bir üniversite olmayı hedefliyoruz.”
Spor Bilimleri Fakültesi, Levent TSYD Tesisleri’nde kuruldu
Üniversite’nin kurulduğu günden bugüne çok önemli atılımlar gerçekleştirdiğini kaydeden Alkin, şunları ifade ediyor: “Örneğin; Spor Bilimleri Fakültemiz, Türkiye Spor Yazarları Derneği ile yaptığımız işbirliği neticesinde Derneğin Levent’te bulunan hem fiziksel hem de network alanı olarak Türkiye’nin en kapsamlı spor alanlarından biri olan Levent TSYD Tesisleri’nde kuruldu. Bu işbirliği öğrencilerimizin fiziksel olanaklardan faydalanmasının yanı sıra spor camiası ile her an iç içe olmasını sağlamaktadır. Üniversitemiz kardeş kuruluşları olan Doğa Sigorta ve Doğa Hospital’ın yanı sıra çeşitli sektörlerden birçok kurum ve kuruluşla işbirliğimiz devam etmektedir. Öğrencilerimiz kardeş kuruluşlarımızın yanı sıra ulusal ve uluslararası birçok kurumda staj ve işyerinde öğrenme programlarına katılma hakkına sahiptir.”
Yapay Zeka yüksek lisans programı var
Üniversite’nin hem fen hem de sosyal bilimler alanında önemli uygulamalara imza attığına değinen Emre Alkin, şu bilgileri veriyor: “Örneğin; Yapay Zeka yüksek lisans programımıza öğrenci kabul ederken, bir yandan da ‘Yapay Zeka ile Sanat ve Tasarım’ adlı dersi müfredatımıza ekledik. Böylece interdisipliner yaklaşım ile teknolojik gelişmeleri sosyal bilimlere, kültür ve sanat alanıyla harmanlayan eğitim modelimizi ortaya koyduk. Bu da çok yönlü bireyler yetiştirmemize olanak sağlıyor.
Öğrencilerimizin sosyal sorumluluk yönlerini kuvvetlendirmeyi de görev olarak addediyoruz. Bu görev neticesinde öğrencilerimiz de çok güzel fikir ve projeleri ortaya koyarak dünyamızın önemli sorunlarına dikkat çekiyor. Örneğin; Havacılık bölümü öğrencilerimiz geri dönüşüm malzemelerinden bir havalimanı tasarladı. Bir havalimanının tüm süreçleri hakkında bizlere fikir veren bu tasarım derslerimizde de kullanılıyor.
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık ve Moda ve Tekstil programları öğrencilerimiz birlikte geliştirdikleri ‘Atık Kumaşlarla Geleceği Tasarla’ projesi ile ‘Gelişim, Seninle’ projesinde hibe almaya hak kazandı. Projenin sponsorluğunu ise kardeş kuruluşumuz Doğa Sigorta üstlendi. Dolayısıyla iç ve dış paydaşlarımızla birlikte sorumluluk alarak sektörlere yalnızca diploma sahibi bireyler değil, çok yönlü, yaşadığı dünyanın sorunlarının farkında olan ve çözüm önerileri sunan profesyoneller kazandırmayı hedeflemekteyiz.”
Yeni bölüm ve programlar açılıyor
Emre Alkin, Üniversite’nin daha iyi bir gelecek için ihtiyaç duyulan nitelikli personeli yetiştirmek adına yeni bölüm ve program atılımlarını sürdürdüğünü de belirtiyor: “Üniversitemiz, bu kapsamda 2023-2024 Akademik Yılında öğrenci kabul etmesini amaçladığımız Ebelik, Hemşirelik (Türkçe / İngilizce), Beslenme ve Diyetetik (Türkçe / İngilizce), Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Türkçe / İngilizce), Sağlık Yönetimi (Türkçe / İngilizce), Endüstri Mühendisliği (İngilizce), Yazılım Mühendisliği (İngilizce), Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce) ve İngilizce Mütercim ve Tercümanlık lisans programlarını açmayı planlamaktadır. Yeni açılacak programlarımız elbette bunlarla da sınırlı değildir. Ülkemiz ve insanlık hangi alanda yetişmiş, ahlaklı ve iyi insanlardan oluşan personellere ihtiyaç duyuyorsa, İstanbul Topkapı Üniversitesi bu alanlara hizmet edecek program ve fakültelerin açılışına imza atacaktır.”
“Teknoloji ve dijital gelişmelere yönelik çalışmalarımız artarak devam edecek”
Emre Alkin, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Üniversitemiz teknolojinin getirdiği yeniliklerden faydalanmaktan öte bizzat teknolojiyi yönetmek ve geliştirmekten; bu alanda görev yapacak profesyonelleri yetiştirmekten kendisini sorumlu tutmaktadır. Ancak bir üniversitenin teknolojik gelişmelere katkı sağlaması için ilk koşul akademik altyapıyı oluşturmasıdır. Bizler akademisyenlerimizin araştırma süreçlerini destekliyor, öğrencilerimizin işbirliği içerisinde olduğumuz kurumlarla ortak projeler yapmasına zemin hazırlıyor, akademik faaliyetlere başlayan lisans ve lisansüstü programların süreçlerini geliştiriyoruz. Alanında uzman akademisyenlerimizin öncülük ettiği Yapay Zeka lisansüstü programının yanı sıra daha önce bahsettiğim yeni açılan programlarımız kapsamında teknoloji ve dijital gelişmelere yönelik çalışmalarımız artarak devam edecektir.”