banner565

banner614

banner472

banner458

banner457

Birçok alanda ilklere imza atan ‘araştırma’ üniversitesi; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi

Ulusal ve uluslararası alandaki başarılarıyla dikkat çeken Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin Rektörü Prof.Dr. İsmail Hakkı Özölçer, üniversite-sanayi işbirliğine önem verdiklerini vurgulayarak, Çin Madencilik ve Teknoloji Üniversitesi-Beijing (CUMTB) ve Erdemir ile işbirliği yaptıklarını, Kardemir, Eren Enerji ve Miatek gibi Türk sanayinin ve teknolojisinin önde gelen diğer şirketleriyle de benzer işbirliği anlaşmaları için görüşmelerinin devam ettiğini anlatıyor.

ÜNİVERSİTE 01.06.2024, 00:00 13.06.2024, 09:10
14777
Birçok alanda ilklere imza atan ‘araştırma’ üniversitesi; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi

Çekirdeğini teşkil eden Mühendislik Fakültesi’nin orijini 1924’te kurulan Maden Mühendislik Mektebi. Sırayla Maden Meslek ve Başçavuşları Okulu, Maden Teknik Okulu, Mühendislik Mimarlık Akademisi, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlanarak Zonguldak Mühendislik Fakültesi, 1992’de Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, 2012’de Bülent Ecevit Üniversitesi, 2018’de ise Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi adını alan Üniversite; bugün Zonguldak ve çevre ilçeleriyle birlikte 15 Fakülte, 3 Enstitü, 4 Yüksekokul, 8 Meslek Yüksekokulu, 1 Devlet Konservatuarı’ndan oluşan yapısıyla; 162 Profesör, 134 Doçent, 296 Doktor Öğretim Üyesi, 311 Öğretim Görevlisi, 341 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 1.124 Akademik Personel, 2459 İdari Personel, 105 sözleşmeli personel ve 967 işçi, 2023 sonu itibarıyla 34.526 öğrenci ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.
Batı Karadeniz’den dünyaya: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Rektörü Prof.Dr. İsmail Hakkı Özölçer, “Dünyanın önde gelen akademik değerlendirme kuruluşlarından SCImago Institutions Ranking 2023 üniversiteler sıralamasına göre; ZBEÜ, son bir yılda Türk üniversiteleri arasında araştırma klasmanında 70.’den 45. sıraya, genel sıralamadaysa 80.’den 63. sıraya yükseldi. Alan bazlı sıralamalarda; ‘Mühendislik’ alanında 26 sıra birden yükselerek 47.’likten 21.’liğe yükselmesi dikkat çeken diğer bir gelişme oldu” diyor.
Uluslararası sağlık turizmi açılımı: Prof.Dr. Özölçer, Batı Karadeniz Bölgesi’nin sağlık üssü ZBEÜ hastanesinin deneyimli akademisyen, idari kadrosu ve teknolojik altyapısıyla; Sağlık Bakanlığı’nın verdiği ‘Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’ni alarak, artık uluslararası hastaları kabul etmeye başladığını anlatıyor: “Kamuda bu nitelikte ilk uygulama ve araştırma merkezi olan Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2020’de Avrupa Obezite ve Diyabet Değerlendirme sürecini başarıyla geçti ve Türkiye’de tek olan OBDİM ve EASOCOM kimliğini kazandı.”
Ulusal ve uluslararası başarılar: Prof.Dr. Özölçer, ZBEÜ’nün teknoloji takımlarıyla da önemli başarılara imza attığını belirterek, bazılarını şöyle sıralıyor: “Grizu-263 Uzay Takımı, TEKNOFEST Türksat Model Uydu Yarışması,  Finalist (2023), NASA-AAS CanSat Competition Dünya 1.’liği, AI Tomorrow Summit Geleceğe İlham Verenler Ödülü, Türkiye’nin ilk ve tek cep uydusunun uzayla buluşması (2022), B-Dispate Uzay Takımı, TEKNOFEST Türksat Model Uydu Yarışması Türkiye 6.’lığı (2023) Türksat Model Uydu Yarışması Türkiye 1.’liği (2021), NASA-AAS CanSat Competition  Dünya 42.’liği (2019),  ZBEÜ OVAT takımı, TEKNOFEST Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması Türkiye 4.’lüğü (2023), Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması Türkiye 3.’lüğü (2022), ISA Takımı, TEKNOFEST Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması Finalist (2023), Tarımsal İnsansız Kara Aracı Yarışması  Türkiye 3.’lüğü  (2022), FARABİ 8. Arge ve İnovasyon Proje Pazarı 2.’lik ödülü (2022). Ayrıca Fevkani Köprü Takımı, Uluslararası Çelik Köprü Yarışması (DE&CO) Estetik ve Özgünlük dalında Dünya 3.’lüğü (2023), Uluslararası Çelik Köprü Yarışması (DE&CO) Estetik ve Özgünlük dalında Türkiye 1.’liği (2023) elde etti. SCImago Institutions Rankings’te ZBEÜ Matematik Bölümü, üniversiteler bazında Türkiye’de 7., dünyada ise 435. sırada yer aldı (2023).”
Türkiye’de ilk; iki yeni program: Prof.Dr. Özölçör, öğretim programlarının TYYÇ ve Bologna süreciyle uyumlu hazırlandığını paylaşıyor: “2022’de Çaycuma Kampüsümüz’de Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, TPAO, TPO-OTC ve Üniversitemiz işbirliğiyle ülkemizin kalkınmasında stratejik öneme sahip petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerinde bilgi ve beceri düzeyi yüksek yerli ve millî insan kaynağı yetiştirmeyi hedefleyen Açık Deniz Sondaj Teknolojisi Programı ve Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi adında ülkemizde başka örneği bulunmayan iki yeni program açıldı. Bu programları tercih eden öğrencilere Turkish Petroleum Off-Shore Technology Center A.Ş. (TP-OTC) tarafından yılda 12 ay boyunca eğitim bursu veriliyor.”
Yeni bölümler, yeni yatırımlar: Rektör Özölçer’in verdiği bilgilere göre; 2024’te ilk defa öğrenci alınması teklif edilen birimler; Alaplı MYO, Gemi İnşaatı, İşletme Yönetimi, Çaycuma Gıda ve Tarım MYO, Laboratuvar Teknolojisi, Devrek MYO, Çevre Koruma ve Kontrol, Çağrı Merkezi Hizmetleri, Mahkeme Büro Hizmetleri ön lisans programları, Ereğli Eğitim Fakültesi, İngilizce Öğretmenliği (İngilizce), İletişim Fakültesi, Yeni Medya ve İletişim Bölümü, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Arkeoloji Bölümü ve Mühendislik Fakültesi, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü; lisans programları. Sağlık Kampüsü Merkezi Derslik Yapımı işi (9.500 m²), Ereğli Kampüsü Ek Derslik ve İdari Bina Yapımı işi (13.771 m²), İbn-i Sina Kampüsü Ek Poliklinik Merkezi (7600 m²) yapım işi projeleri devam ediyor. Kampüs Altyapı Programı ile kampüslerde bakım onarım ve yenileme kapsamında toplam 32 farklı iş yapılması planlanıyor.

