banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Eğitimde uluslararası kalite: Doğu Akdeniz Üniversitesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk devlet üniversitesi olan Doğu Akdeniz Üniversitesi, 110 ülkeden 15 bin öğrencisine hem eğitim hem araştırma alanında uluslararası standartlarda nitelikli eğitim veriyor.

ÜNİVERSİTE 01.10.2020, 00:01 31.10.2020, 10:48
24979
Eğitimde uluslararası kalite: Doğu Akdeniz Üniversitesi
banner625

Eğitim hayatına 1979 yılında Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak başlayan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk devlet üniversitesi olarak 1986’da resmi olarak kuruldu.
Tüm programları Türkiye Cumhuriyeti Yüksek- öğretim Kurulu tarafından onaylanan DAÜ, 2005 yılından bu yana Avrupa Üniversiteler Birliği (European University Association) ve Uluslararası Üniversiteler Birliği’nin (IUA) tam üyesi. Aynı zamanda Doğu Akdeniz Üniversitesi diploması, Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu (YÖK), KKTC Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) ve The National Recognition Information Centre for the United Kingdom (UK NARIC) denkliğine sahip.
Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Aykut Hocanın, “Akreditasyonları, denklikleri, dünya sıralamalarındaki başarıları, uluslararası üyelikleri, sertifikaları ve işbirlikleri ile uluslararası alanda önemli bir yere sahibiz” diyor. Hocanın, üniversitenin farklılaşma çizgisini ise şöyle anlatıyor: “Uluslararası standartlarda hem eğitim hem de araştırma hizmetini başarı ile yürüten Doğu Akdeniz Üniversitesi, oluşturduğu ekosistemde dünyanın farklı yerlerinden gelen öğrencilerine uluslararası bir ortam sunmaktadır. Öğrencilerin uluslararası standartlarda öğrenim gördüğü üniversitemizde, araştırma faaliyetleri de yine uluslararası araştırmacıların görev aldığı güvenli bir sistemde gerçekleştirilmektedir.”
Dünyanın 110 ülkesinden 15 bin öğrencisi ve 35 ülkeden 1100’ü aşkın öğretim kadrosuyla DAÜ; yaratıcı, girişimci, küresel düzeyde rekabete hazır gençler yetiştirirken aynı zamanda uluslararası kariyer için eğitim veriyor. Üniversitede, Yabancı Diller ve İngilizce Hazırlık Okulu, 22 araştırma merkezi, 12 fakülte ve 4 yüksekokulda toplam 108 ön lisans ve lisans, 96 yüksek lisans ve doktora programı bulunuyor.
DAÜ, 3000 dönüm arazinin üzerine yayılmış eğitim binaları ve laboratuvarlarıyla, kapalı ve açık spor salonları ve kültür faaliyetleriyle kampüs üniversitesi imkanı sunuyor. DAÜ’nün anlaşmalı olduğu uluslararası 14 çift anadal programı, 8 ortak program ve 40’ın üzerinde öğrenci değişim ortaklığı bulunuyor. Mezun sayısı 2019-2020 Akademik Yılı Bahar Dönemi Mezuniyet Töreni’nin ardından 60 bini geçerken kampüste yer alan konaklama kapasitesi ise 10 binin üzerinde.

