banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Doğuş Üniversitesi sanayinin kalbine taşındı: Vizyonunu araştırma ve geliştirme olarak belirledi

Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Turgut Özkan, Doğuş Üniversitesi’nin vizyon değişikliğine gittiğini belirterek, “Bugüne kadar eğitim odaklı yaklaşımımız yeni kampüs binamızla birlikte farklı bir yöne evrildi. Dudullu OSB’deki yeni yerimizle birlikte sanayi odaklı bir yapıda araştırma ve geliştirme üniversitesi olarak eğitim vereceğiz” dedi.

ÜNİVERSİTE 01.10.2022, 00:00 19.10.2022, 08:53
22374
Doğuş Üniversitesi sanayinin kalbine taşındı: Vizyonunu araştırma ve geliştirme olarak belirledi
banner625

Eğitim sektöründe 25 yılı geride bırakan Doğuş Üniversitesi, Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yeni kampüsüyle eğitim odaklı yaklaşımını araştırma ve geliştirmeye kaydırdı. Organize Sanayi Bölgesi’nin içinde yer almanın öğrenci-mezunlar ve akademisyenleri için önemli bir artı sağladığını paylaşan Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Turgut Özkan, “Yükseköğretimde kendine kısa sürede başarılı bir yer edinen Doğuş Üniversitesi; 5 fakültede 36 lisans programı, sağlık bilimleri yüksekokulunda 1 yüksekokul programı, meslek yüksekokulunda 36 ön lisans programı, lisansüstü eğitim enstitüsünde 43 yüksek lisans ve 3 doktora programı ile yükseköğretimin her kademesinde yer almaktadır” dedi.
Sağlık Bilimler Yüksekokulu’nu fakülteye dönüştürmek istediklerini belirten Özkan, önümüzdeki dönem diş hekimliği ve güzel sanatlar fakültesini açmak istediklerini söyledi. Aynı zamanda yapay zeka ile dijital teknolojiye yönelik bölümleri hayata geçirmek istediklerini belirten Rektör Özkan, “Dudullu OSB’deki yerimiz 118 bin metrekare alandan oluşuyor. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz ise Çengelköy’deki 44 bin metrekare alan üzerindeki kampüsümüzde yer alıyor. Doğuş Üniversitesi olarak 384 akademisyenimiz ile toplamda 12 bini aşkın öğrencimize eğitim veriyoruz” diye konuştu.

Yaparak öğrenmenin modeli kurgulanıyor
Kuruluşlarından bu yana nitelikli eğitim politikasını benimseyerek özgün modelleri hayata geçirerek tercih edilen bir üniversite olduklarını paylaşan Özkan, Web Of Science verileri ve URAP raporlarına göre Doğuş Üniversitesi’nin dünyanın en iyi ilk 2 bin üniversitesi arasında yer aldığını, İstanbul’un ise en iyi ilk 3 vakıf üniversitesi (tıp fakültesiz) arasında bulunduğunu açıkladı: “Ülkemizde 209 üniversite bulunuyor. Ama gelişmiş ülkelerde 1 milyon kişiye 20 üniversite düşerken bizde ise 1 milyon kişiye 2 üniversite düşüyor. Halen daha nicelik olarak sayının yetersiz olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında üniversite sayısı artarken kalitede gerileme başlıyor. Çünkü akademisyen sayısı benzer bir ivmeyle yükselmiyor. Ülke olarak yılda 8 bin doktora öğrencisi mezun ediyoruz, ABD’de bu 67 binin üzerinde. Gelişmiş ülkelerde sayı ise 20 binin üzerinde. Demek ki doktora öğrencisi sayısında sıkıntımız var. Doktora sayısının az olması aynı zamanda araştırma ve geliştirme konusunda sıkıntı olduğunu gösteriyor.” Rektör Özkan, TTGV’nin verisine dayanarak ülkemizde üniversite mezunlarının sanayiye yüzde 84 oranında uygun olmadığını gösterdiğini ifade etti.
Doğuş Üniversitesi’nin Dudullu OSB’de olmasının özel bir anlamı ve öğrencilerin niteliğini yükseltmenin aynı zamanda yaparak öğrenme ile yakından ilintili olduğunun altını çizen Özkan, “Dünyadaki gelişmelere bakınca üniversite-sanayi işbirliği olmadığında eğitim kalitesi düşüyor. Dudullu OSB bizim için öğrenme modelinde değişimin de en temel nedeni. Eğitim sektöründe yaşanan rekabeti yeni yerimizle pozitife çevirmek istiyoruz. Aynı zamanda akademisyenlerimizin niteliğini de yükseltecek işbirliği çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Net olarak Türkiye’de birçok üniversitede bulunmayan özel bir bölgedeyiz” dedi. Doğuş Üniversitesi’nin öğrencileri henüz öğrenci iken stajlarını uygulamalı olarak OSB firmalarında yapabiliyor. Özkan; aynı zamanda mezunların kısa sürede işe yerleştirilmesi için mülakat simülasyonları düzenlediklerini kaydetti: “Mezunlarına en kolay iş bulan üniversiteler arasındayız. OSB sayesinde staj sorununu yüzde 100 çözdük.” Öğrencilere ders dışında 30 saatlik ücretsiz sertifika programı oluşturduklarını anlatan Özkan, firma yöneticilerinin 10 haftalık süre içinde öğrencilerle bir araya gelerek birikimlerini paylaştığını, öğrencileri iş hayatına hazırladıklarını açıkladı.

