banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

İstanbul Kültür Üniversitesi Teknik Bilimler MYO, 12 programda öğrenci alacak

Eğitim sektöründeki 59 yıllık tecrübesiyle ilk ve yeniliklerin adresi olan İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Meslek Yüksekokulu, yeni bir dönüşümden geçiyor. Yüzde 90 doluluk oranlarına ulaşan İKÜ Meslek Yüksekokulu’nda 2019-2020 döneminde öğrenciler, ‘Teknik Bilimler’ programlarında farklı meslek alanlarına yönelik tercihler yapabilecek.

ÜNİVERSİTE 01.02.2019, 08:51 01.03.2019, 10:24
10563
İstanbul Kültür Üniversitesi Teknik Bilimler MYO, 12 programda öğrenci alacak
banner625

İstanbul Kültür Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Kaynaş, sektörleri analiz ederek mevcut 8 programa 4 program daha ekleyerek toplamda 12 programa ulaştıklarını ve bu alanda en son teknolojiyi de kullanarak öğrencinin niteliğini artıracak eğitim modelini uygulayacaklarını söylüyor. Şu anda ‘Teknik Bilimler’in öğrenci sayısının 600 olduğunu açıklayan Kaynaş, bu yıl yeni açılacak programlarla birlikte toplam öğrenci sayısının 900’e ulaşacağını öngörüyor. İKÜ Teknik Bilimler MYO’da bu yıl bursluluk oranları ise yüzde 25-50 ve 75 aralığında sunuluyor. MYO’ların Türkiye’de hak ettiği noktada olmadığını belirten Tayfun Kaynaş, ülkenin kaynaklarını israf etmeden kalkınabilmesinin yolunun meslek okullarından geçtiğini belirtiyor.
Kaynaş, “Toplumumuzda MYO’lar bir basamak olarak kullanılıyor. Oysa kısa sürede iş sahibi olmak isteyenler MYO’larımızı tercih etmeli bu noktada iş dünyasına da  büyük sorumluluklar düşüyor. Zira okullarımızda mezunların niteliğine bakmalarını istiyoruz. Gereksiz yere üniversite mezunu ısrarlarını kırmalarını bekliyoruz” diyor. İKÜ Teknik Bilimleri MYO bünyesine önümüzdeki dönem ‘Otomotiv Teknolojisi’ programını kazandırmak istediklerini kaydeden Kaynaş, sağlık alanının büyüyen bir alan olduğunu, bu konuda eğitimde 4 program ile sınırlı kalmayacaklarını, bir hastane partnerliğinde önümüzdeki dönem bu alanda daha fazla programı hayata geçireceklerini duyuruyor.
Elektronik Teknolojisi: Araştırma ve geliştirme kavramlarının göbeğinde bir içerik sunan ‘Elektronik Teknolojisi’ bu yıl aktive olan programlardan. Programın içeriğini değişen teknolojik şartlara uygun olarak dizayn ettiklerini kaydeden Kaynaş, aynı zamanda sektör içindeki firmalarla bağlantılar sağlayarak eğitimin niteliğini artırmaya odaklandıklarını belirtiyor. Ders içeriğinde otomasyon gibi konuların yer aldığı programın telekomünikasyon alanında bir firmanın işbirliği ile yürütülmesi hedefleniyor.
Alternatif Enerji Kaynakları: Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke. Cari açığın en önemli kalemini enerji oluşturuyor. Bu gerçeklikten yola çıkarak alternatif enerji kaynakları günümüzün ve geleceğin en önemli yatırım kalemlerinden birini oluşturuyor. Kaynaş, programın içeriğini halen daha çok güneş enerjisi alanında üretim yapan bir enerji firması işbirliği ile oluşturduklarını, aynı firmada öğrencilerin staj yapmasının da yolunu açacaklarını duyuruyor. Programda eğitimler; rüzgar, hidroelektrik, güneş enerjisi alanlarına yoğunlaşacak.
Çocuk Gelişimi: Kültür MYO’nun en köklü eğitim alanlarından birini ‘Çocuk Gelişimi’ oluşturuyor. Kaynaş, programın içeriğini şöyle anlatıyor: “Okul öncesi eğitim ve özel eğitim kurumlarında, çocuk kliniklerindeki oyun odalarında tedavileri süren çocuklara müzik, resim, drama, jimnastik, bilgisayar eğitimi veren, çok yönlü gelişimlerini destekleyen, materyal (kukla, kavram ve konu kartları, hikaye yazım) hazırlayan, ilk yardım kurallarını uygulayan gerekli bilgi ve beceriye sahip kişileri yetiştirmeyi amaçlayan dört yarı yıllık bir yüksek öğretim programıdır.” Program dahilinde iş tecrübeli hocaların tercih edilmesinin yanı sıra Kültür Kolejleri’ne bağlı  anaokullarında da öğrenciler staj yaparak tecrübe kazanıyor.
Optisyenlik Programı: Teori, pratik ve seçmeli derslerden oluşan ‘Optisyenlik Programı’, mesleki yeterlilik sağlayan bir içerikte öğrenciye sunuluyor. Son teknoloji altyapısının sunulduğu programda alana yönelik mesleki dersler uzman öğretim kadrosuyla sunulurken öğrencilerin işyerlerinde deneyim kazanması da birinci öncelik olarak yer alıyor. Kaynaş, geçtiğimiz yıllarda Dünya Göz Hastaneleri ile yapılan işbirliğine benzer şekilde bu yıl da SEİKO Cam firmasıyla işbirliği içinde olacaklarını ve bu alanda yenilikleri hayata geçireceklerini duyuruyor.
İlk ve Acil Yardım Programı: Sağlık sektörü ülkenin temel ihtiyaç alanlarından birini oluşturuyor. ‘İlk ve Acil Yardım Programı’ mezunları ilk aşamada 112 ambulans gibi noktalarda istihdam ediliyor. Programın bir hastane desteğini alarak yürütüleceğini ifade  eden Tayfun Kaynaş, ayrıca  Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu binasında da bu konuda bir uygulama laboratuvarı kurulma çalışmalarında sona gelindiğini ifade ediyor.