Araştırma odaklı üniversite
Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Aykut Hocanın, DAÜ’nün eğitim sisteminde çift kulvarda hem eğitim hem de araştırma odaklı ilerlediğini söylüyor.
Hocanın, “Üniversitemiz, yüksek öğrenim kurumu olmanın gereği olarak eğitim kalitesinin geliştirilmesine büyük önem vermektedir. Uluslararası akreditasyon, denklik ve üyelikler vizyonunun bir parçası olan üniversitemiz, tüm akademik ve yönetsel birimlerinde bu doğrultuda başarılar elde etmiş veya bu yönde çalışmalarına devam etmektedir” diyor.
DAÜ, eğitim kalitesini dünyanın en üst standartlarına taşımak için programlarını; Engineering Accreditation Commission (ABET), The American Communication Association (ACA), Accreditation Agency in Health and Social Sciences (AHPGS), Agency for Quality Assurance through Accreditation of Study Programs (AQAS), Accreditation Agency for Degree Programmes in Engineering (ASIIN), Higher National Diploma-HND-UK (EDEXCEL), Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD), Foundation for International Business Administration Accreditation (FIBAA), Mimarlık Akreditasyon Kurulu (MİAK), National Architectural Accrediting Board (NAAB), Teaching Education Quality in Tourism (TEDQUAL) ve Türk Psikologlar Derneği (TPD) gibi bağımsız akreditasyon kuruluşlarının denetimine açtı ve bu kuruluşlar tarafından akredite edildi.
DAÜ, bilimsel araştırmaları da eğitim sistemine entegre ediyor. Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeye büyük önem veren üniversitede iyi donanımlı araştırma merkezleri bulunuyor.
Arkeoloji ve Kültür Varlıklarını Araştırma Merkezi (AKVAM), Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM), Barış İçin Araştırma ve İletişim Merkezi, Bilgi Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi, Doğu Akdeniz Kültür Mirasını Araştırma Merkezi (DAKMAR), Ekonomik Araştırmalar Merkezi, Enerji Araştırma Merkezi, Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi (GİMER), Kadın Araştırmaları ve Eğitimi Merkezi (KAEM), Kentsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi, Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (DAÜ-KAM), Kıbrıs Politikalar Merkezi, Mobil Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, Rauf Raif Denktaş Kıbrıs Türk Tarihi Araştırma Merkezi, Stratejik Araştırmalar Merkezi, Su ve Deniz Bilimleri Araştırma Merkezi (SUDEM), Sualtı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi, Toplumsal Duyarlılık Merkezi (TDM), Trafik Eğitimi ve Araştırma Merkezi, Yapı Bilimleri Araştırma Merkezi (YBAM), Yapı Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Yönetim Araştırmaları Merkezi ile bilime katkı sağlıyor.

Yeni bölümler devreye alınacak
DAÜ, 2020-2021 Akademik Yılı Güz Dönemi’ne, YÖK ve YÖDAK tarafından onaylanan 7 yeni programla giriyor. Mühendislik Fakültesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü tarafından Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Programı, Fen ve Edebiyat Fakültesi tarafından İngilizce Fizik ve İngilizce Kimya Lisans Programları, Turizm Fakültesi tarafından İngilizce Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı ile İngilizce Rekreasyon Lisans Programı, İşletme ve Ekonomi Fakültesi tarafından Muhasebe ve Finans Yönetimi Programı ile Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu tarafından Türkçe olan Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri (BST) Lisans Programı’na öğrenci bekliyor.

Üniversite sanayi işbirliğinde 
Teknopark farkı
Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin sanayi işbirliği çalışmaları kapsamında yüzde 70 ortaklık ile 2005 yılında kurduğu Gazimağusa Teknoloji Geliştirme Bölgesi (GMTGB), KKTC’deki ilk teknoloji geliştirme bölgesi olarak faaliyet yürütüyor.
Gazimağusa Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi yerleşkesi yanında Gazimağusa Organize Sanayi Bölgesi girişinde bulunuyor.
Hocanın, “Bölgenin amacı, üniversite sanayi işbirliği için gerekli ortamı sağlamaktır. Bu kapsamda bölge, teknolojik bilgi üretmek ve teknoloji kullanmayı özendirmek, üretim yöntemlerini geliştirmek, ürün kalitesini yükseltmek, verimliliği artırmak vb. konularda girişimcilere ve genç mezunlarımıza olanak sağlamaktadır” diye konuşuyor.
Teknopark, otuzu aşkın şirkete kuluçka merkezinde yer veriyor. Hocanın, “Bugünkü Teknopark yönetimi, yeni bir vizyon ortaya koyarak, vizyona uygun eylem planları hazırlamıştır. Bunlar arasında, üniversite-sanayi işbirliği, akademisyenlerin ve mezunların şirket kurmalarının teşvik edilmesi, önemli yatırım fonlarından büyük proje alan firmaların Teknopark bünyesine katılması ve işbirliklerinin artırılması bulunmaktadır” açıklamasını yapıyor.
Hocanın, teknopark yasası vb. yasal mevzuatların yürürlüğe girmiş olsa bile, tamamlanmaları ve geliştirilmelerinin büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Yorumlar (0)