banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Çukurova Üniversitesi

Çukurova Üniversitesi; eğitim-öğretimde kaliteye odaklanmış, insan ve doğa yararına yaptığı bilimsel, kültürel ve sanatsal çalışmalarıyla model üniversite olmak vizyonuyla 1973’ten bu yana hem öğrencisine hem bölgesine değer katıyor.

ÜNİVERSİTE 01.03.2021, 00:01 29.03.2021, 15:31
22896
Çukurova Üniversitesi
banner625

YÖK tarafından ‘Uluslararasılaşma Stratejisi’ kapsamında seçilen 20 pilot üniversiteden biri olan Çukurova Üniversitesi, 2018 yılı Best Global Universities Ranking sıralamasında Türk üniversiteleri arasında 10. sırada. Bölgenin ilk üniversitesi olarak 1973’te eğitim-öğretim alanında faaliyete başlayan Çukurova Üniversitesi, kuruluşundan günümüze deneyimli öğretim üyeleri ve nitelikli eğitimiyle hem öğrencisine hem bölgesine katmadeğer sağlıyor.
Ziraat ve Tıp Fakülteleri ile başladığı eğitim sektöründe yürüttüğü projeler bugün önemli bir araştırmacı potansiyeline ev sahipliği yapıyor.
Üniversitenin eğitim ve araştırma odaklı bir eğitim sistemi yol haritasıyla ilerlediğini kaydeden Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Meryem Tuncel, “Çağın ihtiyaçlarıyla uyumlu, yenilikçi, girişimci, üretken, sorgulayan insan gücünü yetiştirmek için eğitimin niteliğini araştırma faaliyetlerimizle geliştiriyoruz. Özellikle misyon farklılaşması çerçevesinde üniversitemizin belirlenen 15 araştırma üniversitesi içinde aday araştırma üniversitesi olarak belirlenmiş olması her iki kulvarda etkileşimli olarak devam etmemize imkan sağlamaktadır. Tüm fakültelerimizde alanlarında uzman, ülkemizin ve bölgemizin ihtiyacı olan araştırmacılar yetişmektedir” diyor.
Çukurova Üniversitesi bünyesinde şu an toplam 2.276 öğretim elemanı, 2020 yılı sonu itibariyle 53.654 öğrenciye eğitim-öğretim veriyor. Üniversitede 19 fakülte, 2 yüksekokul, 1 devlet konservatuvarı, 4 enstitü ve 11 meslek yüksekokulu bulunurken araştırma stratejisi olarak da disiplinler arası araştırma faaliyetleri destekleniyor ve geliştiriliyor.
Meryem Tuncel, “1994 yılında kurulan Karataş Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Karataş İlçesi’nden merkez kampüse taşınmıştır. Bu yüksekokulumuzu fakülteye dönüştürerek daha nitelikli bir eğitim vermeyi planlıyoruz” diye konuşuyor.

Türkiye’nin ilk 10 üniversitesinden biri
Çukurova Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Uluslararasılaşma Stratejisi kapsamında seçilen 20 pilot üniversiteden birisi. Ayrıca Çukurova Üniversite QS-University Rankings tarafından düzenlenen Dünya Üniversiteler sıralamasında 801-1000 arasında, US News & World Report sitesinin hazırladığı 2018 yılı Best Global Universities Ranking sıralamasında ise Çukurova Üniversitesi Türk üniversiteleri arasında 10. sırada yer aldı.
Rektör Tuncel, Çukurova Üniversitesi’nin küresel sıralamada 742. olurken 34.4 skoruyla Türkiye’nin en iyi 10 üniversitesinden biri olarak seçildiğini hatırlatarak, “Uluslararasılaşma kapsamında Dış İlişkiler Birimi tarafından koordine edilen ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi ile İktisat programlarının USA Portland Üniversitesi ve Mühendislik Fakültesi’nin Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği programları ile Colorado Boulder Üniversitesi programları arasında çift diploma programları uygulanmaktadır” açıklamasını yapıyor.
Tuncel, Uluslararası Öğrenci Merkezi koordinasyonunun yirmiden fazla yurtiçi ve yurtdışı merkezde uluslararası öğrenci sınavları yaparak uluslararası öğrenci sayısını üniversitede yüzde 3.5’ten en az yüzde 5’e çıkarılmasının hedeflendiğini açıklıyor. Tuncel, yürütülen diğer işbirliklerini ise şöyle anlatıyor: “Üniversitemiz, 1991 yılından beri Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN) ile asosiye üye olarak ve 1995 yılından beri Uluslararası Enerji Ajansı Enerji Depolama Teknoloji İşbirliği Programına üye olarak (IEA, ECES, TCP) işbirliği kapsamında ülkemizdeki bu alandaki faaliyetlerin koordinasyonunu, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yetiştirilmesini ve ortak proje faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Ayrıca, Erasmus kapsamında başta Almanya, Polonya ve İtalya olmak üzere toplam 25 Avrupa ülkesinden 232 adet ikili anlaşmamız bulunmaktadır. Erasmus programının yanı sıra Üniversitemizin Koordinatör Üniversite olarak yer aldığı ÇukurovaMed Staj Konsorsiyum Projesi (KA108 Projesi) de bulunmaktadır. Projenin amacı, sanayi ve ticaret alanında bölgenin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi için öğrencilere AB ülkelerinde staj imkânı sağlamak ve staja yönelik personel değişimi gerçekleştirmektir. Ayrıca, Mevlana Programında yer alan Üniversitemiz 17 ülkeden toplam 52 üniversiteyle Mevlana Protokolü’ne sahiptir.”