Eczane Hizmetleri Programı: Eczane kalfalığı olarak da anılan bir iş kolu var Türkiye’de. Ama bu alanda hiçbir zaman eğitim müfredatı uygulanmıyor. Oysa iş sadece eczacılardan öğrenilerek yapılmamalı. Kültür Teknik Bilimler MYO, İstanbul Eczacılık Odası işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez bu alanda eğitim vermeye odaklanıyor.
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı: Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim  Vakfı’yla (İSKAV) 2016 yılından buna yana işbirliği gerçekleştirerek eğitim verdiklerini açıklayan Kaynaş, bu alanda mezunların iş kaygısı yaşamadığının altını çiziyor. İşbirlikleri neticesinde program yüksek doluluk oranıyla öğrenci alıyor.
Uçuş Harekât Yöneticiliği Programı: Ülkemizde havacılık sektörünün her geçen gün büyümesi ve ihtiyaca yönelik insan yetiştirilmesi amacıyla İstanbul Kültür Üniversitesi'nde ‘Uçuş Harekât Yöneticiliği Programı’yla bu ihtiyaca çözüm sunmak hedefleniyor. 2 yıllık eğitimde ders içerikleri olarak haberleşme ve seyrüsefer yardımcıları, temel harekât performans, hava trafik kuralları ve yer hizmetleri, rotalama ve kontrol, hava aracı ağırlık ve balans, aerodinamik ve temel uçak bilgisi gibi temel alan dersleri veriliyor. Programdan mezun olan öğrenci, havayolu işletmeleri (yolcu- kargo) ve temsil/gözetim şirketlerinde iş bulabiliyor. Sivil havacılık tarafından onaylanmış lisans sahibi olunmasının ardından uçuş harekât yönetimini gerçekleştiren Uçuş Harekât Uzmanı (dispatcher) olarak da görev yapabiliyor. Kaynaş, bu yıl ‘Uçuş Harekat Yöneticiliği Programı’nın Sivil Havacılık tarafından akredite edileceğini belirtiyor.
Uçak Teknolojisi Programı: İstanbul Kültür Üniversitesi ‘Uçak Teknolojisi’ ön lisans programı ile havacılık sektörünün ihtiyaçlarına yanıt veren, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gereken mesleki yetkinlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanıyor. Havacılık alanındaki her iki programda hem Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) hem Sivil Havacılık gibi iki farklı kuruluşla çalışmanın zorluklar barındırdığını kaydeden Kaynaş, iki kurumun şartlarını sağlamanın zor olduğunu belirtiyor. Kaynaş, “Bu alanda tek kurumla çalışmak daha avantaj sağlayacaktır. Çünkü iki kurumun da önceliği farklı olabiliyor. Şartları sağlamak imkansızlaşıyor. Yaz döneminde personel alma sürecimiz gerçekleşecekti. YÖK tarafından Kasım 2018’e kadar personel alımı durduruldu. Teknik personel için ALES ve sahada 2 yıl görev yapması mecburiyeti vardı. Şimdi master yapmak zorunluluğu var. Bu mesleği yapanların birçoğu lise mezunu. 4 yıllık lisans okuyanı bulmak zorken master yapmışını nasıl bulacağız, bilmiyorum” diye konuşuyor. YÖK’ün bu yıl ‘Kabin Hizmetleri’ gibi 21 meslek dalında ALES ve master istemediğini kaydeden Kaynaş, diğer bölümlerin de bu alana dahil edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
İnşaat Teknolojisi Programı: İstanbul Kültür Üniversitesi ‘İnşaat Teknolojisi’ ön lisans programı, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda gereken niteliklere sahip aranan kalifiye elemanlar yetiştirmeyi hedefliyor. Bu yıl İstanbul Kültür Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi işbirliğiyle bazı alanlarda sertifikalı eğitim verilmesi amaçlanıyor. İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Mühendislik Fakültesi bünyesinde yer alan İnşaat Bölümü, şüphesiz ‘İnşaat’ programına akademik anlamda çok büyük bir güç katıyor.
Radyo ve Televizyon Teknolojisi Programı: Bu program ile radyo-TV yayın teknolojisindeki son teknolojik gelişmeler öğrencilere sunuluyor. Kaynaş, “Teknolojik altyapımızı yeniledik. Özel ses geçirmeyen alanlar oluşturduk. İnternet üzerinden tüm üniversiteye yayın yapacak İKÜ RTV’yi kuruyoruz. İçerik öğrencilerimiz tarafından sağlanacak. Bu IP tabanlı TV sistemi ile öğrencilerimiz, teorik bilgilerini pratik olarak da kendi okullarında uygulama fırsatı bulacaklar. Ayrıca bu alanda sektörün seçkin medya kuruluşlarında görev alan kişilerin de öğrencilerimize desteği çok önemli” diye konuşuyor.
Bilgisayar Programcılığı Programı: İKÜ MYO’nun en köklü programı olan ‘Bilgisayar Programcılığı’nı değişen koşullara göre yeniden ele aldıklarını dile getiren Kaynaş, geçtiğimiz  yıldan bu yana oyun ve mobil programlama ile programı zenginleştirdiklerini açıklıyor. Bu bölümde ders programları öğrencilerin yazılım alanlarında; tüm güncel teknolojileri bilecek ve kullanabilecek düzeyde yetişmesini sağlayacak şekilde düzenleniyor.

