Beykoz Üniversitesi öğrencilerini mezun etmeden işe hazırlıyor
Beykoz Üniversitesi, Proje Odaklı Öğrenme, Yetkinlik Geliştirme Programı gibi özgün modelleriyle profesyonel iş dünyasına hazır öğrenci mezun ediyor. Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman, “Eğitim modelimizi iş dünyası temsilcilerinden oluşan Danışma Kurulu Üyelerimiz ile oluşturuyoruz. Ayrıca öğrencimiz 1 yarı yıl işyerinde çalışma tecrübesi kazanıyor.
depolama, depolama, Geneva,sans-serif;">Yaklaşık 6 yıldır doğru bir programla modelimizi mükemmelleştiriyoruz. Mezunlarımızın yüzde 90’ı istihdam ediliyor” dedi. Türkiye Lojistik Araştırmaları ve Eğitimi Vakfı tarafından temelleri 2008 yılında lojistik meslek yüksekokulu olarak atılan Beykoz Üniversitesi, iş dünyası odaklı eğitim-öğretim prensibiyle öğrencilerini mezun etmeden iş dünyasına kazandırmayı hedefliyor. Beykoz Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman, “Öğrencilerimizi yükseköğrenimleri sırasında iş dünyasına hazırlama odaklı eğitim-öğretim yaklaşımını benimsiyor, her geçen yıl modelimizi mükemmelleştiriyoruz” dedi.
Durman, “Öğrencilerimizin üniversitede öğrendiklerini gerçek hayat ile ilişkilendirmelerini, öğrendiklerini uygulama olanağı bulmalarını hedefliyoruz. Bunun için öğrencilerimiz en az bir dönemlerini alanlarında faaliyet gösteren bir işyerinde geçiriyor. Yetkinlik Geliştirme Programı ile temel ve yönetsel 14 yetkinlikte kendilerini geliştiriyor, proje bazlı öğrenme yaklaşımı sayesinde deneyimleyerek öğrenme ve takım çalışması becerilerini güçlendiriyor” diye konuştu. Kurucu rektör olarak 6. yılında olduğunu belirten Durman, aynı heyecanla örnek bir vakıf üniversitesinin oluşturulması için çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. En büyük hayallerinden birinin üniversitenin kampüs alanına kavuşması olduğunu aktaran Durman, şunları ifade etti: “Kavacık bizim kampüsümüz oldu. Şehir üniversitesiyiz. Mevcut yapımızı korumakla birlikte mahkeme sürecinin tamamlanmasıyla 80 dönümlük alanımızda kampüsü inşa etmek istiyoruz.”
Üniversite olarak 2016 yılından bu yana eğitim-öğretimini sürdüren Beykoz Üniversitesi, Beykoz’da 5 farklı lokasyonda 5 bin 354 öğrenciye eğitim veriyor. 2022-2023 yılında yeni laboratuvar binasının eklenmesi ile toplam yerleşke sayısı 6’ya çıkacak. Bugüne kadar mezun edilen öğrenci sayısı ise 6 bin. Üniversitenin çeşitli ülkelerden 429 uluslararası öğrencisi bulunuyor. Buradaki hedef ise 1000 uluslararası öğrenciye ulaşmak. 2022 / 2023 akademik yılında 1469 öğrenci almaya hazırlanan Beykoz Üniversitesi’nin 4 fakülte, 2 yüksekokul, 2 meslek yüksekokulu ve 1 lisans üstü programlarında 20 lisans, 16 önlisans, 15 yüksek lisans olmak üzere 51 programı bulunuyor.
Mezunlarını profesyonel hayata hazırlıyor
Beykoz Üniversitesi’nin kendisini “Mezunlarını profesyonel hayata hazırlayan, iş dünyası odaklı bir yükseköğretim kurumu” olarak tanımladığını aktaran Prof.Dr. Mehmet Durman, şunları kaydetti: “Küresel yükseköğretim alanı içerisinde üniversiteler akademik-araştırma ya da uygulama ağırlıklı yaklaşımları göz önüne alınarak değerlendiriliyor. Bizler Beykoz Üniversitesi olarak programlarımızı tasarlarlarken uygulama ağırlıklı, öğrencilerimizi profesyonel yaşama hazırlayan eğitim-öğretim modelini benimsedik. Bu doğrultuda iş dünyasının görüşlerini her zaman ön planda tuttuk. Beşinci yılımızı tamamladığımız 2021 yılında iç ve dış paydaşlarımız, öğrencilerimiz, akademik ve idari kadromuz, fakülte danışma kurullarımız, diğer üniversiteler ve iş dünyasıyla bir çalışma yaptık ve üniversitemizin yükseköğretimdeki profil algısı ‘Mezunlarını profesyonel hayata hazırlayan, iş dünyası odaklı bir yükseköğretim kurumu’ olarak tanımlandı. Biz kuruluşumuzdan bu yana zaten bu sonuca yönelik önemli adımlar attık, bu alanda sürekli gelişen ve mükemmelliği hedefleyen bir kurum olmaktan mutluyuz.”