Onkoloji Hastanesi açılacak
Çukurova Üniversitesi, öğrencilerinin birçok alanda farklılaşması ve rekabette avantaj sağlaması için her programın kendine özgü ‘Çekirdek Eğitim Programları’ baz alınarak hazırlanılan ‘Genişletilmiş Eğitim Programları’nı uyguluyor. 2021 yatırım programlarında engelsiz kampüse yönelik düzenlemeler ve altyapı çalışmalarına bir takvim çerçevesinde başladıklarını kaydeden Rektör Tuncel, “Geçtiğimiz dönemlerde başlanan projeler bu yıl kullanıma açılacaktır. Bu yatırımlar arasında bölgemize önemli katkı sağlayacak olan Onkoloji Hastanesi bulunmaktadır. Ayrıca tamamlanan Güzel Sanatlar Fakültesi binası ile Ziraat Fakültesi’ne ait hayvancılık ünitesi hizmete vermeye başlayacaktır. Bunların yanında 2021 yılı içerisinde kampüsün master planı yeniden uzun vadeli olarak planlanacaktır” açıklamasını yapıyor.

Çukurova Teknokent’te ‘Merkez’ler ağırlık kazanıyor
Çukurova Üniversitesi yerleşkesi içerisinde 830 dekarlık bir alanda yer alan ve 2005 yılında faaliyetlerine başlayan Çukurova Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Çukurova Teknokent) bünyesinde yazılım, makine, kimya, tarım, enerji, biyoteknoloji ve medikal teknolojiler gibi sektörlerde 110’dan fazla firma faaliyet gösteriyor. Halen 3 blokta faaliyet gösteren Çukurova Teknokent dördüncü bloğunun en kısa sürede tamamlanarak yaklaşık 70 ofislik bir alan kazanılması planlanıyor. Kimya Vadisi projesi için de Kimyasal Madde Üretim Teknolojileri Merkezi (Kimya Vadisi) Binası yapımı tamamlanacak. Ayrıca dünyanın en önemli üç ovası arasında gösterilen Çukurova bölgesinin tarım ve hayvancılık uygulamalarında kullanılacak ileri teknolojiyi geliştirmek ve kullanıma sunmak amaçlarına yönelik Çukurova Tarım İnovasyon ve Mükemmeliyet Merkezi binası yatırımı da projelendiriliyor.

Üniversite-sanayi işbirliği
Çukurova Üniversitesi ve Çukurova Teknokent’in üniversite-sanayi işbirliği konusunda yürüttüğü projelerden bazı örnekler şöyle:
TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında 5 işbirliği ve 15 doktora bursu için destek alınmıştır. Ayrıca, Mühendislik programlarımız ile Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi arasında ek staj konusunda anlaşma sağlanmıştır.
Adana Girişimcilik Merkezi (AGM): Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Cazibe Merkezlerini Destekleme Projesi (CMDP) programı kapsamında Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından desteklenmiştir (Proje bütçesi: 4.000.000 TL).
Kimyasal Madde Üretim Teknolojileri Merkezi (Kimya Vadisi): Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ÇKA güdümlü proje desteği kapsamında Çukurova Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş. tarafından Çukurova Teknokent bünyesinde yürütülmektedir (Proje bütçesi: 5.000.000 TL).
Adana Ayakkabı ve Tasarım Merkezi: Çukurova Kalkınma Ajansı Mali Destek Programı kapsamında desteklenmiştir.
Adana Innovation Center (Adana Yenilik Merkezi): Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğinde Adana, Mersin ve İzmir yenilik merkezlerinin kurulumu projesi Çukurova Teknokent ve PricewaterhouseCoopers ve International Development Ireland konsorsiyumu tarafından yürütülmektedir (Proje bütçesi: 1.150.000 Dolar).
Avrupa İşletmeler Ağı (Enterprose Europe Network): COSME programı kapsamında faaliyet gösteren Avrupa İşletmeler Ağı projesine Çukurova Teknokent 2015 yılından itibaren dahil olmuştur.

Yorumlar (0)