İKÜSEM ve UZAMER işbirliğinde eğitim verecek
Bu dönem bazı yenilikleri de devreye alacaklarını aktaran Kaynaş, yürüttükleri eğitim çalışmalarında bazı bölümler için İKÜ Sürekli Eğitim Merkezi (İKÜSEM) ve Uzaktan Eğitim Merkezi (UZAMER) işbirliğinde dışarıya eğitim vereceklerini duyuruyor. Kaynaş, “Yürüttüğümüz birçok eğitimdeki tecrübemizi Sürekli Eğitim Merkezi işbirliğiyle yaşam boyu eğitime inanmış insanlara da açmak istiyoruz. Örneğin; Model Uçak Eğitimi’ni oluşturduk. Motorlu ve motorsuz şekilde üretim yapılabiliyor. Ayrıca önümüzdeki dönem ‘Drone Eğitim’ çalışmalarına başlayacağız. Ayrıca yine İKÜSEM ile sertifikalı ikinci ele oto satış pazarlama yöneticisi yetiştirmek istiyoruz” diye konuşuyor.

Yorumlar (1)
Kemal işleyen 6 yıl önce
İnşAllah , önce ülkemize sonra Yüksek Okulunuza faydalı gençler yetiştirirsiniz.Kenisini iyi tanıdığım Tayfun Kaynaş bu konuda da azmini ortaya koyacaktır.Onun şansı ise Fahamettin Bey gibi bir şahsın kadrosunda olmaktır.
Allah tuttuğunuz yolda yardımcınız olsun.