Staj ve ‘Yetkinlik Geliştirme Programı’yla özgün eğitim
Ders içeriklerini fakülte danışma kurulları ile birlikte oluşturduklarının altını çizen Durman, şu bilgileri verdi: “Staj, eğitim-öğretim programlarımızın çok önemli bir parçası ve ders müfredatımızın içinde zorunlu olarak yer alıyor. Üniversitemizde öğrencilerimiz lisans eğitimlerinde yedi dönem okulda, bir dönem işyerinde, ön lisansta ise üç dönem okulda bir dönem işyerinde olmayı ifade eden 7 +1, 3+1 modelleri ile öğrenim görüyor. Üniversitemizin fark yarattığı bir diğer nokta ise ‘Beykoz Üniversitesi Yetkinlik Geliştirme Programı’. Bu program ile öğrencilerimiz ilk yarıyıldan itibaren mezun oluncaya kadar, 21’inci yüzyıl iş dünyasının talep ettiği 14 yetkinliği tamamlamak için eğitim programlarımızın ortalama yüzde 20’sini oluşturan yetkinlik geliştirme faaliyetlerini alıyor.”
‘Proje Odaklı Öğrenme’ yaklaşımını benimsiyor
Beykoz Üniversitesi’nin eğitim modeli yalnız kendi alanındaki bilgiyle değil aynı zamanda 21’inci yüzyıl becerileriyle donanmış ve mezun olduğunda iş hayatına hazır mezunlar yetiştirmeyi hedefliyor. Eğitim modelinin odağında ‘yaşayarak öğrenme’ yaklaşımı olan üniversite; ünlü eğitimci, yazar ve filozof olan Konfüçyüs’ün “Duyuyorum, unutuyorum; görüyorum, hatırlıyorum; yapıyorum, öğreniyorum” sözünden hareketle Proje Odaklı Öğrenme yaklaşımını benimsiyor. Tüm fakülte ve birimlerinde Proje Odaklı Öğrenme yaygınlaştırılırken, böylece öğrenciler eğitim hayatı boyunca uygulamalar yapıyor, ürünler geliştiriyor, kendi alanında kullanılan araçları öğreniyor, kendine güvenini geliştiriyor, alanını tanıyor ve ilgi alanını geliştiriyor.
“Uluslararasılaşmanın önündeki engeller kaldırılmalı”
Uluslararası ilişkilere ve işbirliğine önem veren Beykoz Üniversitesi, bu amaçla yurt dışındaki birçok üniversite ve kuruluşla işbirliği olanakları geliştiriyor. Bu olanaklar arasında öğrenci değişimi, öğretim üyesi değişimi, uluslararası yaz okulları düzenleme, çift diploma programları, ortak araştırma çalışmaları bulunuyor. Durman, Üniversite olarak, birçok ülkeyle geliştirilen ortaklıklar ve işbirlikleri ile öğrencilere uluslararası fırsatlar ve tanınırlık imkânı sunduklarını anlattı: “Yurt dışı deneyimini önemsiyoruz. Diğer taraftan uluslararası öğrencilerimiz ile de çok kültürlü ve uluslararası bir kampüs ortamı yaratıyoruz. Çünkü eğitimin evrensel olduğunu düşünüyoruz. Üniversitemizin Amerika ve Kanada başta olmak üzere birçok dünya üniversitesi ile anlaşmaları var. Uluslararası işbirliklerimiz ile öğrencilerimize yurt dışı fırsatları sunuyoruz. Üniversitemizin yurt dışında yer alan 13 üniversite ile ikili anlaşması bulunmaktadır. Ayrıca Erasmus+ anlaşmamız olan 32 üniversite bulunuyor. 13 yıldır Erasmus + kapsamında, öğrenci öğrenim ve staj hareketliliği faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz 15 Avrupa ülkesiyle öğrenim hareketliliği anlaşmamız ve kontenjan hakkımız var.”
Türkiye’nin eğitimde uluslararasılaşma araçlarını iyi değerlendirip iyi yönlendirmesi gerektiğinin altını çizen Durman, “Sınırlar ötesi eğitimi ulusal düzeyde ele almalı. Ulusal mevzuat şu anda sınırlı. Oysa bu alan ciddi bir büyüme potansiyelini kapsıyor. Üniversitelerin bu alanda önü açılmalı” dedi.
Uzaktan eğitimde iddialıyız
2022-2023 eğitim öğretim yılında Beykoz Üniversitesi, lisans ve önlisans programlarına burslu ve yüzde 50 indirimli kontenjanlarına öğrenci kabul edecek. Adaylar, yüzde 50 indirimli kontenjanları, ilk beş tercihlerinde yer vermeleri ve yerleşmeleri durumunda ise yüzde 25 tercih bursundan da faydalanabilecek. Öğrenci Konseyi ile birlikte yönetimi benimsediklerini ve aktif öğrenci kulüp sayısının 52 olduğunu aktaran Durman, 19 spor branşları olduğunu paylaştı. Durman, uzaktan eğitime Pandemi öncesinde başlamış olduklarını ve şu anda 4 tane programın tamamen uzaktan eğitim şeklinde sürdürüldüğünü söyledi. Durman, bağımsız araştırma kuruluşlarının yapmış olduğu değerlendirmede uzaktan eğitimi en iyi yöneten ikinci vakıf üniversitesi olduklarını vurguladı: “Eğitimin küresel çapta verilmesi için uzaktan eğitim önemli bir fırsat barındırıyor.”