Araştırma odaklı üniversite
Rektör Özölçer, uluslararası alanda işbirliği yaptıkları birçok üniversitenin en önemlilerinden birisinin Çin’in madencilikte en önde gelen üniversitesi Çin Madencilik ve Teknoloji Üniversitesi-Beijing (CUMTB) olduğunu bildiriyor: “Türkiye’nin en zengin taşkömürü madenlerini barındıran ilimizin bunlara dayalı demir-çelik fabrikaları ve yan sanayisinin olması ekonomik etkenlerle beraber konumunu güçlendirmektedir. Araştırma odaklı bir üniversite olma tercihi, bölgesel özellikler, bölgesel sanayi kümeleri ve işgücü talebinden kaynaklanmaktadır. Üniversitenin ulusal ve uluslararası sıralamalardaki görünürlüğü; uydu teknolojileri, madencilik teknolojileri, kömür, petrol ve doğalgaz, makine-imalat, yerbilimleri, meteoroloji ve uzay teknolojileri gibi alanlarda üst sıralarda yer alması gibi olumlu gelişmeler, ZBEÜ’nün araştırma odaklı bir üniversite olma potansiyeline katkı sağlamaktadır. Döner sermaye gelirlerimizle Türkiye’nin en geniş ‘Araştırma Bütçesi’ne sahip üniversitelerinden biriyiz. Kaynağımızı ülkemizin stratejik hedefleri doğrultusunda ekonomimize en yararlı olacak şekilde kullanma arzusundayız.”

Erdemir işbirliği, Zonguldak Teknopark ve TTO
Prof.Dr. Özölçer, üniversite-sanayi işbirliğine verdikleri önemi vurguluyor: “Bölgemizdeki ve ülkemizin en büyük sanayi ve teknoloji şirketleriyle proje ve Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirme çabası içerisindeyiz. Bunun ilk örneğini Erdemir’le gerçekleştirdik. Kardemir, Eren Enerji ve Miatek gibi Türk sanayinin ve teknolojisinin önde gelen diğer şirketleriyle de benzer işbirliği anlaşmaları için görüşmelerimiz devam ediyor. Erdemir’le imzaladığımız işbirliğiyle ortak bilimsel araştırmalarla eğitim programları düzenlenecek, iş sağlığı güvenliği ve çevre alanlarında ileri teknoloji uygulamaları olan insansız sistemler, dijital ikiz ve yapay zekâ gibi yenilikçi çözümler üretilecek. Üniversite-sanayi işbirliğine kayda değer bir katkı sunan Zonguldak Teknopark ise yaklaşık 5 senedir bölgemizde, Ar-Ge yazılım faaliyetlerinin gelişmesinde en önemli unsurlardan biri hâline geldi.  Kuruluşundan bugüne 38 firma faaliyet gösterdi, 60 projeye evsahipliği yapıldı, bölgede 270 personel istihdam edildi, 720.000 dolar ihracat yapıldı, 10.500.000 Türk lirası proje geliri elde edildi. Bünyesinde proje yazma ve geliştirmek üzere uzman ve tecrübeli öğretim üyelerinden oluşan Ar-Ge ve Proje Koordinasyon Grubu oluşturulan TTO’da, 2022’de 30 faaliyet gerçekleştirildi. 2 Avrupa Birliği (AB) COST projesinde de öğretim üyelerimiz yer aldı. Sınai mülkiyet hakları bağlamında da Üniversitemiz öğretim üyeleri tarafından yapılan çalışmalar sonucu Türkiye Patent ve Marka Kurumu’na 5 patent başvurusu yapıldı.”
Çevredostu ZBEÜ, GES de kuracak: Zonguldak Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün kontrolleri sonucunda tüm yerleşkelerinde başvurularının onaylanarak ZBEÜ’nün Sıfır Atık Belgesi almaya hak kazandığını Farabi ve İbni Sina Kampüsleri’ndeki öğrenci yemeklerinden elde edilen yemek öncesi ve yemek sonrası atıkların makinelerle komposta dönüştürüldüğünü anlatan Özölçer, ZBEÜ’nün farklı kampüslerinde kurulan şarj istasyonlarında toplamda 9 aracın aynı anda şarj edilebildiğini ve Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurmak için de çalışmalarının devam ettiğini anlatıyor.

Yorumlar (0)