Doğuş Üniversitesi Danışma Kurulu katkı sağlıyor
Üniversite-sanayi işbirliğinin somut çıktısının projeler olacağına dikkat çeken Özkan, bu alana ağırlık vererek öğrenci odaklı gelirlerini çeşitlendireceklerini paylaştı: “OSB’nin sinerjisinden yararlanacağız, hem OSB ve sanayicilerine hem de üniversitemizin ihtiyaçlarına çözüm bulacağız. Doğru modeli kurgulamak için OSB’deki firmaların yöneticilerinin oluşturduğu ‘Danışma Kurulu’nu Aralık ayında hayata geçirdik. Doğuş Üniversitesi Danışma Kurulu’nun 7’sini üniversite hocaları, 12’sini ise OSB firmalarının yöneticileri oluşturuyor. Kurulun amacı; bölüm ve programlarında kamu ve özel sektör kuruluşları ile dış paydaşlar arasında karşılıklı, sürdürülebilir bir işbirliği ve katkı sağlamak, akademisyenlerin ve öğrencilerin sektörel birikimlerini arttırmak, iletişimlerini geliştirmek ve tecrübe paylaşımında bulunmak.”

Laboratuvar altyapısı yenileniyor
Doğuş Üniversitesi eğitim altyapısında yüksek teknoloji kullanmak istiyor. Laboratuvar altyapısını buna göre geliştirmek istediklerini aktaran Özkan, sanayiciler ile geliştirdikleri projelerin finansmanı ile bu ihtiyacı karşılamak istediklerini ifade etti. Bölge firmalarının altyapı için destek vermek istediğini kaydeden Özkan şu bilgileri verdi: “Projesi olan öğrencilerimiz e-posta yoluyla Kuluçka Merkezi’mize başvuruda buluyor. Başvuruları jüri tarafından değerlendirilen ve kabul gören öğrencilerimiz Ön Kuluçka Merkezi’nde maksimum 6 ay çalışma hakkı kazanıyor. 6 ayın sonunda projesini geliştiren öğrencilerin jüri üyelerine sunum yapması gerekir. Sunumunu başarıyla tamamlayan öğrenciler, projenin yatırım sürecini üniversite ile görüşmeye başlar. Ön Kuluçka Merkezi’nde öğrenciler süreç boyunca atölye ve ofiste bulunan tüm imkanlardan yararlanırken mentörlük desteği de alabiliyor.” Doğuş Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nde 120 öğrenci çalışıyor. Doğuş Üniversitesi bünyesinde; Araştırma, İnovasyon, Uygulama ve İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi yer alıyor.

BÜDOTEK ile işbirliği planlıyoruz
Araştırma odaklı üniversitelerde teknopark yapılanmasının önemli olduğunu savunan Özkan, yeni bir teknopark yapılanmasından ziyade Dudullu OSB’de bulunan BÜDOTEK ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Teknopark altyapısı olarak Ön Kuluçka Merkezi’nde ve Teknoloji Transfer Ofisi’nde önemli çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Özkan, üniversitenin alt katında kuluçka merkezi ve startuplar için özel bir alan oluşturacaklarını söyledi. Projenin henüz tasarım aşamasında olduğunu kaydeden Özkan, “Akademisyen ve yüksek lisans öğrencilerimizin yeni kuluçka merkezinde yer alması için teşvik ediyoruz” dedi.

Yorumlar (0)